Počinje Assangeova posljednja bitka protiv izručenja SAD-u

Vrijeme:2 min, 48 sec

 

Assangeove pravne bitke počele su 2010. nakon čega je sedam godina proveo u ekvadorskom veleposlanstvu u Londonu, prije nego li je odande izvučen i zatvoren 2019. zbog kršenja uvjeta puštanja na slobodu.

Assangeove pravne bitke počele su 2010. nakon čega je sedam godina proveo u ekvadorskom veleposlanstvu u Londonu, prije nego li je odande izvučen i zatvoren 2019. zbog kršenja uvjeta puštanja na slobodu. Otad je u najstrožem zatvoru na jugoistoku Londona, u kojemu se čak i oženio. Britanija je njegovo izručenje SAD-u odobrila 2022., nakon što ga je sudac isprva obustavio zbog zabrinutosti oko Assangeova mentalnoga zdravlja, odnosno opasnosti od samoubojstva u slučaju da ga se deportira.

Njegovi će odvjetnici pokušati osporiti odluku o izručenju na dvodnevnome saslušanju pred dvama sucima na Visokome sudu u Londonu, kada će Assange možda posljednji put dobiti priliku da zaustavi izručenje na engleskim sudovima. Njegova žena Stella prošli je tjedan kazala da se radi o pitanju života i smrti. Branit će se tvrdnjama da je Assangeov progon politički motiviran te da se radi o nedopustivome napadu na slobodu govora, kao i kada je prvi put izdavaču suđeno prema američkome Zakonu o špijunaži.

Podržavaju ga Amnesty International, Reporteri bez granica, medijske organizacije koje su surađivale s WikiLeaksom i australski političari, kao što su premijer Anthony Albanese, koji je prošli tjedan glasao za prijedlog povratka Assangea u Australiju. Papa Franjo prošle godine primio njegovu ženu.

“Zdravlje mu se pogoršava, kako tjelesno, tako i psihički“, kazala je. “Život mu je ugrožen dokle god je u zatvoru, a ako ga se izruči, umrijet će”. Assangeov brat Gabriel Shipton usporedio je osnivača WikiLeaksa s Aleksejem Navaljnim, ruskim oporbenim aktivistom koji je u petak umro u zatvoru dok je služio tridesetogodišnju kaznu.

“Dobro znam kako je to kad vam je voljena osoba nepravedno zatvorena, bez nade da će biti puštena”, kazao je za BBC. “Bojimo se da će umrijeti: da ćemo ga izgubiti i da će nam ga uzeti američki zatvor, ili pak da će umrijeti u britanskome zatvoru.” WikiLeaks proslavio se 2010. kada je objavio videosnimku američke vojske kako u napadu helikopterima Apache u Baghdadu 2007. ubija desetke ljudi, među kojima i dva novinara Reutersa. Nakon toga objavio je tisuće tajnih povjerljivih dokumenata i diplomatskih izvješća u kojima SAD kritizira svjetske vođe od ruskoga predsjednika Vladimira Putina do članova saudijske kraljevske obitelji.

 

vecernji.ba / Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)