Birači iz BiH mogu se do subote prethodno registrirati za izbore u Hrvatskoj

Vrijeme:3 min, 32 sec

 

Birači kojima je izdana osobna iskaznica s podatkom prebivališta izvan Republike Hrvatske ne moraju se aktivno registrirati, nego će po službenoj dužnosti biti aktivno registrirani za državu i konzularno područje prema adresi prebivališta u inozemstvu upisanoj u osobnoj iskaznici.

Iz Veleposlanstva Republike Hrvatske u BiH pozvali su na prethodnu registraciju državljane Republike Hrvatske koji namjeravaju glasovati na biračkim mjestima u BiH.

Predsjednik Republike Hrvatske je donio Odluku o raspisivanju izbora za zastupnike u Hrvatski sabor.

Izbori na biračkim mjestima u sjedištima diplomatsko-konzularnih predstavništava Republike Hrvatske održat će se u utorak, 16. travnja 2024. i srijedu, 17. travnja 2024. godine.

Pozivaju se na prethodnu/aktivnu registraciju državljani Republike Hrvatske koji će glasovati na biračkim mjestima u sjedištima diplomatsko-konzularnih predstavništava u Sarajevu, Mostaru, Tuzli, Banja Luci, Livnu, Vitezu i Orašju. Rok za registraciju istječe u subotu, 6. travnja 2024 godine.

Birači mogu podnijeti slijedeće zahtjeve za registraciju:

Birači koji imaju prebivalište u Republici Hrvatskoj, a na dan održavanja izbora neće biti u mjestu svog prebivališta, ako žele glasovati u inozemstvu mogu podnijeti „Zahtjev za prethodnu registraciju“ u diplomatsko-konzularnom predstavništvu u inozemstvu ili nadležnom upravnom tijelu u županiji odnosno Gradu Zagrebu koje vodi registar birača.

Birači koji nemaju prebivalište u Republici Hrvatskoj, da bi mogli glasovati, aktivno se registriraju po službenoj dužnosti ili na osobni zahtjev:

  • Birači kojima je izdana osobna iskaznica s podatkom prebivališta izvan Republike Hrvatske ne moraju se aktivno registrirati, nego će po službenoj dužnosti biti aktivno registrirani za državu i konzularno područje prema adresi prebivališta u inozemstvu upisanoj u osobnoj iskaznici. Birači koji će se na dan održavanja izbora nalaziti na konzularnom području različitom od navedenog u osobnoj iskaznici trebaju podnijeti „Zahtjev za promjenu mjesta aktivne registracije“.

  • Birači koji nemaju osobnu iskaznicu s podatkom o prebivalište izvan Republike Hrvatske trebaju podnijeti „Zahtjev za aktivnu registraciju“ kako bi mogli glasovati u inozemstvu ili u Republici Hrvatskoj.Birači mogu pregledati svoje podatke upisane u registar birača na linku.

Zahtjeve za prethodnu/aktivnu registraciju i zahtjeve za promjenu mjesta aktivne registracije birači podnose najbližem diplomatsko-konzularnom predstavništvu Republike Hrvatske u Bosni i Hercegovini, odnosno nadležnom uredu uprave u Republici Hrvatskoj ako će na dan održavanja izbora boraviti u Republici Hrvatskoj.

Birači koji imaju vjerodajnice i pristup aplikaciji e-Građani zahtjev za privremeni upis, prethodnu registraciju i aktivnu registraciju mogu podnijeti putem iste.

Obrasci zahtjeva za prethodnu/aktivnu registraciju i zahtjeva za promjenu mjesta aktivne registracije mogu se dobiti u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Republike Hrvatske, a dostupni su i na linku, na kojem se nalazi više informacija o registraciji birača.

Podnositelj zahtjeva mora vlastoručno potpisati svoj zahtjev te ga dostaviti osobno ili putem e-pošte na jednu od sljedećih adresa:

Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Sarajevu, Ulica maršala Tita 28, 71000 Sarajevo
E-pošta: crocons.sarajevo@mvep.hr

Generalni konzulat Republike Hrvatske u Mostaru, Zagrebačka 8, 88000 Mostar
E-pošta: gkrhmo@mvep.hr

Generalni konzulat Republike Hrvatske u Tuzli, Kazan mahala 1, 75000 Tuzla
E-pošta: gkrhtuzl@mvep.hr

Generalni konzulat Republike Hrvatske u Banja Luci, Milana Karanovića 1, 78000 Banja Luka
E-pošta: gkrhbanja@mvep.hr

Konzulat Republike Hrvatske u Vitezu, Franšizni centar, Poslovni centar 96 broj 2, 72250 Vitez
E-pošta: krh.vitez@mvep.hr

Konzulat Republike Hrvatske u Livnu, Trg Žitarnica 1, 80101 Livno
E-pošta: KRH.Livno@mvep.hr

Konzulat Republike Hrvatske u Orašju, Treća ulica 15, 76270 Orašje
E-pošta: KRH.Orasje@mvep.hr

Biračka mjesta 

Glasovat će se u gradovima u kojima su sjedišta diplomatsko-konzularnih predstavništava Hrvatske u BiH, a utvrđene su i točne lokacije na kojima će biti biračka mjesta. U Sarajevu će ona biti u prostorima Franjevačkog međunarodnog studentskog centra, dok će u Mostaru to biti u kampusu Sveučilišta u Mostaru.

U Banjoj Luci moći će se glasovati u Generalnom konzulatu Hrvatske, a u Tuzli u Hrvatskom kulturnom centru “Sv. Franjo”.

Glasovanje će biti organizirano i u Livnu u osnovnoj školi Ivana Gorana Kovačića kao i u Vitezu, također u osnovnoj školi “Vitez” dok će glasačka mjesta u Orašju biti u Sportskom kulturnom centru.

Državljani Hrvatske koji imaju stalno prebivalište u BiH moći će glasovati za tri zastupnika u Saboru u 11. izbornoj jedinici, no glasovanje će biti omogućeno i za one koji se privremeno zateknu u BiH, a imaju prebivalište u Hrvatskoj.

 

Vrisak.info / Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)