Milanović za odluku Vlade o Kundidu, no nema dogovora o šefu SOA-e

Vrijeme:3 min, 42 sec

 

Predsjednik Republike pozdravlja odluku Vlade da predloži general-bojnika Tihomira Kundida za načelnika GS OSRH, a dogovor o imenovanju ravnatelja SOA-e u ovom trenutku ne postoji, priopćeno je iz Ureda predsjednika RH.

Predsjednik Republike Zoran Milanović pozdravlja odluku Vlade RH da predloži general-bojnika Tihomira Kundida, zapovjednika Hrvatske kopnene vojske, za načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske. Štoviše, Predsjednik Republike poziva sve sudionike u procesu biranja načelnika GS OSRH na žurno postupanje budući da sadašnjem načelniku GS OSRH admiralu Robertu Hranju mandat istječe danas u ponoć, a kako bi se osiguralo normalno funkcioniranje OSRH, stoji u priopćenju Ureda predsjednika.

S obzirom da je u kontekstu postupka imenovanja načelnika GS OSRH predsjednik Vlade danas govorio i o navodnom dogovoru oko imenovanja ravnatelja Sigurnosno-obavještajne agencije, obavještavamo javnost kako u ovom trenutku ne postoji dogovor oko imenovanja ravnatelja SOA-e. Stav je Predsjednika Republike kako se prije bilo kakvog razgovora o imenu ravnatelja SOA-e mora provesti detaljna analiza (ne)postupanja SOA-e prilikom imenovanja Ivana Turudića na dužnost Glavnog državnog odvjetnika i prema potrebi provesti promjene kako u unutarnjoj organizaciji SOA-e, tako i promjene pravnog okvira za postupanje Agencije, pojašnjava se u priopćenju.

Tek nakon provođenja spomenutog, može se razgovarati o imenu ravnatelja SOA-e čiji mandat traje do 6. svibnja 2024. godine. Takav stav Predsjednika Republike ne samo da je već više puta javno izrečen, nego je jasno iznesen i predstavnicima Vlade RH, navodi se u priopćenju iz Ureda predsjednika koje potpisuje glasnogovornik Nikola Jelić.

Vlada predlaže novog načelnika Glavnog stožera OSRH

Premijer Andrej Plenković rekao je na sjednici Vlade kako će danas sukladno zakonu, a u dogovoru s predsjednikom Republike, Vlada predložiti novog načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga RH generala Tihomira Kundida, istaknuvši da on ima vrlo kvalitetnu karijeru i poštuju njegov doprinos.

Dodao je kako će taj prijedlog Vlada RH formalno proslijediti nadležnom Odboru za obranu u Hrvatskom saboru.

– Riječ je o prijedlogu kandidata kojeg je sugerirao u dogovoru s ministrom obrane Ivanom Anušićem predsjednik Republike Zoran Milanović i razumijemo da je taj prijedlog želja predsjednika RH, istaknuo je uvodno premijer Plenković na sjednici Vlade u četvrtak.

Naveo je kako je riječ o časniku Hrvatske vojske, hrvatskom branitelju, pripadniku 2. gardijske brigade HV-a s kasnije vrlo kvalitetnom karijerom.

– Trenutno je general Tihomir Kundid zapovjednik Hrvatske kopnene vojske kojeg svi dobro poznamo, kao i sve časnike Hrvatske vojske, čiji doprinos cijenimo i poštujemo i zato će ga Vlada predložiti, rekao je Plenković.

Premijer ističe kako na temelju dogovora koje je vodio ministar Anušić, očekuju da predsjednik Milanović prihvati Vladin prijedlog koji će doći u sljedećem razdoblju, a kada je riječ o imenovanju čelnog čovjeka Sigurnosno-obavještajne agencije (SOA).

– To će, što se nas tiče, biti aktualni šef SOA-e Daniel Markić, dodao je.

Anušić: Usvojili smo prijedlog predsjednika Republike

Postignut je dogovor s Pantovčakom oko imenovanja novog načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga RH generala Tihomira Kundida, a potpredsjednik Vlade i ministar obrane Ivan Anušić rekao je kako su usvojili prijedlog predsjednika Republike.

– Taj razgovor je obavljen prije nekoliko dana. Suradnici iz kabineta i ja smo razgovarali s predsjednikom Milanovićem i s njegovim suradnicima o budućem kandidatu za načelnika Glavnog stožera OS RH. Usvojili smo prijedlog predsjednika Milanovića, rekao je Anušić.

Vlada je na danas na sjednici donijela odluku, i prijedlog kandidature generala Kundida za načelnika Glavnog stožera OS RH bit će upućen sutra u 10 na saborski Odbor za obranu.

Nakon saborskog Odbora upućuje se prijedlog Vladi, koji ona potom upućuje predsjedniku RH Zoranu Milanoviću koji donosi odluku, a nakon toga slijedi tehnička procedura primopredaje dužnosti načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga RH između admirala Roberta Hranja i generala Kundida.

Na pitanje jesu li izrazili želju Vlade o tome da bi se za ravnatelja Sigurnosno-obavještajne agencije (SOA) u idućem mandatu također trebao imenovati aktualni šef Daniel Markić, ministar Anušić je odgovorio kako je i ta tema bila otvorena te su se i tu usuglasili.

Na novinarsko pitanje jesu li dobili ‘#arancije od Pantovčaka# da će to tako i biti što se tiče šefa SOA-e, ministar obrane Anušić je rekao kako garanciju u nekakvom pisanom smislu nisu dobili.

– Razgovarali smo i kroz razgovore smo te teme otvarali i dogovarali se. Mislim da je to dovoljno, da smo na dovoljno ozbiljnoj razini da s takvim ljudima kroz razgovor možemo računati na ono što smo dogovorili, istaknuo je Anušić.

Ta procedura rješavat će kada Markiću istekne mandat 6. svibnja.

 

vijesti.hr / Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)