MMF predlaže uvođenje poreza na dividendu, što to znači za gospodarstvo u BiH?

Vrijeme:2 min, 46 sec

 

Međunarodni monetarni fond (MMF) je prije nekoliko dana objavio da bi Bosna i Hercegovina trebala ponovno uvesti poreze na dividendu.

Ipak, domaći ekonomisti su skeptični i smatraju da nisu sigurni ima li BiH ima dovoljno investitora i je li uvođenje novih poreza dobro za gospodi postojeće, ali i buduće investitore.

Podsjećamo, iz MMF-a su, između ostalog, priopćili da se u Republici Srpskoj i Federaciji BiH moraju mobilizirati dodatni prihodi, uključujući i smanjenje poreznih olakšica i uvođenje poreza na dividende.

“Potrebno je zadržati jedinstvenu stopu PDV-a i PDV prag. S ciljem pospješivanja rasta, vlasti trebaju ubrzati reforme usmjerene na unapređenje fiskalnog upravljanja, zaštitu financijskog integriteta, borbu protiv korupcije i ubrzanje procesa digitalizacije”, stoji u priopćenju.

Dodali su da bi rastuće političke napetosti unutar zemlje mogle povećati ekonomsku fragmentiranost BiH i oslabiti perspektive rasta.

“Republika Srpska treba izbjegavati uvođenje novih mjera podrške, kao što su one koje se razmatraju s ciljem ublažavanja utjecaja koji nedavno povećanje minimalne plaće ima na poduzeća, kako bi se izbjeglo dalje pogoršanje fiskalne pozicije. Vlasti BiH trebaju nastaviti pomno pratiti rizike u financijskom sektoru i poboljšati pripravnost za krizu. Uspostavljanje fonda za financijsku stabilnost, koji bi olakšao restrukturiranje banaka i osigurao likvidnost u izuzetnim okolnostima, značajno bi ojačalo mrežu financijske sigurnosti”, naveli su iz Međunarodnog monetarnog fonda.

Admir Čavalić, ekonomist i predsjednik Odbora za ekonomsku i financijsku politiku Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH, kazao je za “Nezavisne novine” da trenutno nema poreza na dividendu.

“Bilo je nekih ideja i spominjalo se neformalno da će doći do uvođenja navedenog poreza i to uglavnom vezano za fiskalne reforme u Federaciji BiH time da se smanje opterećenja na rad, a uvede porez na dividendu kako bi se kreirao određen neutralni fiskalni efekt na proračun FBiH. Međutim, još uvijek se nije krenulo značajnije u tom pravcu niti postoje neki nacrti kako bi se to ‘ubacilo’”, naveo je Čavalić.

On kaže da je pitanje učinkovitosti uvođenja poreza na dividendu.

“Na globalnoj razini se raspravljalo o ovom porezu i isplata dividende je vrlo zastarjeli način ekstrakcije financijskih sredstava od strane vlasnika neke kompanije. Vjerojatno bi se koristile neke manipulacije i slično u izbjegavanju plaćanja tog pACoreza. Mislim da od svih mogućih poreza koji bi se mogli uvesti ovo je najbezbolnije. Ipak, naše tržište kapitala je gotovo mrtvo, nekada se dogodi 0 KM efektivnog prometa. Nije izvršena ključna transformacija, odnosno prelaska iz velikih d.o.o. (društvo s ograničenom odgovornošću) u DD (dioničko društvo)”, naglasio je Čavalić.

Ekonomist Milenko Stanić rekao je da su domaći poduzetnici zainteresirani da tog poreza ne bude.

“Ključno je pitanje imamo li dovoljno investitora? Očigledno je da nam nedostaje investitora koji bi investirali određene projekte i pokretali biznis. Oni očekuju od svojih investicija da taj prihod po osnovu njihovih ulaganja bude što veći. Ako država uvede porez na taj prihod, onda će stimulacija za vlasnike kapitala biti manja. Gledajući stanje u našoj ekonomiji i gospodarskoj aktivnosti ne postoji opravdanje uvođenja poreza na dividendu jer će to dodatno destimulirati i ovako skroman i mali broj investitora. S druge strane, MMF gleda samo svoj interes, odnosno da budu što veći javni prihodi u proračunu koji će jamčiti isplatu kredita i zajmova od njih. Mi nemamo dovoljnu gospodarsku aktivnost, a ona se temelji na ozbiljnim investicijama. Ako su porezi veliki, nećemo ni imati takva ulaganja”, zaključio je Stanić.

 

hms.ba / Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)