U uništavanju iranskih dronova i projektila Izraelu pomažu Amerikanci, Englezi i Jordanci

Vrijeme:1 min, 54 sec

 

Koalicija koja uključuje SAD i Ujedinjeno Kraljevstvo pomogla je Izraelu da obori iranske bespilotne letjelice iznad Jordana, Iraka i Sirije u nastojanju da ublaži napad i spriječi nekontroliranu eskalaciju sukoba, prenosi Guardian.

“U skladu s našom odlučnom predanošću sigurnosti Izraela, američke snage u regiji nastavljaju s obaranjem bespilotnih letjelica koje je lansirao Iran i koje ciljaju Izrael”, rekao je novinarima visoki američki dužnosnik. “Naše snage i dalje su spremne pružiti dodatnu obrambenu potporu i zaštititi američke snage koje djeluju u regiji”, dodao je.

U zaštiti Izraela sudjelovali su i britanski borbeni zrakoplovi Kraljevskog ratnog zrakoplovstva i zrakoplovi za dopunu gorivom koji su polijetali iz baza na Cipru.

Njihova je uloga, prema britanskom Ministarstvu obrane, bila zamjena američkih zračnih snaga u napadima protiv Islamske države koji se inače izvode iznad Iraka i sjeveroistočne Sirije, ali i presretanje iranskih bespilotnih letjelica ako dođu na područje Ujedinjenog Kraljevstva.

“Kao odgovor na povećane iranske prijetnje i rastući rizik od eskalacije na Bliskom istoku, britanska vlada radi s partnerima u cijeloj regiji na poticanju deeskalacije i sprječavanju daljnjih napada”, navodi se u priopćenju ministarstva obrane.

“Premjestili smo nekoliko dodatnih mlažnjaka Kraljevskog ratnog zrakoplovstva i tankera za dopunu gorivom u zrak u regiju. To će ojačati operaciju Shader, koja je postojeća operacija Ujedinjenog Kraljevstva protiv Daesha u Iraku i Siriji. Osim toga, ovi britanski zrakoplovi će prema potrebi presresti sve napade iz zraka u dometu naših postojećih misija.”

I jordanski zrakoplovi obaraju dronove

Reuters je citirao dva regionalna sigurnosna izvora koji su rekli da su jordanski zrakoplovi oborili desetke iranskih dronova koji su letjeli preko sjevernog i središnjeg Jordana prema Izraelu.

U izvješću se navodi da su dronovi oboreni iznad istočne obale rijeke Jordan i da su išli u smjeru Jeruzalema, dok su drugi presretnuti u blizini iračko-sirijske granice.

Jordanska vlada nije potvrdila svoju vojnu ulogu. Iranska novinska agencija Fars citirala je izvor koji je rekao da je režim u Teheranu pomno pratio akcije Jordana što bi arapsku državu moglo učiniti “sljedećom metom” ako bude djelovala u obrani Izraela.

 

hms.ba / Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)