Krvava obljetnica se bliži: Ovo su četiri scenarija za kraj rata u Ukrajini

Vrijeme:2 min, 57 sec

U gotovo dvije godine od početka ruske invazije na Ukrajinu poginule su stotine tisuća ljudi, a raseljeni se broje u milijunima. No ishod je još uvijek neizvjestan.

Na početku invazije 360.000 ruskih vojnika slilo se u Ukrajinu. Unatoč tome, ukrajinska vojska uspjela ih je preusmjeriti iz Kijeva i sjeverne Ukrajine. Oslobođen je i Herson, a Putinove snage doživjele su poraz i u okolici Harkiva. No ukrajinska dugo očekivana ofenziva prošlog ljeta zastala je nedugo nakon početka. Prije dva dana Ukrajina se povukla iz sjeveroistočnog grada Avdiivke. Pad ‘vrata Donecka’ označava jednu od najvećih prekretnica na borbenim linijama otkako je Rusija zauzela Bahmut u svibnju 2023. I dok se ratu još uvijek ne nazire kraj, Business Insider donosi četiri njegova moguća ishoda.

1. Ukrajina uspijeva pružiti otpor

Ukrajina se u velikoj mjeri oslanja na potporu SAD-a, Kanade, Britanije i EU-a. Sudbina Ukrajine ovisi, dakle, o pomoći Zapada, ali i o padu morala među ruskim vojnicima. Ako pomoć Ukrajini i dalje bude pritjecala, njezina bi vojska mogla biti u dobroj formi da se odupre ruskoj ofenzivi, smatra Max Bergmann iz Centra za strateške i međunarodne studije (CSIS). Kako kaže, za tijek rata ključna je rasprava o paketu pomoći od 60 milijardi dolara u američkom Kongresu. Bude li usvojen, Ukrajina u 2025. može gledati s optimizmom, smatra on. No dio republikanske struje u Kongresu oštro se protivi daljnjem financiranju Ukrajinaca.

S druge strane Ukrajina je sudjelovala u nekoliko akcija koje bi se mogle pokazati ključnima u oblikovanju tijeka rata. U borbi protiv Crnomorske flote Ukrajinci su potopili nekoliko Rusima važnih brodova. Takvi brodovi jedan su od glavnih načina na koje oni dostavljaju streljivo na prve crte bojišnice na jugu Ukrajine. Eliot A. Cohen iz CSIS-a kaže da bi promjena u vodstvu mogla biti presudna za rat u Ukrajini, dodavši da većina ratova na taj način i završi.

2. Pobjeda Rusa

‘Ako očekivana pomoć sa Zapada ne stigne, to bi i vojno i psihološki moglo biti pogubno za Volodimira Zelenskog‘, kaže Cohen. Bergmann dodaje da bi Rusiji mogao odgovarati rat iscrpljivanja ako se dopusti smanjivanje ukrajinskih zaliha. Oni smatraju da bi u tom slučaju došlo do situacije kao u Prvom svjetskom ratu, kad je Njemačka iznenada kolabirala.

‘Nitko nije očekivao da će rat završiti u studenom 1918. Još početkom listopada planirane su kampanje za 1919. I nije se dogodio samo jedan kolaps, već njihov niz’, kaže Cohen.

3. Mirovni sporazum

U siječnju je Putin, prema navodima Bloomberga, naznačio SAD-u da je spreman i za razgovor o okončanju rata, no glasnogovornik Kremlja kasnije je zanijekao tu tvrdnju. Glasnogovornica američkog Vijeća za nacionalnu sigurnost rekla je pak da SAD nije upoznat s navedenim promjenama u ruskom stajalištu te da će Ukrajina odlučiti hoće li se, kada i kako će se pregovarati s Rusijom. Prema pisanju Reutersa, Putin je također neizravno predložio prekid vatre, što je SAD odbio razmotriti ako Ukrajina ne bude uključena u razgovore.

4. Nuklearni rat

Od početka rata u Ukrajini, Putin je u nekoliko navrata ‘zveckao’ nuklearnim oružjem, no Zapad je podijeljen po pitanju toga koliko ozbiljno treba shvatiti njegove prijetnje. Seth Jones iz CSIS-a smatra da postoje veliki rizici korištenja nuklearnog oružja te da bi, u slučaju da ga Putin upotrijebi, postojala opasnost i od nuklearnog napada na ruski teritorij.

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)