BAERBOCK U PARLAMENTU BIH: BiH trenutno ima jedinstvenu šansu napraviti veliki korak ka EU

Vrijeme:2 min, 25 sec

 

Predsjedatelj Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Kemal Ademović, predsjedatelj Zastupničkog doma PSBiH Marinko Čavara, zamjenik predsjedatelja Doma naroda dr. Nikola Špirić, zamjenik predsjedatelja Zastupničkog doma dr. Denis Zvizdić, te predsjedateljica Kluba hrvatskog naroda u Domu naroda Marina Pendeš, u ime zamjenika predsjedatelja Doma naroda dr. Dragana Čovića, i predsjedateljica Kluba zastupnika SNSD-a u Zastupničkom domu Sanja Vulić, u ime zamjenika predsjedatelja Zastupničkog doma Nebojše Radmanovića, razgovarali su danas sa ministricom vanjskih poslova Savezne Republike Njemačke Annalenom Baerbock o nastavku procesa europskih integracija Bosne i Hercegovine i jačanju bilateralne suradnje dvaju prijateljskih država, javlja Hrvatski Medijski Servis.

Naglašavajući da Njemačka želi vidjeti Bosnu i Hercegovinu i sve zemlje Zapadnog Balkan u Europskoj uniji (EU), kao i da želi nastaviti podržavati i pratiti BiH na europskom putu, šefica njemačke diplomacije ocijenila je kako Bosna i Hercegovina trenutno ima jedinstvenu šansu napraviti veliki korak ka EU. Kazala je kako je uvjerena da BiH sada treba iskoristiti tu šansu, te dodala kako je jedan od važnih ciljeva njenog posjeta upućivanje poruke ohrabrenja institucijama BiH da nastave sa usvajanjem reformskih zakona i ispunjavanjem uvjeta za otvaranje pristupnih pregovora o punopravnom članstvu u EU.

U razgovoru, kojem su nazočili i zastupnici Bundestaga SR Njemačke Deborah Düring, Jürgen Hardt i Ulrich Lechte, te specijalni predstavnik Vlade SR Njemačke za Zapadni Balkan Manuel Sarrazin, ministrica Baerbock spomenula je značaj usvajanja Zakona o sprječavanju sukoba interesa u institucijama BiH, te zaključenja sporazuma s FRONTEX-om u cilju zaštite granica BiH i granica EU. Također je spomenula značaj ispunjavanja preporuka OESS-a i ODIHR-a u svezi s izmjenama Izbornog zakona BiH.

Izrazila je zainteresiranost njemačkih investitora za ulaganje na tržištu BiH i drugih zemalja regije, te, s tim u svezi, naglasila važnost daljnje provedbe reformi, posebno u oblasti vladavine prava.

Ocjenjujući da posjet ministarice vanjskih poslova i cijelog izaslanstva SR Njemačke predstavlja ohrabrenje uoči donošenja odluke Europskog vijeća o otvaranju pristupnih pregovora o članstvu BiH u EU, članovi vodstva obaju domova PSBiH upoznali su visoku gošću s naporima da se u narednim danima usvoje usuglašena zakonska rješenja o sukobu interesa i izmjenama i dopunama Zakona o državnoj službi BiH.

Zahvaljujući se Njemačkoj na političkoj i ekonomskoj potpori, članovi kolegija obaju domova PSBiH kazali su kako proces europskih integracija, oko kojeg postoji konsenzus svih relevantnih političkih faktora u BiH, može biti rješenje za složene političke prigode u BiH. S tim u svezi, kazali su kako je u posljednjih godinu dana Bosna i Hercegovina preduzela kredibilne napore na ispunjavanju uvjeta za otvaranje pristupnih pregovora, te izrazili nadu da će odluka Europskog vijeća o tome biti pozitivna, te nakon 21. ožujka omogućiti snažniji intenzitet razgovora o otvorenim pitanjima i daljnje kretanje BiH na europskom putu.

Naglašavajući kako Njemačka predstavlja jednog od najznačajnijih vanjskotrgovinskih partnera BiH, članovi vodstva obaju domova PSBiH založili su se za dodatno jačanje ekonomske suradnje i razvoj bilateralnih odnosa između BiH i SR Njemačke.

 

hms.ba / Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)