Za 2025. zakazano ročište po tužbi Galića o neizboru ravnatelja FUP-a

Vrijeme:3 min, 3 sec

 

SKANDALOZNA ODLUKA ŽUPANIJSKOGA SUDA SARAJEVO SLIJEDI LOGIKU BOŠNJAČKE POLITIKE

Ni nakon odlaska najveće bošnjačke stranke – Stranke demokratske akcije u privremenu mirovinu u Federaciji BiH, jedna se stvar nije promijenila i postaje konstanta – Hrvat ne može doći na čelo Federalne uprave policije, piše Večernji list BiH. Čak iako to nalažu zakoni, interni propisi te što se zbog čudnog stila produljivanja mandata aktualnog ravnatelja “po ovlasti” Vahidina Munjića ne mogu donositi bitnije odluke, za ovu policijsku agenciju sve ostaje po starome.

To ponajprije podsjeća na ponašanje nekadašnjeg premijera Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca Nikole Pašića koji je, kada su ga upozorili da određeni propisi nisu zakoniti, poručio: “Ova uredba je za one koje mi ne volemo. Onima koje mi volemo uredba ne treba.” A po sličnim normama oteže se jedan pravosudni prijepor kojim je aktualni zamjenik ravnatelja Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) Zoran Galić pokušao dobiti zadovoljštinu, upravo zbog očitog odugovlačenja kako on svojedobno ne bi postao ravnatelj Federalne uprave policije (FUP) jer njegov nacionalni DNK nije odgovarao bošnjačkoj većini u bivšoj Vladi Federacije BiH.

Nije po mjeri Sarajeva

On je, naime, ipak nakon prvostupanjskog postupka koji je vođen pred Općinskim sudom u Sarajevu, u kojemu je izgubio, pravdu potražio pred drugostupanjskim Županijskim sudom. Naime, još 25. siječnja prošle godine Galić je dostavio tužbu koja je dodijeljena sutkinji Županijskog suda u Sarajevu Nađi Seferović. Umjesto da se taj proces odmah nastavi, sutkinja Seferović je zakazala raspravu za 25. siječnja 2025. godine. U pitanju je njegov zahtjev da se preispita procedura izbora ravnatelja Federalne uprave policije i provede po Zakonu o unutarnjim poslovima Federacije BiH. Ovakvo postupanje Županijskog suda u Sarajevu posve obesmišljava njegovo postojanje jer bi ovakvi predmeti morali imati prioritet. No, tako ne misli sutkinja Seferović koja se, doduše, prema ovome konkretnom slučaju ponaša jednako kao i bošnjačke političke stranke. Galić se još 2021. godine kandidirao za ravnatelja Federalne uprave policije, no raznim spletkama bošnjačka većina je odugovlačila proceduru izbora nakon što je postalo jasno da je on na provedenom natječaju i intervjuu ocijenjen najboljim kandidatom. Unatoč inzistiranju hrvatskih ministara, bošnjačka većina predvođena premijerom Fadilom Novalićem, koji je u međuvremenu pravomoćno osuđen zbog korupcije, odbacila je kompletnu listu uz objašnjenje da je proteklo vrijeme za izbor novoga ravnatelja. Galićeva obrana tvrdi kako takva mogućnost odbijanja potvrde liste nije utvrđena Zakonom o unutarnjim poslovima FBiH, kojim je propisana obveza Vlade FBiH da izabere jednog od dostavljenih kandidata s liste uspješnih. Kako sada stvari stoje, Galić će konačnu odluku sudova dočekati u mirovini, kao i ostali kandidati s ove liste, pa se s pravom može reći kako se kroz pravosuđe obesmišljuje pravdu. Sam Galić je, nakon što se opstruiralo njegovo imenovanje, izjavio kako samo podoban Hrvat po mjeri Sarajeva može doći na čelo Federalne uprave policije. – Očito samo podoban Hrvat po mjeri Sarajeva može doći na čelo Federalne uprave policije, i to da bi se zadovoljila zakonska norma. Sve se radi s izričitom namjerom da Hrvat nikada ne dođe na mjesto ravnatelja FUP-a – rekao je tada Galić.

Ne može Hrvat

Stvari se nisu bitnije pomaknule ni dvije godine poslije s bošnjačkom većinom, koju sada čine ministri iz SDP-a, NiP-a, Naše stranke, ali i stranke Rame Isaka, koji je federalni ministar unutarnjih poslova. Zakonom o unutarnjim poslovima Federacije BiH definira se da ravnatelj FUP-a i ministar unutarnjih poslova Federacije BiH ne mogu biti iz istog konstitutivnog naroda. A u ovome slučaju obojica su Bošnjaci. U Federaciji BiH u posljednjih najmanje pet godina taj zakon se krši, i to po onome naputku koji je kolegama iznio čelnik SDA-a – da Hrvat nikako ne smije doći na čelo ove agencije.
Autor:Zoran Krešić
večernji.ba / Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)