Zbog krivotvorenja odluke o izboru hrvatskih generala kaznena prijava protiv hrvatskog člana Predsjedništva BiH

Vrijeme:3 min, 20 sec

 

ZAMJENIK MINISTRA OBRANE SLAVEN GALIĆ DOSTAVIO POLICIJI I TUŽITELJSTVU

Zamjenik ministra obrane Bosne i Hercegovine Slaven Galić podnio je kaznenu prijavu protiv Željka Komšića koji se nalazi na poziciji hrvatskog člana Predsjedništva BiH zbog krivotvorenja prijedloga odluka Ministarstva o imenovanju hrvatskih generala u okviru Generalskoga zbora Oružanih snaga BiH te donošenja odluka kojima su prekršene odredbe Zakona o obrani, ali i Zakona o službi u Oružanim snagama BiH.

Kako doznaje Večernjak, kaznena prijava upućena je Državnoj policijskoj agenciji za istrage i zaštitu te državnom Tužiteljstvu BiH s preciznim navođenjem spornih odluka. Naime, posve suprotno od prijedloga koji je usuglašen iz Ministarstva obrane BiH, Ured Željka Komšića promijenio je sva imena predloženih hrvatskih časnika za najviše pozicije, dok su pak prijedlozi bošnjačke i srpske strane koje su dostavili ministar obrane Zukan Helez i srpski zamjenik Aleksandar Goganović ostali netaknuti i potvrdili su ih bošnjački i srpski član državnoga vrha Denis Bećirović i Željka Cvijanović.
Ignoriranje prijedloga
Komšić je posve ignorirao Zakon o obrani BiH, kao i Zakon o službi u Oružanim snagama BiH, kojima se navodi precizna procedura kandidiranja i imenovanja visokih časnika. Čak su i svi mediji nedugo nakon donošenja odluke Predsjedništva BiH objavili pogrešnu informaciju da su imenovani hrvatski časnici kako su i bili predloženi u Ministarstvu, no poslije se ispostavilo da se dogodio pravi “masakr” kadrova. Doduše, takav potez ne treba čuditi s obzirom na to da je riječ o čovjeku kojeg su birali Bošnjaci i radikalna bošnjačka politika koja nastoji eliminirati Hrvate, odnosno svesti ih na “mjeru” podobnosti. Treba znati i kako je Komšić čovjek koji se zapravo u ratu borio protiv Hrvata u postrojbama bošnjačke Armije BiH, jednako kao i njegov savjetnik za vojna pitanja armijski general Sifet Podžić.

U kaznenoj prijavi koju je uputio hrvatski zamjenik ministra obrane Slaven Galić navodi se kako je Komšić potkraj studenoga zatražio od Ministarstva obrane odgovor na pitanje zašto su predložena tri časnika koja ispunjavaju uvjete za starosnu mirovinu. Navodi se kako je tom prigodom donesena odluka o umirovljenju generala Marka Stojčića, jednoga od najvrsnijih časnika Hrvatskoga vijeća obrane. U kaznenoj prijavi iz Ministarstva obrane navodi se kako je general-bojnik Stojčić sklonjen s dužnosti zapovjednika Zapovjedništva za potporu Oružanih snaga BiH bez prijedloga ministra obrane BiH. Objasnili su kako je riječ o imenovanoj osobi koja je već bila u činu generala. Na taj je način prekršen Zakon o obrani BiH. Identično se dogodilo i u slučaju brigadnoga generala Tome Kolende, koji ja pak postavljen za zamjenika načelnika Zajedničkog stožera Oružanih snaga BiH za operacije iako je, po prijedlogu Ministarstva obrane, trebao biti postavljen u Zapovjedništvo za potporu. I u njegovu slučaju, jednako kao i kod brigadnoga generala Zdravka Reze, tvrdi zamjenik ministra obrane Galić, prekršen je Zakon o obrani BiH. General Rezo je, umjesto u Operativno zapovjedništvo Oružanih snaga BiH, što je bio prijedlog iz Ministarstva obrane, postavljen na dužnost zamjenika zapovjednika Zapovjedništva za potporu Oružanih snaga BiH. Posebno prijepornim smatra se promaknuće brigadira Martina Propadala koji je postavljen na dužnost zamjenika zapovjednika Operativnog zapovjedništva Oružanih snaga BiH za resurse, čak i unatoč tome što nije bio ni u kakvim prijedlozima za imenovanje na Generalskoga zbor generalsku poziciju iz Ministarstva obrane BiH.

Narušen zakon

No, nije tu bio kraj lanca bezakonja koje je Komšićev Ured inicirao. U odluci Predsjedništva BiH o imenovanju naveli su da odluka stupa na snagu s danom donošenja iako se procedurom definira kako je za takvo što potrebna i potvrda Parlamentarne skupštine BiH. Što je i jasna odredba Zakona o obrani Bosne i Hercegovine. Odluka je iz Predsjedništva BiH, doduše, dostavljena Parlamentarnoj skupštini BiH, no tamo nikada nije potvrđena, čime je jasno da ne može stupiti na snagu dok je na potvrdi Parlamentarna skupština BiH.

Unatoč svemu, nedavno su nezakonitom procedurom imenovani generali preuzeli dužnosti, čime se obesmišljavaju zakoni koji su teškom mukom donošeni, čime se potkopava povjerenje Hrvata u reformu koja je bila jedna od najuspješnijih u BiH. Zamjenik ministra Galić upozorava da je ovakvom samovoljom i kršenjem suspendiran taj zakon.

Autor:Zoran Krešić
večernji.ba / Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)