Deset ultimativnih zaključaka Narodne skupštine Republike Srpske – DOKUMENT

Vrijeme:2 min, 56 sec

 

Narodna skupština Republike Srpske [NSRS] zasjedala je jučer, u četvrtak, s jednom točkom na dnevnom redu, a to je bilo razmatranje aktualne sigurnosne i političke situacije u svijetu s aspekta reperkusija na RS. U prihvaćenim zaključcima postavljaju se ultimativni uvjeti za nastavak sudjelovanja većinski srpskog entiteta u političkom životu Bosne i Hercegovine. U nastavku vam donosimo zaključke:

 

  1. NSRS traži da se od kolonijalne uprave u roku od sedam dana ponište sve odluke Christiana Schmidta, koji se lažno predstavlja kao visoki predstavnik.
  2. Ako se prvi zaključak ne ispuni, NSRS traži da se u najkraćem razdoblju održi sjednica Parlamentarne skupštine BiH i:

– da se proglase nedozvoljenim i ništavnim sve odluke Christiana Schmidta, koji se lažno predstavlja kao visoki predstavnik,

– da se zabrani tijelima BiH primjena tih odluka,

– da proglasi mrežna stranica OHR-a [Ureda Visokog predstavnika] neprihvatljivim i protuzakonitim mjestom objave akata,

– da zabrani Službenom glasniku BiH objavljivati akte stranaca i njihovih organizacija,

– da se na istoj sjednici Parlamentarne skupštine BiH donese Izborni zakon BiH, sa svim poboljšanjima koja se tiču izbornog integriteta, i da se razvlasti SIP [Središnje izborno povjerenstvo] u njegovu protuustavnom djelovanju,

– da se postigne politički konsenzus o daljnjem europskom putu BiH i da se taj proces bitno pospješi,

– da se donese Deklaracija i potvrdi teritorijalni integritet BiH.

  1. Ako se ne bude poštovao Zaključak broj 2. NSRS, NSRS traži od izabranih predstavnika da prestanu odlučivati na razini BiH i da se više ne vraćaju u taj proces. NSRS traži od političkih stranaka iz RS koji su u partnerstvu s političkim strankama iz Federacije na razini BiH da formalno i supstancijalno napuste to partnerstvo.

– NSRS će donijeti svoju Deklaraciju i potvrditi teritorijalni integritet BiH predviđen Ustavom BiH s dvama entitetima i trima konstitutivnim narodima,

– RS će aktivirati sve zaključke i odluke NS i drugih institucija i nastaviti ih izvršavati.

– RS će se povući iz svih sporazuma (o vojsci, neizravnim porezima, VSTS [Visokom sudskom i tužilačkom vijeću/ VSDOV – Visokom sudbenom i državnoodvjetničkom vijeću]) istodobno poštujući Ustav BiH,

– NSRS će donijeti izborni zakon RS,

– RS očekuje da se na predstojećem Uskrsnom saboru [riječ je o ’svesrpskom saboru’ koji će se o Uskrsu po Julijanskom kalendaru, u svibnju, održati diljem Srbije i Republike Srpske kako bi se potvrdilo bratstvo Srba u okviru dviju država] potvrdi kršenje Dejtonskog sporazuma.

  1. RS je određena k punom poštovanje i dosljednom primjenjivanju međunarodnog prava, Općeg okvirnog sporazuma za mir u BiH i Ustava RS.
  2. Osuđujemo i odbacujemo protuustavno djelovanje dijela međunarodne zajednice, tzv. visokog predstavnika i institucija BiH, kojima se nastoji erodirati ustavnopravna RS i ojačati institucije BiH.
  3. Osuđujemo i odbacujemo korištenje Suda i Tužilaštva BiH kao instrumenta kojima se nastoji nametnuti primjena odluka tzv. visokog predstavnika i Ustavnog suda BiH koje su u suprotnosti s odredbama Općeg okvirnog sporazuma za mir u BiH i njegovih aneksa IV. i X.
  4. Osuđujemo i odbacujemo korištenje sankcijama ministarstva financija SAD-a kao sredstva pritiska na građane, političke stranke i organizacije, ali i na demokratski izabrane dužnosnike RS-a, kojima se krše njihova ljudska prava i slobode.
  5. Korištenje prijetnjama i nasiljem protiv građana RS i njezinih dužnosnika, s ciljem da se zastraši ili prisili RS da prihvati protuustavno djelovanje dijela međunarodne zajednice, tzv. visokog predstavnika i institucija BiH, bez odluka Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda, bit će smatrano aktom terorizma.
  6. NSRS zajedno s nadležnim institucijama i tijelima RS-a poduzet će potrebne mjere da bi zaštitila prava i slobode svojih građana i neutralizirala posljedice protuustavnog djelovanja na svom teritoriju.
  7. Ovi zaključci stupaju na snagu narednog dana od dana donošenja [dakle danas, u petak].

 

avaz.ba / Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)