SAD, Velika Britanija, Njemačka i Francuska podržale Marka Ruttea za glavnog tajnika NATO-a

Vrijeme:58 sec

Njemački kancelar Olaf Scholz podržao je Marka Ruttea za glavnog tajnika NATO-a. Nizozemski premijer u odlasku je “izvanredan kandidat”, prema Scholzovom glasnogovorniku Steffenu Hebestreitu. “Kancelar Scholz podržava imenovanje Marka Ruttea za novog glavnog tajnika NATO-a”, objavio je Hebestreit na platformi X, pozivajući se na Rutteovo “ogromno iskustvo, njegovu veliku stručnost u sigurnosnoj politici i njegove snažne diplomatske vještine”.

Potvrda Berlina slijedi nakon intenzivne 24-satne diplomatske kampanje za jačanje potpore Nizozemcu, usred oklijevanja skupine od oko 10 zemalja, uključujući zemlje istočne Europa, poput Mađarske i Turske. Politico je u srijedu prvi izvijestio da dvije trećine NATO saveznica sada podržava Ruttea.

SAD je dao potporu nizozemskom čelniku, a jedna je dužnosnik rekao da predsjednik Joe Biden podržava Ruttea, kako je izvijestio Politico. Uslijedilo je Ujedinjeno Kraljevstvo, a kasnije danas i Francuska, gdje je visoki dužnosnik rekao da je predsjednik Emmanuel Macron rano podržavao imenovanje Nizozemca na tu ulogu, nakon što ga je prošle godine ispitao o toj funkciji.

Rutteu bi trebala podrška svih 31 NATO saveznica prije nego što bi mogao biti nominiran za nasljednika Jensa Stoltenberga, za kojeg se očekuje da će odstupiti u listopadu.

 

hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)