Matica Hrvatska iznijela pravorijek o (ne)ustavnosti Milanovićeve kandidature

Vrijeme:1 min, 32 sec

 

Na 24. sjednici svoga Glavnoga odbora, održanoj danas, u subotu, u Bujama i Umagu, najviše tijelo Matice hrvatske između dviju skupština razmotrilo je, kako je navelo, “novonastalu situaciju s nadolazećim izborima za Hrvatski sabor” te jei jednoglasno donijelo izjavu, u kojoj stoji:

Prepoznajući elemente unošenja kaosa i nepoštivanja Ustava Republike Hrvatske, kao najstarija kulturna institucija u Hrvata, koja već 182 godine skrbi za hrvatski identitet, ali i boljitak naše Domovine na kulturnom, obrazovnom, gospodarskom i političkom planu, Matica hrvatska poziva predsjednika Republike Hrvatske, predsjednika Hrvatskoga sabora, predsjednika Vlade RH, sve parlamentarne stranke i Ustavni sud RH da poštuju i zaštite hrvatski Ustav i ni jednim svojim postupkom ne dovedu u pitanje opstojnost Republike Hrvatske i njezin ustavnopravni poredak. Matica hrvatska nikomu neće dopustiti da se poigrava sa sudbinom naše Domovine.

Podsjećamo javnost da nije hrvatska država stvorila Maticu hrvatsku, nego je Matica hrvatska zajedno s hrvatskim narodom i hrvatskim braniteljima zaslužna za nastanak moderne hrvatske države. Suprotstavljamo se odlučno svakomu tko pokušava potkopati temelje naše Domovine i naše državnosti. Sve sudionike političkoga života u RH pozivamo na razboritost, odmjereno djelovanje i poštivanje Ustava Republike Hrvatske.

Određujući da se parlamentarni izbori održavaju radnim danom usred tjedna, predsjednik Republike Hrvatske nanijet će štetu našem gospodarstvu. Osim toga, državljani koji žive izvan Republike Hrvatske bit će onemogućeni u ostvarivanju svojih ustavnih prava biranja i odlučivanja.

Po Ustavu RH predsjednik države ne smije biti član ni jedne političke stranke, prisegnuo je biti predsjednikom svih građana RH te ne smije zastupati stranačke interese, a kamoli ući u političko natjecanje za Hrvatski sabor na listi jedne političke stranke.

Time je predsjednik Milanović prekršio Ustav RH te ga pozivamo da povuče svoju nepromišljenu odluku ili mora biti sankcioniran po važećim hrvatskim zakonima. Nepodnošenjem ostavke, a istodobno djelovanjem na izborima, predsjednik RH grubo krši ustavni poredak Republike Hrvatske.

 

Matica hrvatska/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)