IZAĐI NA IZBORE/Zabilježena veća izlaznost nego na prošlim izborima: Najviše su glasovali Varaždinci

Vrijeme:11 min, 24 sec

 

Sve o izbornom danu, izlaznosti birača, ali i prvim rezultatima pratite na portalu Večernjeg lista.

Hrvatska danas bira 11. saziv Hrvatskog sabora. O tome koji će ih  zastupnici u iduće četiri godine predstavljati i tko će dobiti priliku formirati novu Vladu i upravljati državom, odlučivat će nešto više od 3 milijuna 733 tisuće birača.

U Sabor se bira 151 zastupnik, 140 u deset izbornih jedinica u Hrvatskoj, osam biraju pripadnici nacionalnih manjina u 12. jedinici, a tri birači bez prebivališta u Hrvatskoj u 11. jedinici koju praktično čini cijeli svijet.

Tijek događaja:

13:09 –  Gotovo 750 tisuća birača, odnosno njih gotovo četvrtina, glasovala je u srijedu prijepodne na izborima za 11. saziv Hrvatskog sabora, to je 130 tisuća birača više nego na izborima prije četiri godine u isto vrijeme.

Naime, u srpnju 2020., u jeku pandemije koronavirusa, u istom je vremenu izašlo 18, 09 posto birača odnosno njih 620 tisuća, a u srijedu prijepodne njih 747. 986.  Mjereno postotcima, najbolji odaziv je u 1., 3. i 6. izbornoj jedinici, gdje je glasovalo 26, 5 posto, odnosno 25, 4 posto, odnosno 27, 4 posto, a najslabiji u 5., 9. i 10. izbornoj jedinici (20, 3 posto, odnosno 22 posto, odnosno 23 posto), objavilo je Državno izborno povjerenstvo (DIP).

Gledaju li se sjedišta županija, na izbore je do podneva izašlo najviše Varaždinaca (32, 22 posto), Koprivničanaca i Čakovčana (oko 28, 5 posto), najmanje Brođana (20, 25 posto) i Dubrovčana (21 posto). U BiH, gdje se za Sabor, kao i drugdje u inozemstvu glasuje dva dana, svoje je pravo u srijedu do 11,30 sati iskoristilo 18. 285 birača (prije četiri godine 12. 915), u Njemačkoj 1.625 (2. 356) u Srbiji 672 (216).

12:59 – Najveća je izlaznost u šestoj izbornoj jedinici (27.39%), potom u prvoj (26.5%) te u trećoj (25.38%). Najmanji je odaziv u petoj (20.28%), devetoj (22.07%) i desetoj izbornoj jedinci (23.02%). U BiH je do 11:30 glasalo 18.285 birača (2020. je glasalo 12.915), a u Srbiji 672 (2020. je glasalo 216).

Nužno je napomenuti kako izborne jedinice nisu iste 2024. godine kakve su bile 2020. godine.


12:37 –  Osjetno više birača nego prije četiri godine, izašlo je u srijedu na izbore za 11. saziv Hrvatskoga sabora, do 11. 30 sati njih gotovo 750 tisuća ili 24, 18 posto, objavilo je u podne Državno izborno povjerenstvo (DIP).


 12:20 – Atmosfera na biračkom mjestu u Zadru

 

 


12:04 – Državno izborno povjerenstvo objavilo je kako je izlaznost do 11:30 u Hrvatskoj bila 24,18 posto. Podsjećamo, izlaznost na prošlim izborima 2020. godine bila je 18,09%. Detaljnije pročitajte OVDJE. 

 

 


11:32 – Državno izborno povjerenstvo (DIP) upozorilo je u srijedu kako prenošenje integralnih izjava u živo pojedinih izbornih kandidata, a što su učinili pojedini mediji, predstavlja kršenje izborne šutnje.  Pojedini mediji su prenijeli integralne izjave u živo pojedinih izbornih kandidata, odnosno osoba koje neposredno sudjeluju u izbornoj promidžbi, a što je kršenje izborne šutnje“, priopćio je DIP ne precizirajući o kojim se izbornim kandidatima i medijima sve radi.

Naglasilo je kako se navedene izjave mogu objaviti večeras iza 19 sati kada u Hrvatskoj, koja bira novi, 11. saborski saziv, prestaje izborna šutnja i zatvara se više od 6. 500 biračkih mjesta.

DIP upućuje da se tijekom izbornog dana može objaviti čin glasovanja pojedinih izbornih kandidata i jedna kratka neutralna izjava kojom se poziva birače na glasovanje.


11:27 – Velika gužva na biralištu u Zagrebu

11:00 – Za pripadnike Hrvatske vojske (HV) koji na parlamentarnim izborima u srijedu nisu u mogućnosti glasovati na biračkom mjestu svojeg prebivališta, organizirano je glasovanje na posebnim biračkim mjestima, priopćilo je u srijedu Ministarstvo obrane RH.


10:38 – Mostov kandidat za premijera Nikola Grmoja izašao je na izbore dati svoj glas.

 

Metković: Nikola Grmoja glasovao na parlamentarnim izborima
17.04.2024., Metkovic – Nositelj liste Mosta za VI. izbornu jedinicu i kandidat Mosta za predsjenika Vlade RH Nikola Grmoja glasovao je na birackom mjestu u Srednjoj skoli Metkovic u Ulici kralja Zvonimira 12. Photo: Matko Begovic/PIXSELL
Foto: Matko Begovic/PIXSELL

 


10:37 – Milorad Pupovac glasovao na parlamentarnim izborima.

 

Zagreb: Milorad Pupovac glasovao na parlamentarnim izborima
17.04.2024.., Zagreb -Predsjednik Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS) Milorad Pupovac glasovao je na birackom mjestu u prostorijama Mjesnog odbora Vrbik u Ulici Lavoslava Ruzicke 26. Photo: Slavko Midzor/PIXSELL
Foto: Slavko Midzor/PIXSELL

 


10:23 – Na biralištao stigao je i Mislav Kolakušić. 

 

Zagreb: Mislav Kolakušić glasovao na parlamentarnim izborima
17.04.2024., Zagreb – Nositelj liste koalicije Pravo i pravda i Domovinskog pokreta u I. izbornoj jedinici i predsjednik stranke Pravo i pravda Mislav Kolakusic glasovao je na birackom mjestu 171 u prostorijama I. Osnovne skole Dugave u Skolskom prilazu 7. Photo: Igor Soban/PIXSELL
Foto: Igor Soban/PIXSELL

 


10:10 – Na birališta u društvu svoje supruge stigao i predsjednik Zoran Milanović.

‘Imate premijera koji ni danas nije odolio divljati i pričati gluposti o kršenju ustava, poštivanju zakona’, rekao je Milanović.

 

Zagreb: Predsjednik RH Zoran Milanović glasovao na parlamentarnim izborima
17.04.2024., Zagreb – Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanovic u drustvu supruge Sanje Music Milanovic glasovao je na birackom mjestu u OS Petra Zrinskog u Krajiskoj ulici 9. Photo: Matija Habljak/PIXSELL
Foto: Matija Habljak/PIXSELL

 

 

Zagreb: Predsjednik RH Zoran Milanović glasovao na parlamentarnim izborima
17.04.2024., Zagreb – Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanovic u drustvu supruge Sanje Music Milanovic glasovao je na birackom mjestu u OS Petra Zrinskog u Krajiskoj ulici 9. Photo: Matija Habljak/PIXSELL
Foto: Matija Habljak/PIXSELL

 


10:06 –  Građani koji nemaju važeću osobnu iskaznicu i nisu upisani u izvatke iz popisa birača koji su dostavljeni na sva biračka mjesta za izbore za Hrvatski sabor u srijedu, moći će glasovati potvrdom za glasovanje, tzv. plavom potvrdom, navelo je Ministarstvo pravosuđa i uprave RH.

Plave potvrde na izborni dan izdaju nadležna upravna tijela u županijama i Gradu Zagrebu. Na svojoj mrežnoj stanici Ministarstvo pravosuđa i uprave je objavilo i popis nadležnih upravnih tijela za izdavanje potvrda po županijama i u Gradu Zagrebu.


9:50 – Na birališta izašao je i premijer Andrej Plenković. 

“Danas je lijep dan, dobro smo raspoloženi i optimistični”, kazao je premijer i pozvao građane da izađu na izbore. Premijer je potom imao nekoliko komentara o tome za koga se treba glasovati i koji su sve uspjesi, te je izašao iz okvira predizborne šutnje.

 

Zagreb: Andrej Plenković glasovao na parlamentarnim izborima
17.04.2024., Zagreb – Nositelj liste HDZ-a u I. izbornoj jedinici, predsjendik HDZ-a te predsjednik Vlade RH Andrej Plenkovic glasovao je na birackom mjestu 216 u zgradi Podrucnog ureda Crnomerec na Trgu Francuske Republike 15. Photo: Goran Stanzl/PIXSELL
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

 


9:38 – Glasovali su i ministar Oleg ButkovićSandra Benčić, ministar Tomo Medved.

Zagreb: Tomo Medved glasovao na parlamentarnim izborima
17.04.2024., Zagreb – Nositelj liste HDZ-a u VII. izbornoj jedinici i potpredsjednik Vade i ministar branitelja Tomo Medved glasovao je na birackom mjestu u OS Borovje u Ulici Davora Zbiljskog 7. Photo: zeljko Hladika/PIXSELL
Foto: Zeljko Hladika/PIXSELL

 

 

Zagreb: Sandra Benčić glasovala na parlamentarnim izborima
17.4.2024., Zagreb – Nositeljica liste politicke platforme Mozemo! u I. izbornoj jedinici i kandidatkinja za predsjednicu Vlade RH Sandra Bencic glasovala je na birackom mjestu u prostorijama Mjesnog odbora u Ulici Matka Laginje 11. Photo: Neva Zganec/PIXSELL
Foto: Neva Zganec/PIXSELL

 

 

Novi Vinodolski: Ministar Butković glasovao na parlamentarnim izborima
17.4.2024.., Novi Vinodolski – Nositelj liste Hdz-a u VIII. izbornoj jedinici i potpredsjednik vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butkovic glasovao je na birackom mjestu 10 u prostorijama Adria turista u Ulici kralja Tomislava 6. Photo: Nel Pavletic/PIXSELL
Foto: Nel Pavletic/PIXSELL

 


9:30 –  Sva biračka mjesta u Hrvatskoj, a više ih je od 6. 500 su otvorena i glasovanje teče uredno, kazala je članica DIP-a Ivana Belec.  Do DIP-a, dodala je, stižu prigovori pojedinih građana kojima su istekle osobne iskaznice, žale se da nisu uvedeni u popis birača.

Da bi se to moglo događati, DIP je upozorio prije izbora, te objasnio što moraju učiniti građani koji dolaskom na biračko mjesto utvrde da im osobna iskaznica ne vrijedi. Onaj tko nema važeću iskaznicu, ne znači da neće moći ostvariti svoje pravo, treba napraviti dodatan korak, otići do upravnog odjela, to je u pravilu matični ured, izvaditi plavu potvrdu, s njom se vratiti na biračko mjesto, dobiti glasački listić i glasovati, objasnio je ranije član i glasnogovornik DIP-a Slaven Hojski.

Naglasio je i da će na izbornu srijedu svi uredi državne uprave dežurati od 7 do 19 sati i uredno će izdavati te potvrde. Belec ističe da je DIP u srijedu intervenirao i zbog prigovora da su anketari koji provode ispitivanja za izlazne ankete, sa svojom opremom postavljeni preblizu biračkim mjestima.  To je bio slučaj na dosta mjesta, DIP ih je zamolio da se udalje na primjerenu udaljenost, kazala je članica DIP-a. Detaljni pročitajte OVDJE.


8:58 – U Puli svoj listić ispunio je i SDP-ov čelnik Peđa Grbin. Podsjetimo, Grbin se nalazi na listi osme izborne jedinice.

 

Pula: Peđa Grbin glasovao na parlamentarnim izborima
17.04.2024., Pula – Nositelj koalicije Rijeke pravde u VIII izbornoj jedinici i predsjednik Socijaldemokratske partije Hrvatske, Pedja Grbin, glasovao je na birackom mjestu broj 3, u prostorijama OS Sijana u Puli. Photo: Sasa Miljevic/PIXSELL
Foto: Sasa Miljevic/PIXSELL

 


8:50 – U Hrvatskoj počelo glasovanje na parlamentarnim izborima 2024.

8:40 – Glasali su i ministar pravosuđa Ivan Malenica te u Šibeniku Hrvoje Zekanović.

 

Šibenik: Hrvoje Zekanovi? glasovao na izborima
17.04.2024., Sibenik – Kandidat HDZ-a za Hrvatski sabor Hrvoje Zekanovic izasao je na biraliste. ? Photo: Dusko Jaramaz/PIXSELL
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

 

 

Brodarica: Ministar Ivan Malenica glasovao na izborima
17.04.2024., Brodarica – Ministar pravosudja i uprave te nositelj liste HDZ-a u IX. izbornoj jedinici Ivan Malenica izasao je na biraliste. Photo: Hrvoje Jelavic/PIXSELL
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

 


8:00 – Na biralište u društvu svoje supruge došao je Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević te glasao na izborima. Svoju građansku dužnost najranije ujutro odradila je i Ava Karabatić. Ona je svoj izborni listić ispunila u Splitu.

 

Gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević glasovao na parlamentarnim izborima
17.04.2024., Zagreb – Nositelj liste politicke platforme Mozemo! u VI. izbornoj jedinici i gradonacelnik Zagreba Tomislav Tomasevic glasovao je na birackom mjestu OS kralja Tomislava na Novoj cesti 92. Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

 

 

Split: Ava Karabatić glasovala na parlamentarnim izborima
17.04.2024., Split – Kandidatkinja Stranke Ivana Pernara u X. izbornoj jedinici Ava Karabatic glasovala je na birackom mjestu u osnovnoj skoli Blatine Photo: Ivo Cagalj/PIXSELL
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

 


7:20 – GALERIJA Otvorena birališta za izbor zastupnika u Hrvatski sabor

7:00 – Hrvatska u srijedu bira zastupnike 11. saziva Hrvatskog sabora, u 7 sati otvoreno je više od 6 500 biračkih mjesta na kojima će se moći glasovati do 19 sati do kada je na snazi i dvodnevna izborna šutnja. Državno izborno povjerenstvo (DIP) pozvalo je birače da ostvare svoje pravo i glasuju. „Vidimo se na biralištu“, poručuju biračima iz DIP-a.

Član i glasnogovornik DIP-a Slaven Hojski upozorava na dvije moguće situacije na izborni dan, jedna od njih su birači koji nemaju važeću osobnu iskaznicu. „U izvatku iz popisa birača, koji će se u srijedu naći na svim biračkim mjestima, nalaze se svi birači s važećom osobnom iskaznicom, no onaj tko ju nema, ne znači da taj dan neće moći ostvariti svoje pravo“, kaže Hojski i objašnjava što takav birač treba poduzeti. „Treba napraviti dodatan korak, otići do upravnog odjela, to je u pravilu matični ured, izvaditi plavu potvrdu, s njom se vratiti na biračko mjesto, dobiti glasački listić i glasovati“, dodao je. Naglasio je da su svi uredi državne uprave u srijedu dežurni od 7 do 19 sati i uredno će izdavati te potvrde.

Hojski ističe i kako birači koji na izborni dan neće biti u mjestu prebivališta, a privremeno su se upisali ili su uzeli potvrdu za glasovanje, primjerice iz Osijeka za Dubrovnik, ne mogu u Dubrovniku glasovati na bilo kojem biračkom mjestu, nego na posebnom. Na 102 biračka mjesta u Hrvatskoj, a to su u pravilu svi veći gradovi, imamo takva posebna biračka mjesta, tamo birač iz Osijeka može doći i dobiti glasački listić svoje, 4. izborne jedinice i na njemu glasovati, objašnjava.

Izbore za 11. saziv Hrvatskog sabora nadzirat će 5. 400 promatrača, u izbornoj administraciji bit će angažirano više od 70 tisuća osoba. Iako je izborna srijeda neradni dan, puno zaposlenika, ipak, će raditi, pa je DIP poslao poruku njihovim poslodavcima.

Zamolili smo ih da osiguraju rad u smjenama kako bi se svim biračima omogućilo da stignu na biračko mjesto i glasuju, kazao je Hojski. DIP će u srijedu u podne i u 17 sati izvijestiti javnost o odazivu birača, a u 21 sat objaviti prve izborne rezultate, koje će osvježavati svakih 15 minuta, tako da bi između 23 i 24 sata trebalo biti obrađeno tri četvrtine biračkih mjesta.

Tada ćemo, dosta izvjesno, vidjeti i raspored zastupnika u Saboru, najavio je član i glasnogovornik DIP-a.


6:50 – Kako bi izašli na glasovanje, potrebno znati kojem biračkom mjestu pripadate. To možete provjeriti OVDJE.


6:20 – Državno izborno povjerenstvo (DIP) će u 12 i u 17 sati izvijestiti javnost o odazivu birača na izbore za Hrvatski sabor. U 21 sat objavit će prve izborne rezultate, koje će osvježavati svakih 15 minuta, tako da bi između 23 i 24 sata trebalo biti obrađeno tri četvrtine biračkih mjesta.


6:15 – Prije četiri godine za jedno se zastupničko mjesto natjecalo 17 kandidata, sada ih se natječe 15.

Muškaraca je i ovoga puta više nego žena, odnos je 58 naprema 42 posto, kandidati za zastupnike najstariji su unatrag četiri izborna ciklusa, u prosjeku imaju gotovo 51 godinu. Mlađih od 30 godina nema niti deset posto, najstarijem kandidatu je 95, najmlađem 18 godina.


6:10 – Podaci o broju lista, kandidata za zastupnike, promatrača, upućuju da je zanimanje za izbore u srijedu manje od zanimanja za prethodne saborske izbore. Na onima u srijedu u 11 izbornih jedinica natječe se 165 lista, 27  manje nego na izborima 2020. te čak 147 manje u odnosu na izbore 2011. kada ih je bilo 313.

 

večernji.ba / Hrvatsko nebo

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)