Umirovljeni izraelski general: Rat u Gazi biva izgubljen, vlada nema političkog ni vojnog cilja!

Vrijeme:2 min, 43 sec

 

Izraelski general-bojnik u mirovini Israel Ziv ocijenio je da je vojni angažman u Pojasu Gaze politički besciljan, da je Hamas pretrpio gubitke, ali da još ima tisuće boraca, koji se nalaze i u gotovo svim bolnicama u Gazi te da na ovaj način, pod vodstvom ovakve vlade, Izraelske oružane snage gube rat.

List The Jerusalem Post prenio je ono što je pričuvni general-bojnik i bivši šef Ravnateljstva za operacije izraelske vojske Israel Ziv rekao na radiju FM 103. Po njegovim riječima, akcije koje su poduzele izraelske snage u bolnici Al-Shifa u Gazi nisu dovele do pozitivnog ishoda, budući da „Hamas praktički još kontrolira to područje, a takva je situacija vjerojatno i u drugim bolnicama“. On ocjenjuje da je izraelska vojska zaista oštetila Hamasove vojne sposobnosti, ali da pokret i sada ima tisuće boraca te da je civilna kontrola nad teritorijem ostala u rukama političkog krila pokreta Hamas, koji je još „živ i aktivan“.

Na pitanje je li bilo ispravno povući glavninu izraelskih snaga iz Gaze nakon što su onamo prodrle, Ziv je odgovorio protupitanjem: „Što vojska treba činiti ako nema nikakve politike?“ –  „Recimo da smo ondje ostali do sada, šta zatim? Čak i da smo ostali i objavili kako smo okupatori, postali bismo nova vlast u Gazi. Izrael bi, stoga, morao uspostaviti civilne, policijske i sigurnosne sustave i preuzeti obveze u smislu obavljanja raznih službi.”

„Izrael je u središtu opasne međunarodne krize“

Ziv nesposobnost izraelskoga političkog vodstva da donese odluke smatra jednako opasnom za Izrael kao što je opasan i sam Hamas. Na međunarodnom planu, „Izrael je u središtu iznimno opasne međunarodne krize“. Kriza ovolikih razmjera veća je za Izrael na međunarodnom planu nego ikada dosad, a glavni uzrok jest nepostojanje odgovarajuće politike koja bi znala politički cilj rata u Gazi. „Koja je najbolja odluka, to ne znamo ni mi ni svijet.”

Bez potpora svojih saveznika Izrael ne može nastaviti i poraziti Hezbolah na sjeveru, a u sukobu s njim bio bi i sam vojno oštećen. Izrael se na obje strane nalazi u vrlo opasnoj situaciji, što po njegovu mišljenju ukazuje na nedostatak nacionalne odgovornosti sa stajališta sigurnosti i općenito.

Ne vidi kako se može riješiti problem s Hamasom na jugu ni onaj s Hezbolahom na sjeveru

„Ako ne riješimo problem na jugu, u Gazi, ne će biti moguće riješiti situaciju na sjeveru čak ni politički, a Sjedinjene Američke Države ne će se za to zauzimati. Amerika ne radi za Izrael, radila je s njim do sada, ali se ne slaže s njegovom politikom.“

Odgovarajući na pitanje kani li Izrael uvjeriti Ameriku u nužnost izvođenja prijeporne vojne operacije u Rafahu na jugu Gaze, uzvratio je: „Ne, ni mi sami nismo uvjereni u to“.

Negativno je ocijenio način na koji je vođen rat u Gazi, s djelomičnim i usporenim i odgađanim agnažmanim. „Nije moguće voditi rat na ovaj način, pa se on vodi kako se vodi sam po sebi. Izraelske oružane snage to znaju, no rat biva izgubljen. On nema nikoje ciljeve, nikoji smjer. Suglasite li se s ovom vladom, problemi će se nastaviti. Ako ne, molim neka se otvori prostor za nekoga drugoga.“

Povezano:

Z. Gavran: Netanyahu praktičkim odustajanjem od dvodržavnog rješenja izlaže Izrael, Bliski istok i Zapad opasnim rizicima

The Jerusalem Post/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)