Featured Video Play Icon

Zagrebački katedralni mješoviti zbor pjeva novi himan blaženom Augustinu Kažotiću

Vrijeme:3 min, 30 sec

 

Zagrebački katedralni mješoviti zbor snimio je himan blaženomu Augustinu Kažotiću, koji je na stihove Ive Čuvalo skladao Slavko Neći, inače urednik urednik glazbenog programa Hrvatskog katoličkog radija. Skladba Augustine, biskupe posvećena je zagrebačkom biskupu (1303. – 1318.), prvom hrvatskom blaženiku. Himan je napisan, uglazbljen i snimljen prigodom obilježavanja 700. obljetnice njegove smrti. Obradu za Zagrebački katedralni mješoviti zbor načinio je mo Rober Homen, međunarodno priznati dirigent. Katedralnim zborom dirigirao je Matija Škovrc, koji tu funkciju obnaša od g. 2014.

Himan Augustine, biskupe stihovima i glazbom opisuje blaženikov život i crtice iz života po kojima je posebice poznat. Stihovi podsjećaju da je svečeva „kolijevka“ bila Dalmacija („Jadransko more“), njegova vjera „čvrsta poput zidina“ rodnog mu Trogira i Splita u kojem je bio zaređen, a njegove riječi „nevoljnom nada, sirotom utjeha”. Blaženi Augustin branio je istinu i pravdu, zbog čega je „poslan na put bez povratka“ (kralj mu je zabranio vratiti se u domovinu), ali njegova duša u bijeloj halji „još uvijek dotiče srca vjernika“. Refren navodi kako je Blaženikov oltar u katedrali „podno Sljemena“ u kojoj „tiho romoni molitve glas i milost teče kô voda s izvora“, što je asocijacija na današnji Manduševac na Trgu bana J. Jelačića u Zagrebu, iskopan za vrijeme velike suše po Biskupovu nalogu, iz kojeg je po njegovu zagovoru potekla voda.

Pjesma i spot snimani su u crkvi bl. Augustina Kažotića na zagrebačkoj Peščenici. Snimatelj je bio Toni Eterović, koji uz Slavka Nedića i Matiju Škvorca potpisuje i produkciju pjesme. Spot za pjesmu izradio je Max Hozić.

Augustin Kažotić, prvi hrvatski blaženik, rođen je oko 1260. godine u Trogiru. Kao mladić stupio je u dominikanski red, a studirao je na Sveučilištu u Parizu (Sorbonne). Nakon završetka studija tijesno je surađivao s fra Nikolom Bocassijem, koji je bio generalni poglavar dominikanskog reda, zatim biskup, kardinal, a potom i papa pod imenom Benedikt XI. Augustin Kažotić je 1303. godine imenovan zagrebačkim biskupom. Zatekavši duhovno i materijalno zapušten narod, provodio je mnoge reforme, posebno na poboljšanju higijene, zdravlja i obrazovanja, te je poticao svećenike na pastoralni rad i širio štovanje Bl. Djevice Marije. Osobno živeći skromno i siromašno, zagrebački biskup Kažotić bio je poznat kao propovjednik, plodan teološki pisac, organizator novoga obreda te reformator crkvenog pjevanja. Umro je 3. kolovoza 1323. u Luceri (Italija) na glasu svetosti. Papa Klement XI. proglasio ga je blaženim 1702.

Zagrebački katedralni mješoviti zbor osnovan je 1985. godine kao nasljednik bogate tradicije pjevanja u prvostolnici. Od osnutka ga vodi prof. Vladimir Babuš, a od 2014. zborom dirigira Matija Škvorc. Članovi zbora svojim su pjevanjem, uz pratnju orguljašice Hvalimire Bledšnajder, godinama pjevali na euharistijskom slavlju u 11.30 sati u zagrebačkoj katedrali (do potresa 2020. godine). Zbor čine članovi različitih dobnih skupina kojima je zajednički interes ljubav prema klasičnoj i crkvenoj glazbi. Do sada su sudjelovali na mnogobrojnim natjecanjima i gostovanjima diljem Hrvatske i u susjednim zemljama. Zbor je do sada objavio jedan album, Došašće i Božić u Zagrebačkoj katedrali, snimljen u Zagrebačkoj katedrali 5. i 8. travnja 2007. i objavljen iste godine u nakladništvu Kršćanske sadašnjosti. Skladbom Augustine, biskupe Zagrebački katedralni mješoviti zbor zahvaljuje se biskupu Kažotiću na trudu oko crkvene glazbe, a ujedno njome najavljuje i obilježavanje 40. obljetnice svoga djelovanja.

Skladatelj pjesme Slavko Nedić ovim projektom također započinje obilježavanje svog velikog jubileja, 50 godina života s glazbom. On je, naime, svoj glazbeno-duhovni put započeo g. 1974. upravo u dominikanskom samostanu u Bolu na Braču, gdje je s grupom Akvinac počeo svirati na misi mladih u Veloj crkvi.

Tekst predivno uglazbljenog i otpjevanog himna glasi:

Augustine, biskupe

Augustine, biskupe, moli za nas!,
kroz duga stoljeća vapimo mi.
Ti si prvi blaženik naroda svog,
u tvoj se zagovor predajemo svi.

Kolijevka tvoja – Jadransko more!
Vjera ti čvrsta poput zidina.
U riječi tvojoj Božja je ljubav:
nevoljnom nada, sirotom utjeha.

 U Katedrali oltar je tvoj,
u tvome gradu tu podno Sljemena.
Tiho romoni molitve glas
i milost teče kô voda s izvora.

Augustine blaženi, moli za nas!
Mi Djeve Marije vjeran smo puk
i dok s tobom pjevamo Bogu na čast
nad nama diže se njenih zvijezda luk.

Branio ti si istinu, pravdu –
zato si prognan na put bez povratka,
al’ duša tvoja u bijeloj halji
još uvijek dotiče srca vjernika.

 

dominikanci.hr/Hrvatsko nebo