Vrijeme:1 min, 46 sec

 

Debevec bio tajni “agent” OSA-e, kodna imena mu bila “Dževad” i “Dževdet”

Istraga Tužiteljstva BiH pokazala je da se suspendirani predsjednik Suda BiH Ranko Debevec, koji se već treći mjesec nalazi u pritvoru u Vojkovićima, zajedno s Osmanom Mehmedagićem Osmicom, bivšim direktorom Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA), lažno predstavljao kao agent ove tajne službe.

Ta vijest šokirala je i uposlenike Tužiteljstva, ali i Suda BiH. Ali nije se samo Debevec lažno predstavljao. To je radio i Milisav Pijuk, šef osiguranja Suda koji mu je bio i vozač, te uposlenik ove institucije koji je uhićen pa pušten da se brani sa slobode. Sve je to priznao u SIPA-i. Njihova kodna imena bila su – za Ranka „inspektor Dževad“ i „Dževdet“, a Pijuk je koristio kodno ime „istražitelj/inspektor Amir“, saznaje Avaz.

Osim toga, Pijuk je, prema naredbi Debevca, u Sudu postavio uređaje za prisluškivanje, za koje nije znala ni OSA. Međutim, frapantan je podatak, ali i dokaz umišljaja o kakvom se kriminalu radi kada je u pitanju ovaj mafijaški dvojac, to da je Debevec Pijuku naredio da fotografira sve svjedoke prilikom dolaska u Sud i Tužiteljstvo.

Tako su Ranko, a zatim i Osmica, znali ko se sve saslušava u ovoj instituciji, prije svega iz OSA-e. Pijuk je sve fotografije i imena svjedoka slao Debevcu, a predsjednik Suda zatim Osmici. Naime, plan je bio da se prati tko su svjedoci koje će saslušati isključivo tužiteljica Bojana Jolović, koja je vodila istragu u ovom predmetu. Zato je Osmica i slao poruke uposlenicima: „Budi pametan, reci da je sve uredu.“

Ali novi svjedok Tužiteljstva, sada kada je Osmica u pritvoru, koji je do jučer bio njegov ključni suradnik, otkrio je do u detalje kako je i što je radio Mehmedagić. Istražuje se i tko je Osmici javio da će biti uhićen, zbog čega je zamijenio mobitel. Tužiteljstvo već ima trag. Uskoro slijede nova uhićenja, saznaje Avaz.

Pripadnici SIPA-e tijekom pretresa kuće uhićenog Debevca pronašli su i privremeno oduzeli deset satova. Za sada nije poznato je li jedan od njih onaj koji mu je poklonio bjegunac od hrvatskog pravosuđa Zdravko Mamić.

 

hms.ba / Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)