Milanović razgovarao s predstavnicima udruga dragovoljaca i veterana HVO-a iz Brčko distrikta u BiH

Vrijeme:1 min, 43 sec

 

Predsjednik RH Zoran Milanović razgovarao je danas s predstavnicima udruga dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Brčko distrikta iz Bosne i Hercegovine.

Na sastanku su bili predstavnici Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Hrvatskog vijeća obrane Brčko distrikta, Udruge obitelji branitelja, poginulih i nestalih u Domovinskom ratu Ravne Brčko i Udruge hrvatskih vojnih invalida Domovinskog rata „Udruga HVIDR-a Ravne Brčko“, kao i ratni zapovjednik 108. pješačke brigade Hrvatskog vijeća obrane Ravne Brčko.

Ratni zapovjednik 108. pješačke brigade HVO-a Ravne Brčko Ivo Filipović podsjetio je na ratni put brigade koja je osnovana u ožujku 1992. u Bosanskom Brodu, ali službeni datum osnutka postrojbe smatra se 11. svibnja 1992. godine pa su za svibanj predsjedniku najavili i svečano obilježavanje osnutka. Govoreći o ulozi brigade, koja je bila ustrojena od tri hrvatske i tri bošnjačke bojne, naglasili su kako je u teškim uvjetima branila tridesetak hrvatskih sela s oko 20 000 stanovnika te zaslužna što srpske snage iz BiH u proljeće 1992. nisu ovladale cijelom Općinom Brčko.

Iako je u početku bila sastavljena od Hrvata i Bošnjaka, početkom 1993. godine podijeljena je na 108. pješačku brigadu HVO-a Brčko i 215. motoriziranu brigadu Armije Bosne i Hercegovine. Nakon podjele postrojbe, kazali su, 108. brigada HVO-a bila je izložena stalnom pritisku bošnjačkog političkog i vojnog vodstva da se preimenuje i stavi pod nadzor 2. korpusa Armije BiH. Ali, uspjeli su ne samo sačuvati svoja obilježja, stijeg i dostojanstvo hrvatskog naroda, nego i izbjeći sukob između Hrvata i Bošnjaka Općine Brčko sve do kraja rata, rečeno je na sastanku.

Osim ratnog zapovjednika 108. pješačke brigade HVO-a Ravne Brčko, na sastanku su bili predsjednik Udruge obitelji branitelja, poginulih i nestalih u Domovinskom ratu Ravne Brčko Ivo Anđelović, predsjednik Udruge hrvatskih vojnih invalida Domovinskog rata „Udruga HVIDR-a Ravne Brčko“ Mirko Zečević-Tadić, predsjednik Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata HVO-a Brčko distrikta Anto Jerković i nositelj odlikovanja Red hrvatskog pletera Mijo Josipović.

Uz predsjednika Milanovića bio je posebni savjetnik Predsjednika Republike za veterane Domovinskog rata Marijan Mareković.

 

rtv-hb.com/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)