Oboreno skoro svih 300 iranskih projektila i dronova; IZRAEL: Spremamo odgovor

Vrijeme:1 min, 22 sec

 

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu obećao je da će njegova zemlja postići pobjedu nakon što je vojska rekla da je oborila gotovo svih više od 300 bespilotnih letjelica i projektila koje je Iran lansirao u oštroj eskalaciji sukoba na Bliskom istoku.

Napad Teherana kasno sinoć, pokrenut nakon navodnog izraelskog zračnog napada na kompleks iranskog veleposlanstva u Damasku 1. travnja u kojem su poginuli časnici elitnog Korpusa čuvara islamske revolucije, povećali su prijetnju šireg regionalnog sukoba.

Iran se oslanja na napade saveznika u regiji na izraelske i američke ciljeve kako bi pokazao potporu palestinskoj militantnoj skupini Hamas u ratu u Gazi, koji ne pokazuje znake popuštanja unatoč brojnim naporima posredovanja. “Presreli smo, odbili, zajedno ćemo pobijediti”, objavio je Netanyahu na društvenoj mreži X.

Izraelski dužnosnik: Slijedi značajan odgovor

Izraelska vojska je objavila da su oružane snage oborile više od 99 posto iranskih bespilotnih letjelica i projektila te da razgovaraju o daljnjim opcijama. Izraelski kanal 12 TV citirao je neimenovanog izraelskog dužnosnika koji je rekao da će biti “značajnog odgovora” na napad.

Iran je upozorio da će u tom slučaju odgovor biti još snažniji od noćašnjeg, a upozorio je Washington da će, u slučaju njegove potpore Izraelu, mete biti američke baze u regiji.

Rat u Gazi koji je počeo Hamasovim napadom na Izrael 7. listopada, pojačao je napetosti u regiji, proširivši se na frontove s Libanonom i Sirijom. i privlačeći dalekometnu vatru na izraelske mete čak iz daljine – iz Jemena i Iraka. Iranska novinska agencija Fars citirala je izvor koji je rekao da Teheran pomno prati Jordan, koji bi mogao postati sljedeća meta u slučaju bilo kakvih poteza podrške Izraelu.

 

hms.ba / Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)