ČOVIĆ S PLENKOVIĆEM: Hrvatska podržava stav o potrebi uvažavanja interesa hrvatskog naroda u BiH u projektu Južna interkonekcija

Vrijeme:1 min, 51 sec

Dopredsjedatelj Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine dr. Dragan Čović, održao je danas u Zagrebu radni sastanak s predsjednikom Vlade Republike Hrvatske Andrejem Plenkovićem.

Čović je, kako je priopćeno iz iz njegovog ureda, izvijestio o tijeku razgovora političkih stranaka u BiH u vezi s reformom izbornog zakonodavstva.

– Dopredsjedatelj Čović i predsjednik Vlade RH Plenković naglasili su nužnost postizanja političkog konsenzusa kako bi se ispravila nepravedna praksa preglasavanja hrvatskog naroda u izboru za hrvatskog člana Predsjedništva BiH, koja se ponovno dogodila i na Općim izborima 2022. godine. Naglasili su kako je uspostavljanje pune ravnopravnosti triju konstitutivnih naroda u temeljni preduvjet za dugoročnu stabilnost i funkcionalnost BiH, kao i skladne odnose među tri naroda, dodaje se u priopćenju.

Osvrnuvši se na nedavni posjet BiH zajedno s predsjednicom Europske komisije von der Leyen i nizozemskim premijerom Rutteom, predsjednik Vlade RH Plenković istaknuo je zadovoljstvo dosadašnjim napretkom u provedbi reformi koje poduzima Vijeće ministara na čelu s Borjanom Krišto.

– Uoči izrade novog izvješća Europske komisije o BiH, pozvao je sve političke aktere u BiH na ulaganje dodatnih napora u pogledu usvajanja potrebnih zakona s ciljem otvaranja pristupnih pregovora na Europskom vijeću u ožujku. Hrvatska nastavlja pružati punu političku i tehničku podršku BiH u ovom procesu, istaknuto je u priopćenju.

Plenković je istaknuo da hrvatska Vlada pruža snažnu podršku hrvatskom narodu u BiH te će nastaviti realizirati projekte koji pridonose kvalitetnijem životu Hrvata i boljitku čitave BiH.

– Vezano za projekt Južne plinske interkonekcije, istaknuta je važnost ovog projekta za energetsku sigurnost i diverzifikaciju u BiH. Hrvatska je sa svoje strane spremna poduprijeti ovaj projekt kojim bi se plin s LNG terminala na Krku dopremao u BiH. Plenković i Čović složili su se da je potrebno nastaviti s razgovorima kojima bi se postigao dogovor vezano za modalitete izvedbe projekta u BiH u interesu svih zainteresiranih strana. U vezi s tim projektom, Hrvatska podržava stav Dragana Čovića o potrebi uvažavanja interesa hrvatskog naroda u BiH, dodaje se u priopćenju Čovićeva ureda.

Čović i Plenković su, kako se zaključuje u priopćenju, razgovarali i o pripremama za 25. Međunarodni sajam gospodarstva u Mostaru koji će se održati od 16.-20. travnja i na kojemu je Hrvatska i ove godine zemlja partner.

 

hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)