Rusija preuzela potpunu kontrolu nad industrijskim postrojenjima u Avdiivki

Vrijeme:1 min, 19 sec

Ruska vojska preuzela je potpunu kontrolu nad koksarom i kemijskom tvornicom Avdiivka, javile su u ponedjeljak ruske državne novinske agencije, dok je veći dio grada pao u ruke ruskih snaga toijekom vikenda nakon višemjesečnih razornih borbi.

Rusija je u nedjelju priopćila da kontrolira grad u Donjeckoj oblasti, ali da su ukrajinske jedinice ukopane u elektrani – posljednjem ukrajinskom uporištu na sjeverozapadnim rubovima Avdijevke.

– Ruske zastave su istaknute na administrativnim zgradama tvornice – prenosi državna novinska agencija TASS priopćenje ministarstva obrane.

Novinska agencija RIA objavila je kratku video snimku iz zraka koja prikazuje sporadične eksplozije u nečemu što izgleda kao industrijsko postrojenje.

Reuters nije mogao nezavisno potvrditi video snimku ni agencijske izvještaje.

Pad Avdijevke najveći je pomak Rusije otkako je osvojila grad Bahmut u svibnju 2023., a uslijedio je skoro dvije godine od dana kada je predsjednik Vladimir Putin pokrenuo sveobuhvatni rat, naređujući invaziju na Ukrajinu.

Avdijevku, koja je prije rata imala oko 32.000 mještana i koju Rusi zovu Avdejevka, nakratko su zauzeli u 2014. godini separatisti koje podržava Moskva, i koji su osvojli dio istočne Ukrajine, ali su je ponovo zauzele ukrajinske trupe koje su izgradile opsežna utvrđenja.

Avdijevka se nalazi u industrijskoj regiji Donbasa, 15 kilometara sjeverno od grada Donjecka koji je okupirala Rusija. Prije rata, koksara iz sovjetskog doba bila je jedna od najvećih u Europi.

Iz Ukrajine nije bilo komentara.

U subotu je, međutim, general-pukovnik Aleksandar Sirski, vrhovni zapovjednik ukrajinskih oružanih snaga, objavio da su se njegovi vojnici vratili na sigurnije položaje izvan grada “kako bi izbjegli opkoljavanje i sačuvali živote i zdravlje trupa”.

 

dnevnik.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)