RADNI LOGOR JASENOVAC BOMBARDIRAN NA VELIKI PETAK 1945., SAVEZNICI IZVRŠILI ZRAČNI NAPAD (Stradao veliki broj zatočenika)

Vrijeme:3 min, 28 sec

 

Glavni odgovorni krivac za ova bombardiranja je Josip Broz Tito jer su činjeni na njegov zahtjev!

Za vrijeme Uskrsa 1945., angloamerički zrakoplovi snažno su bombardirali radni logor u Jasenovcu. Bilo je to na Veliki petak koji je te godine pao na 30. ožujka. U nekoliko naleta bili su srušeni gotovo svi zidani objekti u logoru, a broj ranjenih i poginulih zatočenika u ovom besmislenom napadu bio je veliki. Čemu je poslužio ovaj besmisleni napad na samom kraju rata još nije poznato! Ali jedno je sigurno poznato, glavni odgovorni krivac za ova bombardiranja je Josip Broz Tito jer su činjeni na njegov zahtjev! Josip Broz Tito je u prosincu 1943., generalu Wilsonu poslao poruku da bi bilo korisno ako bi „hitno izdao naredbu“ bazama u Italiji „da počnu s bombardiranjem ciljeva koje će naznačiti“. Zahtjeve za bombardiranje ciljeva u NDH saveznicima odašilje Josip Broz Tito, uz detaljne zemljovide sa ucrtanim ciljevima. Danas se ipak može pronaći adekvatna literatura koja opisuje te događaje. Nažalost, krug ljudi koji se za takvo što interesira prilično je uzak zbog opće neinformiranosti.

Budući da je uvid u materijal engleskih ratnih arhiva 1. siječnja. 1975., postao slobodan za javnost isključivo za period do 1945 god., u engleskom Državnom arhivu u Londonu (Public Record Office), postoji dokument:

Izvješće W.O. 202/276, za rujan 1944 – veljača 1945., britanski kapetan Gibb, član misije pri partizanima govori o antibritanskoj propagandi među partizanima i sljedeće:

” Dokaz o raspoloženju naroda u Hrvatskoj kako su i same hrvatske državne vlasti sasvim prijateljski postupale i spašavale pale američke zrakoplovce na hrvatsko tlo, makar su oni ubijali hrvatske vojnike i civile, razarali brojne hrvatske gradove po Titovim zahtjevima i uputama.”

Porušen Radni logor Jasenovac-foto-komunistickizlocini.net

Radni logor Jasenovac je i tijekom travnja nekoliko puta napadnut iz zraka. Tada su napadači bili manji partizanski zrakoplovi koji su na logorsku stražu i vojne postave u okolici logora pucali iz strojnica u niskom letu.

Zagrebački dnevni list ‘Hrvatski narod’ u broju od 7. travnja 1945.-foto-komunistickizlocini.net

O bombardiranju je izvijestio i zagrebački dnevni list ‘Hrvatski narod’ u broju od 7. travnja 1945., gdje je navedeno:

“Na sam Veliki petak 30. ožujka, napadnut je od neprijateljskih zrakoplova u dva navrata i dva vala radni logor Jasenovac. Prvi napadaj izvršen je oko podneva, upravo u vrijeme podnevnog odmora kada su se skoro svi zatočenici nalazili u središtu logora na primanju hrane i na odmoru. Drugi napadaj izvršen je iza podne.

U prvom napadaju stradala je blagovaonica i kuhinja pred kojom se nalazio veliki broj zatočeničkih radnih skupina gdje su primali hranu i čekali ponovni povratak na posao. Stradala je i brijačnica koja je u to doba najviše posjećena jer zatočenici koriste podnevni odmor da se obriju i ošišaju.

Veliku štetu i pustošenja izazvale su bombe koje su pale između ciglane i ekonomije, jer se veliki broj zatočenika preko podnevnog odmora sakupio u skladišnom prostoru ciglane, koje je razoreno.

Odmah nakon napadaja i prvog iznenađenja svi zatočenici upotrijebljeni su za raskrčavanje ruševina, za spašavanje i čišćenje oštećenih dijelova logora. Svi radovi dnevnog rasporeda bili su odmah prekinuti i svi zatočenici upotrijebljeni su za spašavanje, kad je iznenada usljedio i drugi napadaj još većom žestinom razornim i požarnim bombama. Taj drugi napadaj izvršen je u dva vala i izazvao je u logoru velika pustošenja. Razoreni su uređaji za rasvijetljivanje, pa su na taj način bili neupotrebljivi svi vodocrpni i liječnički uređaji u bolnici, koji su do tog časa služili liječnicima i zatočenicima kod davanja pomoći postradalima. Osim toga prve bombe drugog napadaja pale su na one zatočeničke nastambe u kojima su se nalazili zatočenici i zatočenice koji su bili boležljivi pa su još pošteđeni od rada i nisu se dospjeli spasiti.

Napadaj neprijateljskih zrakoplova na sabirni logor u Jasenovcu prouzrokovao je mnogo štete i mnogo žrtava među zatočenicima. Šteta još nije ustanovljena.”

Ali jedno je sigurno poznato, glavni odgovorni krivac za ova bombardiranja je Josip Broz Tito jer su činjeni na njegov zahtjev! Josip Broz Tito je u prosincu 1943., generalu Wilsonu poslao poruku da bi bilo korisno ako bi „hitno izdao naredbu“ bazama u Italiji „da počnu s bombardiranjem ciljeva koje će naznačiti“.

izvor-komunistickizlocini.net

domoljubni.hr / Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)