Borrell/Neke europske države igraju svoju igru u Gazi

Vrijeme:4 min, 24 sec

 

Šef europske diplomacije Josep Borrell izjavio je u nedjelju da neke europske države “igraju svoju igru” u Gazi, što slabi geopolitičku važnost Europske unije.

Borrell: Neke europske države igraju svoju igru u Gazi

– Europa podržava rješenje dviju država, ali kao u Ukrajini moramo biti ujedinjeniji ako želimo igrati značajnu geopolitičku ulogu. Neke države članice žele igrati svoju igru, rekao je Borrell ne navodeći na koje zemlje misli.

Govoreći na konferenciji o sigurnosti u Muenchenu, rekao je da treba tražiti sveobuhvatno rješenje, ne samo za Gazu nego i za Zapadnu obalu.

– Moramo prekinut rat u Gazi, ali nitko puno ne priča o Zapadnoj obali, a to je stvarna prepreka rješenju o dvije države. Zapadna obala kuha i mogli bi se naći na rubu veće eksplozije, upozorio je.

I dok je većina međunarodne pozornosti usmjerena na prekogranični napad Hamasa i posljednično izraelski rat u Gazi, europske dužnosnike brine i povećano nasilje prema Palestincima na Zapadnoj obali. SAD i još neke zemlje već su nametnule sankcije nekolicini naseljenika koje drže odgovornima.

Govoreći o Ukrajini, Borrell smatra da treba vojno i financijski nastaviti pomagati Kijevu, uključujući davanjem sigurnosnih jamstava od kojih je najvažnije članstvo u EU-u.

– Moramo se pripremiti i za dugi period napetosti s Rusijom… Pred nama je ruski problem, rekao je Borrell i dodao da europske zemlje trebaju imati više scenarija uzimajući u obzir i mogući smanjeni angažman SAD-a.

‘Putin mora pokazati spremnost za dijalog da bi rat u Ukrajini završio

– Želimo izbjeći rat s Rusijom, ali teško je reći dokad će sukob u Ukrajini trajati dok ne vidimo naznake ruskog povlačenja i spremnosti za kompromis, rekao je u nedjelju hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman.

– Rat se izbjeći mora, na tome svi radimo. Ne smijemo dozvoliti eskalaciju, izjavio je novinarima na konferenciji o sigurnosti u Muenchenu.

– Dok god ne vidimo naznake ruskog povlačenja, naznake spremnosti na dijalog i kompromisno rješenje, teško je reći koliko će to sve skupa trajati. Moramo raditi na tome da se sukob završi, da Putin konačno shvati da agresija nije mir prema miru, dodao je.

Šef hrvatske diplomacije smatra da bi NATO i EU trebali jačati obrambene kapacite i biti spremni na svaki oblik krize.

– Sada je sve ugroženo s Rusijom koja nema apsolutno nikakav povod ni argument za agresiju na jednu suverenu zemlju, rekao je Grlić Radman.

Drži da zapad treba graditi partnerstvo s Kinom koja održava dobre odnose s Moskvom i nakon invazije na Ukrajinu prije dvije godine.

– Ako je suparnik ekonomski, ne bi trebalo stvarati nove podjele. Trebamo što više saveznika na našoj strani u borbi protiv ruske agresije, rekao je Grlić Radman.

Naglasak na budućnosti izraelsko-palestinskih odnosa i proširenju Unije

– Posljednjeg dana Minhenske sigurnosne konferencije, naglasak je stavljen na budućnost izraelsko-palestinskih odnosa i u prvom redu – na EU i njene odnose s partnerima i njene odnose s partnerima te buduće vanjskopolitičke prioritete, rekao je prilikom javljanja iz Minhena, novinar HRT-a Gordan Žvanović.

Sudionici konferencije, kako kaže – razgovarat će o budućem proširnenju, a prvnestveno se radi o zemljama u našem susjedstvu u kojima druge strane zemlje vide svoje interese.

– Na panelu o budućnosti zapadnog Balkana sudjelovao je ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman. Na marginama konferecnije održao je bilateralne sastanke s ministrima vanjskih poslova Moldavije, Kosova, Albanije, a isto tako – i Argentine, Iraka i Jordana, dodao je.

Ustvrdio je kako je ovogodišnja konferencija pokazala da je potrebno ojačati NATO savez i europsku obranu.

– NATO mora jačati svoje obrambene kapacitete. Vidjeli ste da su skoro sve zemlje dostigle onu razinu od dva posto izdvajanja za obranu što je zapravo, bio dogovor iz Walesa prije otprilike desetak godina. Moramo biti spremni na svaki oblik krize koja može ugroziti svjetski poredak. Na ovo nismo bili navikli prije desetak godina, zaključio je ministar.

Palestinski premijer: Sastanak palestinskih frakcija u Moskvi 26. veljače

Palestinski premijer Mohammad Shtayyeh izjavio je u nedjelju da je Rusija pozvala na sastanak u Moskvu sve palestinske frakcije, uključujući Hamas.

Shtayyeh je pripadnik službenih palestinskih vlasti (PA) koje vladaju Zapadnom obalom i suparnici su Hamasu koji upravlja Gazom i koji brojne zemlje smatraju terorističkom organizacijom.

– Rusija je pozvala sve palestinske frakcije na sastanak 26. veljače u Moskvi. Vidjet ćemo je li Hamas spreman sastati se s nama, rekao je Shtayyeh na konferenciji o sigurnosti u Muenchenu. Mi smo spremni. Ako Hamas nije, to je druga priča. Potrebno nam je palestinsko jedinstvo”, istaknuo je.

Radman: Konferencija je održana bez glavnih aktera koji su prouzročili krizu

– Nažalost, ova konferencija je upravo održana bez onih glavnih aktera koji su prouzročili ovu krizu. Nisu bili pozvani ruski ni iranski predstavnici, rekao je ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman.

– Imali smo snažne nastupe predsjednika Volodimira Zelenskog, koji je pozvao saveznike, prije svega SAD, jer Kongres blokira vojnu i financijsku pomoć, ali je ipak potpredsjednica Kamala Harris kazala da se nada da će Kongres uspjeti odblokirati 61 milijardu dolara i da će ona biti upućena vrlo brzo Ukrajini, jer to je nužna pomoć, dodao je.

– NATO mora jačati svoje obrambene kapacitete. Vidjeli ste da su skoro sve zemlje dostigle onu razinu od dva posto izdvajanja za obranu što je zapravo, bio dogovor iz Walesa prije otprilike desetak godina. Moramo biti spremni na svaki oblik krize koja može ugroziti svjetski poredak. Na ovo nismo bili navikli prije desetak godina, zaključio je ministar.

 

vijesti.hr / Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)