Grenell: „Da je Merkel poslušala Trumpa, sada ne bismo imali ratove”

Vrijeme:5 min, 37 sec

 

Bivši američki, Trumpov veleposlanik Richard Grenell dao je intervju njemačkom dnevnik Frankfurter Allgemeine Zeitung (F.A.Z.), u kojem je iznio svoje poglede na odnose SAD-a, Europe i Rusije, na rat u Ukrajini , na odnose u NATO-u i budućnost američko-europskih odnosa. S njime je razgovara vanjskopolitički urednik Andreas Ross, a objavljen je 27. veljače pod naslovom „Da je Merkel poslušala Trumpa, sada ne bismo imali ratove“. Prenosimo intervju u prijevodu na hrvatski. Međunaslovi su naši.

Bivši američki veleposlanik u Berlinu Trumpovu izjavu za NATO smatra „fantastičnom“ i poziva na mirovni plan za Ukrajinu. Uvjeren je da bi se i Putin bojao Trumpa.

– Gospodine Grenell, koliko je za SAD važno zaustaviti Putina u Ukrajini? = S lijeva na desno, svi mi u Americi razumijemo da Vladimir Putin krši ljudska prava. On je loš momak i nimalo nam se ne sviđa njegova napadačka strategija. Stoga je vrlo zabrinjavajuće što se Putin zalaže za reizbor Joea Bidena i kaže da želi predvidljivog kandidata. Da sve ostane kao što je bilo prije mnogo godina, kada je Biden učinio očekivanu stvar za dobrobit Angele Merkel i ukinuo sankcije protiv plinovoda Sjeverni tok 2. To je bio početak rata.

Uvijek je vrijeme za mirovni plan!

– Invazija je sada u svojoj trećoj godini. Pa koliko žurno Amerika sada želi zaustaviti Putina? Vrlo hitno. Ali ne trebaju nam samo nove provjere, trebamo i mirovni plan.

– Je li sazrelo vrijeme za to? Ukrajina se nada oružju kako bi Putina gurnula u defenzivu prije pregovora. = Uvijek je vrijeme za mirovni plan! Dva mjeseca prije početka invazije, poruka Joea Bidena svijetu bila je: Imamo dokaze da Putin napada Ukrajinu; sve što smo čuli bilo je: Rusi dolaze, Rusi dolaze! Zašto ministar Blinken nije izradio mirovni plan s Europljanima da se to zaustavi? To je nečuveno.

– Putin je u to vrijeme mislio da može osvojiti Kijev za nekoliko dana. = Vi to ne znate, to je nagađanje.

– 175.000 ruskih vojnika na granicama Ukrajine, to je više od nagađanja? = Niste dobili nikakve obavještajne brifinge, samo ste čitali priopćenja za javnost. Ljudi koji znaju što se događa užasnuti su što nemamo mirovni plan. Zašto onda od američkog naroda tražite više od 150 milijardi dolara?

– Dakle, niste zabrinuti da je paket za Ukrajinu zapeo u Kongresu? = Ne stavljajte mi riječi u usta! Kao netko tko je bio diplomat dvanaest godina, znam da svaki sukob završava mirovnim planom. I ne predlažem slab plan. Radi se o teritorijalnom integritetu Ukrajine.

Mirovno rješenje mora doći iz Ukrajine i Rusije

– Ima li sama Ukrajina posljednju riječ? = Jasno! Neće to biti drugi sporazum Obama-Merkel-Minsk. Sve mora doći iz Ukrajine i Rusije. Ali one to neće napraviti same. Moraju biti prisiljene da to učine. To moraju učiniti saveznici s obje strane, ima ih dovoljno. Pogledajte samo koliko nafte Indija, Turska, Brazil i Kina kupuju od Rusije. Ruskom gospodarstvu stoga ide bolje od američkog.

– Donald Trump je rekao da bi mogao riješiti sukob u jednom danu. Kako to= Pogledajte samo njegov prvi mandat. Uvijek govorimo o prijetnji vojnom silom, ali to nije dovoljno. Ako malo dijete prijeti da će prebiti velikog tipa, nitko mu neće vjerovati. Pod Donaldom Trumpom prijetnja vojnom silom bila je vjerodostojna.

– Kao predsjednik, Trump bi morao izbjeći nuklearnu eskalaciju, baš kao i Biden. Bi li njegova reakcija doista bila potpuno drugačija? = S njim ne bismo bili u ovoj situaciji. Ne bismo ukinuli sankcije Sjevernom toku. Ali Joe Biden i Angela Merkel pokazali su slabost. Putin je započeo ratove u Europi pod Barackom Obamom i Joeom Bidenom. Ne pod Donaldom Trumpom.

– Je li Trump odlučan braniti svaku zemlju NATO-a kao vrhovni zapovjednik? To je krivo pitanje. = Točno pitanje glasi: Kako NATO može postati jači? Predsjednik Trump odlučan je ojačati NATO, ako NATO želi biti jak. A to počinje tako da svatko pošteno plati svoj dio. Osobno smatram da ako ne platite dovoljno, nemate pravo glasa kada se trebaju primati novi članovi ili birati glavni tajnik.

Nijemce ne pokreće ništa više od straha od Donalda Trumpa i njegove odmazde

– Mnogo je znakova koji upućuju na nizozemskog premijera Marka Ruttea. Njegova je zemlja odbila izvršiti svoj dio posla. Dakle, on ne smije donositi nikakve odluke o budućnosti NATO-a! U studenom će se u SAD-u birati predsjednik. NATO bi odluku trebao donijeti tek mjesec dana kasnije.

– Trump je nedavno izvijestio da će, ako neka od saveznica ne ispuni cilj od 2 posto, potaknuti Rusiju da čini „što god dovraga želi“ s tom zemljom. = Fantastičan komentar! Ali ste naravno strateški izostavili prvi dio, a to je da je predsjednik jedne NATO države pitao: Što ako ne učinimo što tražite i ne dignemo dva posto? Svaki otac zna da postoji samo jedan mogući odgovor na takav izazov: Morate platiti – inače će biti posljedica.

– Njemački izdaci za obranu sada prvi put iznose dva posto BDP-a. Na kraju, nema li to više veze s Putinom nego s Trumpom? = Možete to saviti kako god želite. Vaša pitanja dokazuju da Nijemce ne pokreće ništa više od straha od Donalda Trumpa i njegove odmazde. Vjerujte, primao sam svojedobno pozive od kancelarke Merkel. Poznat mi je taj strah.

– Treba li se Njemačka bojati odmazde ako Trump ponovno postane predsjednik? = Ne, odmazde nikada nije bilo. Donald Trump imao je tri glavne zadaće koje Njemačka nije željela ispuniti: kraj Sjevernog toka 2, veća izdvajanja za obranu i nove sankcije Iranu. Povijest je pokazala da je u sva tri slučaja bio u pravu. Ali nije mu stigla isprika ni od kancelarke Merkel, ni od njemačke vlade. Da nas je poslušala, sada ne bi bilo rata ni u Ukrajini ni u Gazi.

Njemačka se ekonomija teško može odvojiti od američke

– Kako bi se Njemačka trebala pripremiti za drugu Trumpovu administraciju? = Njemačka se ekonomija teško može odvojiti od američke. Kompanije se moraju glasnije zalagati za kapitalizam, demokraciju i ljudska prava, jer o tome razumiju više od njemačke vlade. Nadam se da Nijemci razumiju da je njihova budućnost sa SAD-om, a ne s Kinom i da su naučili lekciju iz pogrešnog uvjerenja da se može izgraditi Sjeverni tok i još uvijek držati Rusiju pod kontrolom. Njemačka treba vrlo jaku vojsku i mora se više prikloniti Zapadu i Americi. Moramo se ujediniti protiv komunističke Kine i Putinove Rusije.

– Nedavno ste izjavili da Amerika treba prave „kurvine sinove“ kao diplomate. U svakom slučaju, ne trebaju nam diplomati koji se bave „kulinarskom diplomacijom“ poput Blinkena, to je jadno. Diplomati koje poznajem žele rješavati probleme, a ne biti evakuirani iz kriznih područja. U opasnom svijetu, diplomatima je mjesto na čelu.

– Kao Trumpov državni tajnik, nadate li se da ćete postati glavni američki diplomat? = Radim na reizboru Donalda Trumpa.

Povezano:

Z. Gavran: Rusija, Trump i desnica ante portas – po Europi još traže kompas

F. A. Z./Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)