DODIK O RAZGOVORU S PUTINOM/Rusija od Amerike brani Daytonski sporazum

Vrijeme:2 min, 12 sec

 

Razgovor s predsjednikom Ruske Federacije Vladimirom Putinom je bio jedan od uspješnijih razgovora koje smo do sad imali, rekao je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

– Primljeni smo sa puno uvažavanja i dobili smo priliku pričati o stanju u Srpskoj i BiH – rekao je Dodik na konferenciji za novinare u Banja Luci nakon povratka iz Rusije i Bjelorusije, gdje je predvodio delegaciju Republike Srpske u višednevnoj posjeti, javlja RTRS.

Naveo je da je pozitivan odnos Putina prema Srpskoj pokazan i ovaj put.

– Došao sam do zaključka da Rusija brani Daytonski sporazum od Amerike – rekao je Dodik.

– Nastavljamo surađivati, na svim poljima. Rusija je spremna nastaviti s isporukama, prije svega plina. Imat ćemo i neke određene nove okvire suradnje, koji će biti poznati kroz vrijeme koje dolazi. Putin je posvećen očuvanju stabilnosti i mira, kako ovdje, tako i u regiji – rekao je Dodik.

Kazao je da je jedna od tema bila i činjenica da u BiH postoji neizabrani stranac

– Putin je to već znao, te je rečeno da je to nedopustiva praksa – rekao je Dodik.

Naglasio je da Rusija veoma cijeni što ne dozvoljavamo uvođenje sankcija Rusiji.

– Rekli smo da ne želimo naše članstvo u NATO i to nije stvar Putina, to je naša stvar. Јer mi ne vidimo benefite koje bi mogli dobiti od toga. Ohrabrili smo i Putina da njihove kompanije nastave s radom i investiranjem. Mnogi žele sakriti da je Rusija najveći investitor u BiH u prošloj godini – rekao je Dodik.

Podsjetio je da se u sastao s predsjednikom Bjelorusije Aleksandrom Lukašenkom, njihovim premijerom, kao i ministrima poljoprivrede i obrazovanja.

– Bjelorusija ima izuzetno razvijenu industriju i uspjeli smo dogovoriti razne aranžmane bitne za Srpsku – rekao je predsjednik RS.

U Bjelorusiji, dodao je Dodik, imamo prijatelja.

– To je razvijena zemlja i nije omotana bodljikovom žicom kako to neki pokušavaju predstaviti – rekao je Dodik.

Naglasio je da je veoma važno što se Srpska pokazala kao važan sugovornik i ruskoj i bjeloruskoj strani.

Za naredno razdoblje Dodik je najavio niz posjeta različitim zemljama, kako u regiji, tako i u svijetu, te napomenuo da će u naredna četiri mjeseca dva puta posjetiti Rusku Federaciju.

– U travnju ću sudjelovati na sigurnosnoj konferenciji u Sankt Peterburgu, a u lipnju ću opet posjetiti taj grad u kojem će biti održan Ekonomski forum, koji se godišnje održava pod pokroviteljstvom predsjednika Rusije Vladimira Putina. Početkom sljedećeg tjedna idem u Crnu Goru, pa ću krajem tog tjedna biti u Antaliji, na poziv prijatelja iz Turske – rekao je Dodik.

Najavio je da će Republike Srpska do kraja ožujka ugostiti i mađarskog premijera Viktora Orbana, a planiran je i susret s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

 

hms.ba / Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)