Elizabeta Gojan iz ukrajinskog grada Harkiva koji je pod zračnom uzbunom

Vrijeme:5 min, 53 sec

 

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da će idući mjeseci biti vrlo teški za Ukrajinu jer se potkraj proljeća ili početkom ljeta očekuje velika ruska ofenziva. U drugom po veličini ukrajinskom gradu, Harkivu, koji se nalazi u blizini bojišnice i na koji gotovo svakodnevno padaju ruski projektili, večeras je ekipa HRT-a. 

Iz Harkiva se u središnji Dnevnik HTV-a javila novinarka Elizabeta Gojan koja je izvijestila kakvo je stanje u tom gradu na početku treće godine rata.

– Harkiv je stalni cilj ruskih napada. Upravo smo i sada ovdje u Harkivu pod uzbunom zbog mogućeg napada iz zraka. Prije nekoliko minuta nad ulazom u grad uočen je izviđački ruski dron, što je uobičajeno kada se kreće u skori napad. No Harkiv usprkos svemu tome živi nevjerojatno aktivno, danju sve bruji od ljudi, kafići su puni, stanovnici najnormalnije pokušavaju obaviti svoj posao. Ovo kulturno i znanstveno središte impresivne mješavine carske i sovjetske arhitekture, udaljeno je samo 42 kilometra od granice s Rusijom i to ga čini metom stalnih napada. Hoteli, povijesne zgrade i stambeni blokovi razrušeni su ili oštećeni, ali od prije ratnih dva milijuna stanovnika ovdje ipak usprkos tome sada živi 1,2 milijuna, javila je Gojan.

Harkiv je inače usprkos stalnim napadima slabije zaštićen protuzračnom obranom od Kijeva, a ranjiv je i zbog ispaljivanja projektila iz blizine, najčešće je to iz ruskog Belgoroda.

– To znatno otežava obranu grada jer nekada projektil ovdje sleti, pogodi svoj cilj, a da uzbuna zbog napada uopće nije aktivirana. Samo od 29. prosinca i novog vala napada ovdje je poginulo 24 civila, četvero od njih je djece. Inače, u Harkivu je poginulo vjerojatno najviše djece u ovom ratu, 87. Nemam potpune podatke, ali zadnji govore da je u dvije godine rata u Ukrajini ubijeno 600 djece, navela je Gojan.

Unatoč čestoj opasnosti u gradu se čini kao da je mir, no za razliku od dana kada je sve puno ljudi, noću je život grada koji je pod stalnom opsadom, sasvim drugačiji.

– Noću su ulice jezivo prazne. Ovo je glavni trg u Harkivu, trg neovisnosti i nigdje nema nikoga. Široke avenije budu zamračene i prije početka policijskog sata od 23 sati do 5 ujutro, istaknula je.

– U vrijeme kada je Ukrajina stekla neovisnost, 1991. Harkiv je bio snažno rusificiran, bio je tvrđava promoskovske politike. Ali rat je potpuno promijenio dinamiku i stanovnici Harkiva uvjereni su kako sada mogu izgraditi nacionalni ukrajinski identitet bez ruskog utjecaja, dodala je.

Poluotok Krim, koji su Rusi anektirali 2014., Kijev zasad ne može osvojiti, ali to mu je cilj, Zato sada usmjerava svoje napade na Krim, a prije svega na Luku Sevastopolj, sjedište ruske crnomorske flote.

Razvoj događaja pratite u nastavku:

Macron okupio europske lidere, kaže da su odlučni podržavati Ukrajinu

Čelnici više od 20 europskih zemalja, među kojima je i hrvatski premijer Andrej Plenković, okupili su se u Parizu na poziv francuskog predsjednika Emmanuela Macrona kako bi poslali poruku da su odlučni nastaviti podržavati Ukrajinu, dvije godine od početka ruske invazije.

Macron je u uvodnom govoru rekao kako svi okupljeni dijele “nepokolebljivu odlučnost” da ne dopuste Rusiji pobjedu u Ukrajini.

Rusija je sve agresivnija na bojištu i priprema nove napade, rekao je Macron.

Čestitao je Švedskoj na ulasku u NATO, nakon što je parlament Mađarske ratificirao švedski zahtjev za članstvom u tom vojnom savezu.

Zelenski je u video obraćanju samitu zahvalio na podršci i naglasio da su “milijuni života” spašeni suradnjom Ukrajine i zapadnih zemalja.

Zajedno moramo osigurati da Putin ne može uništiti naša postignuća i proširiti svoju agresiju na druge zemlje, kazao je Zelenski.

Na sastanku u Elizejskoj palači su predstavnici 27 zemalja, uključujući njemačkog kancelara Olafa Scholza, španjolskog premijera Pedra Sancheza, predsjednika nizozemske vlade Marka Ruttea i poljskog predsjednika Andrzeja Dudu.

Veliku Britaniju predstavlja ministar vanjskih poslova David Cameron, Kanadu ministar obrane Bill Blair, a SAD pomoćnik državnog tajnika za Europu James O’Brien.

Summit je predstavljen kao radni sastanak o tome kako podržati ukrajinske vojne napore, uključujući streljivom kojeg Ukrajini nedostaje.

Elizejska palača je uoči summita objavila kako je on prilika da saveznici potvrde svoje jedinstvo i odlučnost da se Ukrajina obrani od ruske agresije.

Zelenski: 10 godina otkako je naš poluotok Krim otela Rusija

 Danas se prisjećamo događaja otprije 10 godina na ukrajinskom Krimu. Kada je naš poluotok otela Rusija, okupacijskim vojnim snagama izvršila invaziju i ponizila ljude, provodila maltretiranja, represiju i strah. Ovaj okrutni rat koji se sada vodi protiv Ukrajine, začet je ruskim revanšizmom, upravo kada je Rusija osjetila kako će svijet zažmirti na jedno oko na sve te zločine, na aneksiju, na maltretiranje našeg naroda. Moramo se boriti za Krim i za druge okupirane dijelove Ukrajine. Moramo se nastaviti boriti za potpunu uspostavu međunarodnog prava na Krimu, i diljem naše zemlje, istaknuo je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski.

Europski čelnici u ponedjeljak u Parizu na sastanku o Ukrajini

Dvadesetak europskih čelinika okupiti će se u Parizu u ponedjeljak kako bi poslali poruku ruskome predsjedniku Vladimiru Putinu o europskoj odlučnosti po pitanju Ukrajine i suprotstavili se narativu Kremlja da će Rusija pobijediti u ratu koji ulazi u treću godinu, izjavila je Francuska.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron pozvao je svoje europske kolege u Elizejsku palaču na sastanak najavljen u kratkom roku zbog, kako njegovi savjetnici kažu, eskalacije ruske agresije u posljednjih nekoliko tjedana

– Želimo poslati Putinu vrlo jasnu poruku da neće pobijediti u Ukrajini, rekao je predsjednički savjetnik novinarima na brifingu.

– Naš cilj je srušiti tu ideju gdje on vjeruje da će na neki način pobijediti.

Posjet njemačke ministrice Mikolajivu prekinut iz sigurnosnih razloga

Posjet njemačke ministrice vanjskih poslova Annalene Baerbock ukrajinskom crnomorskom gradu Mikolajevu prekinut je iz sigurnosnih razloga.

Obilazak pogona za pročišćavanje voda koji financira Njemačka, pratila je ruska bespilotna letjelica.

Ministrica i njezina pratnja u oklopnim su vozilima napustili to područje.

Ruska je vojska potom izvela zračni napad na Mikolajev. Annalene Baerbock sigurno se vratila u Njemačku.

– Mikolajiv je simbol nepokolebljivog otpora Ukrajinaca. Pokazuje s kakvim se razornim bijesom ruski predsjednik bori protiv Ukrajine. Ovo je čisti teror. Putin želi iscrpiti ovu zemlju, no nećemo dopustiti da se to dogodi – ni vojno ni ekonomski ni humanitarno, rekla je Annalene Baerbock, njemačka ministrica vanjskih poslova.

Ukrajinu u nadolazećim mjesecima čekaju vrlo teška vremena

Ukrajinu u nadolazećim mjesecima čekaju vrlo teška vremena, izjavio je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski povodom druge obljetnice početka ruske invazije na tu zemlju. Tvrdi da Rusija priprema veliku ofenzivu za kraj svibnja ili početak ljeta no i da se Ukrajinci spremaju za borbu.

Upozorava na golem problem nedostatka oružja i streljiva s kojim se već sada suočavaju i što se odražava na samoj bojišnici. Ruske snage oslobodile su prošlog vikenda grad Avdiivku važno ukrajisko uporište još od 2014.

Zelenski tvrdi da je u dvije godine rata poginula 31 tisuća ukrajinskih vojnika.

– Bit će nam teško u ožujku i travnju. Proći ćemo razdoblje različitih valova: političkih, financijskih… i raznih pritisaka. Rusija priprema protuofenzivu početkom ljeta ili potkraj svibnja, no i mi ćemo se pripremati za njihovu bitku…Da smo imali američke Patriote, Rusi ne bi došli do nas. Povukli bi se. Dva-tri Patriota promijenila bi situaciju iz temelja, poručio je ukrajinski predsjednik.

 

vijesti.hr / Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)