VAŽAN PROJEKT/Tvrtka iz Mostara dovodi internet za 25.000 kućanstava u Hrvatskoj

Vrijeme:3 min, 10 sec

 

Potkraj sljedećeg mjeseca šire područje od Podstrane i Omiša do Zadvarja na jugu Hrvatske, odnosno Gospića i značajnog dijela Like, konačno će dobiti pristup širokopojasnom internetu, što je posao koji je u svojevrsnom pionirskom pothvatu izvela mostarska kompanija Unis Telekom, napravivši time jedan od većih iskoraka otkako postoji.

Tako će više od 25.000 korisnika dobiti mogućnost pristupa širokopojasnom internetu, što je posao vrijedan nevjerojatnih 13 milijuna eura. Kako su potvrdili iz ove kompanije, koja je prepoznata kao jedna od vodećih tvrtki specijaliziranih za kreiranje idejnih telekomunikacijskih rješenja, projekt se uspješno privodi kraju, a na njemu su radili gotovo pune tri godine.

Sufinancira EU

Radi se o projektima koje sufinancira Europska unija, a na dvama područjima izvodili su poslove doslovno po sustavu “ključ u ruke” – od projektiranja i prikupljanja stotina raznih dozvola do izvođenja fizičkih radova, povezivanja svjetlovodne infrastrukture, dovođenja električne energije i u konačnici povezivanja s krajnjim korisnicima kako bi se pokazalo da cijeli sustav funkcionira. Po riječima voditelja projekta izgradnje optičke infrastrukture Vlatka Kožulja, najprije je Unis Telekom krajem 2021. potpisao ugovore s hrvatskim telekom operatorom T-HT-om o izgradnji svjetlovodne infrastrukture na području Omiša te s Gradom Gospićem, što uključuje Otočac i Korenicu. – Radi se o projektima financiranim sredstvima Europske unije i namijenjeni su povezivanju širokopojasnog interneta na tzv. bijelim adresama. To podrazumijeva stanovništvo koje s trenutačnom tehnologijom ne može biti povezano širokopojasnim internetom. Radi se o prigradskim ili ruralnim područjima gdje T-HT, A1 i drugi operatori nemaju tehnologiju koja bi mogla zadovoljiti brzine od 40 MB po sekundi – rekao je Kožulj za Večernjak. Objasnio je kako je jednako izazovno bilo projektirati, ishoditi razne suglasnosti, dozvole i na kraju sve to realizirati. – To je vrlo zahtjevan proces jer uključuje razne segmente koji nisu dio našeg core businessa – kaže za Vecernji.ba. Na području Grada Omiša ugovor je zaključen s T-HT-om i radi se o oko 11.000 korisnika koji će biti pokriveni svjetlovodnom infrastrukturom. U pitanju su općine Podstrana, Omiš, Zadvarje i Dugi Rat. Zemljopisno gledano, radi se o području od Šestanovca do Splita, dakle cijelo splitsko zaleđe. Riječ je o širokom području koje je zahtjevno za izvođenje radova zbog slabe infrastrukture i teškog terena. Do dolaska Unis Telekoma nije postojala infrastruktura drugih operatora, zbog čega se veliki dio posla odnosio na iskope i povezivanje tih mjesta. Slijedilo je postavljanje stupova, kopanje kanala, postavljanje svjetlovoda, izgradnja tzv. pop čvorišta iz kojih dalje slijedi izgradnja distribucijske i sekundarne mreže te spojne svjetlovodne infrastrukture. Na tome području ugrađeno je 700 km svjetlovodnog kabela, a gotovo 11.000 korisnika dobit će mogućnost širokopojasnog interneta.

Značajan iskorak

Istodobno, u Gospiću je “partner” Unis Telekomu bio Grad, koji je uz potporu EU-a odlučio sam investirati u širokopojasni internet te razviti vlastiti operator Tesla net jer ni jedan komercijalni telekom operator zbog velikoga prostranstva i razmjerno malog broja korisnika nije se htio priključiti realizaciji posla, piše Večernjak. – Taj projekt imao je dodatnu dimenziju u odnosu na Omiš jer nismo imali mogućnost koristiti agregacijske točke. Osim korisničke mreže, morali smo izgraditi i povezati i agregacijsku mrežu te povezati sva mjesta – Gospić, Otočac, Korenicu spojnim svjetlovodnim putem – objasnio je Kožulj. Ovaj je grad, zemljopisno gledajući, najveći u Europi. Tamo su iz Unis Telekoma izgradili 64 zasebna projekta svjetlovodnih mreža koje čine jednu cjelinu. Položeno je više od 1500 kilometara svjetlovodnog kabela, iskopano je 200 kilometara nove trase, a u trima gradovima oko 14.500 korisnika dobit će mogućnost širokopojasnog interneta. Tamo je u završnoj fazi angažirano 200 ljudi. Kožulj objašnjava kako je i 1500 kućanstava već spojeno na internet. – Ovo je značajan iskorak za nas jer s uspješnim okončanjem posla dobivamo referencu za izgradnju sličnih mreža bilo gdje u svijetu. Već smo testirali mrežu i pojedinim korisnicima uslugu doslovno doveli do kuće – zaključio je.

Autor:Zoran Krešić
večernji.ba / Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)