SVETAC DANA “Sveti Leon Čudotvorac”

Vrijeme:1 min, 23 sec

 

 

utorak, 20.veljače 2024.

Sv. Leon Čudotvorac za života je bio glasovit zbog svetosti i čudotvornosti. Umro je 789., a posebice se štuje kod pravoslavaca.

Danas slavimo svetoga Leona, čudotvorca i petnaestog biskupa Catanije. Bio je poznat zbog svoje brige i ljubavi za siromašne. Borio se i protiv poganstva i vračanja koji su uzeli maha na Siciliji. Leon je rođen u svibnju 709. godine u gradu Ravenni u Italiji. Vrlo mlad pridružio se benediktinskom redu, a potom se preselio u grad Reggio Calabria na jugu Italije, gdje ga je mjesni biskup imenovao arhiđakonom. U Reggiu je ostao do izbora za biskupa ispražnjene biskupije u Cataniji.

Zvali su ga Taumaturg ili Čudotvorac, a sljedeća legenda objašnjava i zašto. Dok je Leo već bio biskup Catanije, došlo je do sukoba između njega i vrača zvanog Heliodor. Jednom je prilikom Leon slavio misu u katedrali u Cataniji. Heliodor je u tome trenutku utrčao u crkvu, jedna verzija legende kaže u liku crnog slona. Leon je mirno završio misu, a zatim se probio kroz mnoštvo da se suoči s Heliodorom. Sa žalošću je shvatio da mu njegov blagi pristup i strpljiva argumentacija više neće dostajati.

Stoga je odlučio izazvati Heliodora, kako bi okupljeni narod vidio tko ispovijeda pravu vjeru. Leon je zapovijedio da se pripravi lomača te je zamotao svoju biskupsku štolu oko vrača i skočio s njim na već zapaljenu vatru. Obojica su ubrzo bili zahvaćeni vatrom. Jedino je Leon izašao živ iz vatre. Odjeća mu je bila netaknuta vatrom i sjajila je na njegovom neozlijeđenom tijelu. Od Heliodora je ostao samo pepeo. Leon je umro na današnji dan 789. godine u Cataniji.

 

nedjelja.ba/hr/ / Hrvatsko nebo