Europski parlament poziva na reformu Izbornog zakona kako bi se osigurala jednakopravnost konstitutivnih naroda

Vrijeme:1 min, 39 sec

 

Europski parlament pozvao je ponovo na uvođenje sankcija predsjedniku RS Miloradu Dodiku i drugim “destabilizirajućim akterima” u Bosni i Hercegovini. Europski parlament pozvao je i na reformu Izbornog zakona BiH kako bi se osigurala jednakost svih konstitutivnih naroda te provele presude domaćih i međunarodnih sudova. 

Ovo se navodi u Rezoluciji Europskog parlamenta o provođenju zajedničke vanjske i sigurnosne politike Europske unije u 2023. godini, koja je danas usvojena većinom glasova.

Tom Rezolucijom zastupnici pozdravljaju preporuku Europske komisije da pregovori o pristupanju s Bosnom i Hercegovinom budu otvoreni čim bude postignut potreban stupanj usklađenosti s kriterijima za članstvo, prenosi Avaz.

– Europski Parlament potiče političke čelnike te zemlje da provedu opsežan skup reformi, uključujući izborne reforme, u skladu s odlukama domaćih i međunarodnih sudova kako bi se osigurala načela jednakosti i nediskriminacije za sve građane i konstitutivne narode, kako je utvrđeno u njenom ustavu i uz puno poštovanje presuda domaćih i međunarodnih sudova, uključujući sve presude Europskog suda za ljudska prava u vezi s Bosnom i Hercegovinom – navodi se u toj Rezoluciji.

– Europski Parlament oštro osuđuje svaku retoriku razdornu i secesionističku retoriku koje dodatno doprinose većoj ranjivosti zemlje i naglašava da je status zemlje kandidata prilika i obaveza izabranih predstavnika BiH da ispune očekivanja građana i poboljšaju svakodnevni život običnih ljudi – dodaje se u drugoj, komplementarnoj Rezoluciji o vanjskoj i obrambenoj politici, koja je također usvojena.

Zastupnici u njoj pozdravljaju dogovor o produžetku mandata snaga EU-a u operaciji Althea, ističu dosadašnju podršku EU od 20 milijuna eura iz Europskog instrumenta mirovne pomoći za podršku izgradnji kapaciteta Oružanih snaga BiH, pozivaju na jačanje misije Althea “prvenstveno raspoređivanjem dodatnih jedinica i sredstava i osiguravanjem vjerodostojne prisutnosti u distriktu Brčko” i pozivaju vlasti u zemlji da rade na osnivanju višeetničkih jedinica OS BiH.

EU Parlament navodi da Kosovu, kao i dijalogu Beograda i Prištine uz posredovanje EU, “prijeti destabilizacija” i podsjeća da operacija EUFOR/Althea ima “ključnu ulogu za sigurnost i stabilnost Bosne i Hercegovine i regije”.

 

hms.ba / Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)