Rezolucija Vijeća UN-a ne sadrži obvezujući nalog, a Izrael kani nastaviti rat do uništenja Hamasa

Vrijeme:1 min, 47 sec

 

Palestinski pravni stručnjak, Ahmed al-Ashqar, profesor međunarodnog prava na Arapsko-američkom sveučilištu, objasnio je da je rezolucija Vijeća sigurnosti UN-a, koja je donesena u ponedjeljak, a kojom se sukobljene strane poziva na trenutni prekid paljbe u Pojasu Gaze tijekom ramazana, općenito obavezujuća, ali da ne sadrži provedbene mjere. Ahmed al-Ashqar rekao je za agenciju Anadolija da su rezolucije Vijeća sigurnosti, općenito, obavezujuće odluke, ali da ova rezolucija nema nikakav izvršni oblik, jer je donesena na osnovi šestog poglavlja Povelje UN-a, a ne na osnovu sedmoga, koje bi podrazumijevalo određene akcije u slučaju ugrožavanja međunarodnog mira i sigurnosti.

 

Al-Ashqar je objasnio da rezolucija ne sadrži obavezujući nalog, već poziva na prekid paljbe u vrijeme ramazana. No istaknuo je da je rezolucija važna zbog činjenice da stavlja Izrael u „neugodnu situaciju i može dovesti do nametanja sankcija nekih zemalja ukoliko je se ne bude pridržavao, ali ne i sankcija ili vojnih mjera Vijeća sigurnosti“, izvijestila je katarska informativna platforma AlJazeera.

Pravni stručnjak iznio je tumačenje po kojemu je rezolucija donesena na osnovi šestog poglavlja „na zahtjev Amerike, kako ona ne bi uložila veto“. Imala bi izvršni oblik da je donesena na osnovi sedmog poglavlja, koje podrazumijeva upotrebu sile protiv države koja se ne pridržava zahtjeva rezolucije.

Izrael ‘ne će zaustaviti’ rat „sve dok se svi zatvorenici ne vrate i Hamas ne bude uništen“

Vijeće sigurnosti prihvatilo je u ponedjeljak prvi put rezoluciju kojom se poziva na prekid paljbe u Pojasu Gaze. Sjedinjene Američke Države ovaj put nisu iskoristile pravo veta, zbog čega je premijer Benjamin Netanyahu otkazao posjet izraelskog izaslanstava SAD-u, u znak prosvjeda protiv Washingtona zbog toga.

Hamas je pozdravio rezoluciju Vijeća sigurnosti kojom se poziva na prekid paljbe u Gazi i zatražio da se izvrši pritisak na izraelsku stranu da se pridržava rezolucije, dok su izraelski dužnosnici, među kojima i ministar vanjskih poslova Israel Katz, izjavili da Izrael ne će zaustaviti paljbu i nastavit će rat „sve dok se svi zatvorenici ne vrate i Hamas ne bude uništen“.

Humanitarnu situaciju u Gazi mnogi opisuju kao katastrofalnu, a vlada sve veća glad u tom opkoljenom Pojasu.

 

AlJazeera/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)