Bivši logoraši i mirovni aktivisti zajedno posjetili mjesta zatočenja u Hercegovini

Vrijeme:1 min, 25 sec

Bivši logoraši, uz podršku mirovnih aktivista, novinara i ratnih veterana, od 9. do 11. ožujka su sa aktivistima Centra za nenasilnu akciju posjetili bivše zatočeničke objekte u Hercegovini – na području Konjica kasarnu Čelebići, na području Mostara Heliodrom u Rodoču, u Istočnom Mostaru bivšu osnovnu školu u Zijemlju i na području Jablanice Muzej “Bitka za ranjenike na Neretvi”, priopćio je Centar za nenasilnu akciju.

Centar za nenasilnu akciju od 2015. godine provodi i akciju obilježavanja neobilježenih mjesta stradanja u Bosni i Hercegovini.

Kasarna u Čelebićima, Heliodrom u Mostaru, nekadašnja škola u Zijemlju i Muzej “Bitka za ranjenike na Neretvi” prepoznati su kao mjesta zatočenja u više presuda Haškog tribunala, Suda Bosne i Hercegovine i drugih sudova u BiH te je za zločine počinjenje na ovim lokacijama osuđeno više osoba.

Do danas, ni jedno od ovih mjesta nije obilježeno, a o mjestima zatočenja i sudskim procesima više informacija je dostupno na stranici Obilježavanje neobilježenih mjesta stradanja u BiH.

Osim što mnoga mjesta stradanja, a to su i zatočenički objekti, do danas nisu obilježeni, bivšim zatočenicima, preživjelim i obiteljima ubijenih nerijetko se onemogućuje ili otežava pristup ovakvim mjestima.

Zajednička posjeta tim mjestima ujedno je i poziv vlastima, posebnom onim na lokalnoj razini, da žrtvama koje se bore za pravo na sjećanje budu podrška a ne prepreka, da im omoguće nesmetan pristup lokacijama, kao i trajno obilježavanje ovakvih mjesta, navedeno je u priopćenju.

Posjeti bivšim mjestima zatočenja na području Hercegovine pridružili su se bivši logoraši, ratni veterani i mirovni aktivisti iz: Mostara, Rogatice, Zavidovića, Konjica, Sanskog Mosta, Rudog, Dervente, Žepča, Fojnice, Livna, Sarajeva, Novog Grada/Bosanskog Novog, Doboja, Prijedora, Šamca, Goražda, Bihaća, Brčkog, Bugojna, Beograda, Paraćina, Čačka, Kruševca, Prilepa, Skopja, Požege i Zagreba.

 

hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)