GUTERRES: Ratovi u Gazi i Ukrajini kobno narušili autoritet Vijeća sigurnosti

Vrijeme:1 min, 24 sec

Glavni tajnik Ujedinjenih naroda Antonio Guterres izrazio je žaljenje zbog neuspjeha Vijeća sigurnosti UN-a da primjereno odgovori na rat Izraela i Hamasa u Gazi te na rusku invaziju na Ukrajinu, rekavši da su sukobi “možda kobno” narušili autoritet Vijeća.

Guterres je govoreći na otvaranju UN-ovog Vijeća za ljudska prava u Ženevi rekao da se Vijeće sigurnosti često našlo u slijepoj ulici te “nije moglo reagirati na najznačajnija mirovna i sigurnosna pitanja našeg doba”.

– Nedostatak jedinstva Vijeća glede ruske invazije na Ukrajinu i izraelskih vojnih operacija u Gazi nakon strašnih terorističkih napada Hamasa 7. listopada je ozbiljno, možda kobno, narušio njegov autoritet, kazao je.

– Vijeću je potrebna ozbiljna reforma sastava i radnih metoda, dodao je.

Sjedinjene Američke Države su prošlog tjedna uložile veto na nacrt rezolucije Vijeća sigurnosti kojim se tražilo trenutačno humanitarno primirje u izraelskoj ofenzivi na Gazu.

Bio je to treći američki veto na nacrt rezolucije otkako je trenutni sukob započeo 7. listopada.

Oko 1,5 milijuna stanovnika Gaze je nagurano u šatore i druge privremena skloništa u gradu Rafahu na granici s Egiptom, a većina njih je napustila svoje domove na sjeveru zemlje bježeći od izraelske ofenzive.

Guterres, koji je Rafah opisao kao središte humanitarnih operacija u palestinskoj enklavi, rekao je da bi tamo izraelski napad punih razmjera imao razorne posljedice.

– Sveobuhvatna izraelska ofenziva na grad bi bila ne samo zastrašujuća za više od milijun palestinskih civila koji su se tamo sklonili, (već) bi zabila zadnji čavao u lijes naših programa pomoći, dodaje.

Dotok pomoći u Gazu iz Egipta se smanjio, a sigurnosni kolaps je dodatno otežao distribuciju hrane koja uspije doći do Gaze, prema podacima UN-a i dužnosnicima.

 

hms.ba / Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)