BRANITELJSKE UDRUGE: ‘Mevlana’ pokušaj označavanja teritorija kojeg bošnjačka Armija nije mogla osvojiti u ratu

Vrijeme:2 min, 4 sec

 

-Muftijstvo mostarsko nastavilo je s naumom, vjerojatno povezanim i s kampanjom za lokalne izbore, da se u središtu grada izgradi islamski vjerski objekt naziva Mevlana čemu se mi branitelji eksplicitno protivimo ta ga osuđujemo smatrajući to svjesnim pokušajem izazivanja međunacionalnih napetosti i pretvaranja središta Mostara u islamsko vjersko središte, stoji u priopćenju za javnost Koordinacije udruga branitelja HVO-a Domovinskog rat.

Iz Koordinacije napominju da se, naravno, nitko civiliziran, pa tako ni oni, ne protive izgradnji bilo kakvog vjerskog objekta.

-No, pokušaj da se baš na tome mjestu izgradi takav jedan objekt jeste pokušaj svojevrsnog ‘označavanja teritorija’ onoga što bošnjačka Armija nije bila u stanju osvojiti u ratu. Takvome vjerskom objektu nije mjesto na tome mjestu jer nije simbol mira i povezivanja nego simbol osvajanja, istaknuto je u reakciji.

Iz Koordinacije podsjećaju da se radi o nekadašnjoj ratnoj crti razdvajanja koju je Hrvatsko vijeće obrane nepunih godinu dana držalo u ratu s Armijom BiH.

-Dapače, ratne ratne su crte od sporne lokacije bile udaljene 150 metara dalje u korist HVO-a prema istočnome dijelu grada pod nadzorom Armije BiH koja je u Mostaru bila paravojna formacija jer je Predsjedništvo BiH povjerilo obranu grada upravo HVO-u. U obrani Mostara na tome mjestu je poginulo više hrvatskih branitelja, stoji u reakciji te se dodaje: Umjesto da se radi na normaliziranju odnosa prihvaćajući činjenice iz naše prošlosti, svakodnevno svjedočimo radikalizmu, pozivanju na ‘obranu Bosne’, zauzimanje teritorija koje mi hrvatski branitelji itekako prepoznajemo kao jednostrane poruke protiv suživota u jedinstvenom Mostaru. Sa žaljenjem moramo primijetiti i da pojedini međunarodni dužnosnici svojim potezima pogoduju radikalizmu i izazivanju incidenata,napominju u Koordinaciji udruga branitelja HVO-a Domovinskog rata.

U reakciji se podsjeća da gradskim planovima na tom mjestu nije planirana gradnja nikakvih vjerskih objekata.

“Svim gradskim planovima na lokaciji zamišljenog islamskog vjerskog objekta previđena je izgradnja trga. Nikakvog vjerskog objekta. Od vremena Austro-ugarske koja je uredila središnji dio Mostara te uspostavila Katastar nigdje se ne navodi da se radi o prostoru kojemu je vlasnik Islamska zajednica. To je notorna laž. Stoga pozivamo vlasti Mostara, nadležne inspekcije i policiju da poduzme korake kojim će se spriječiti bezvlašće kojega promovira Islamska zajednica Mostara. Mostar mora biti i ostati mjesto u kojemu će se svi osjećati zastupljeno, uključeno i jednakopravno. Sigurno nećemo nasjesti na provokacije i pokušaj izazivanja izgreda, no zasigurno nećemo šutjeti na ovakve destruktivne i po budućnost Mostara štetne poteze”, stoji u priopćenju Koordinacije braniteljskih udruga Hrvatskog vijeća obrane proisteklih iz Domovinskog rata.

 

hms.ba / Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)