ESCOBAR O DODIKOVOJ NAJAVI ODCJEPLJENJA RS: Osiromašeni entitet sa 750.000 stanovnika nema kapaciteta suprostaviti se NATO-u

Vrijeme:46 sec

 

Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske, u medijskim nastupima priželjkuje pobjedu Donalda Trumpa na izborima za predsjednika SAD-a i kaže da u tom slučaju ne bi oklijevao da proglasi neovisnost. Te izjave uznemirile su javnost u BiH. Na pitanje Radija Slobodna Europa Ima li mjesta za strah u tom slučaju, zamjenik pomoćnika američkog državnog tajnika Gabriel Escobar je rezolutno odgovorio:

– Ne. Međunarodna zajednica posvećena je neovisnosti, teritorijalnom integritetu i multietničkom karakteru Bosne i Hercegovine. Imamo mirovne snage u BiH. Imamo visokog predstavnika s ogromnim ovlaštenjima. I NATO je više puta ponovio da neće dopustiti sigurnosni vakuum u BiH. Tako da, Dodikove izjave nanose štetu, ali ne mislim da osiromašeni entitet od 750.000 ljudi, koji stalno povećava svoj dug, ima kapacitet suprotstaviti se NATO-u ili proglasiti neovisnost koja bi bila održiva.

Podsjetimo prema rezultatima popisa stanovništva iz 2013. godine u Republici Srpskoj je živjelo 1.228.423 stanovnika.

 

hms.ba / Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)