Ukrajinske snage u Avdiivki pod sve većim su pritiskom

Vrijeme:1 min, 55 sec

 

 

Ukrajinske snage koje brane grad Avdiivku u istočnoj Ukrajini pod sve su većim pritiskom, rekao je u petak ukrajinski zapovjednik.

Njemačka i Ukrajina potpisale sporazum o sigurnosnoj suradnji

Njemačka i Ukrajina potpisale su u Berlinu bilateralni sporazum o sigurnosti kojim se Njemačka obvezuje na dugotrajnu podršku i sigurnosna jamstva Ukrajini.

– Ovo je povijesni korak. Njemačka će i dalje podržavati Ukrajinu protiv ruske invazije, poručio je njemački kancelar Olaf Scholz preko kanala X i dodao Slava Ukraini. On je zajedno s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim potpisao sporazum u Berlinu.

Prema informacijama njemačke vlade, potpisani dokument je sporazum o sigurnosnim jamstvima i dugoročnoj podršci Njemačke Ukrajini, pri čemu detalji sporazuma nisu objavljeni. Sporazum se temelji na obećanju danom na rubu G7 samita u Vilniusu prošlog ljeta, na kojem je nekoliko zemalja Ukrajini najavilo dugotrajna sigurnosna jamstva.

Sporazumom se namjerava premostiti jaz dok Ukrajina ne postane članica NATO-a.

Zelenski bi kasnije tijekom dana trebao potpisati sličan sporazum i s Francuskom u Parizu, dok je s Velikom Britanijom ovakav sporazum potpisan u siječnju.

Ukrajina pod sve većim pritiskom u Avdiivki

– Žestoke borbe se vode u gradu. Naše postrojbe raspoređuju sve raspoložive snage i resurse da pruže otpor neprijatelju, rekao je u zoru zapovjednik ovog dijela bojišnice Oleksandr Tarnavskij. Situaciju je opisao “teškom, ali pod kontrolom.

Ukrajinski branitelji uzvraćali su u “nehumanim uvjetima”, objavili su u petak na Facebooku glasnogovornici 110. brigade ukrajinske vojske raspoređene u Avdiivki.

– Danas neprijatelj usmjerava goleme snage u obliku ljudstva, oklopnih vozila i zrakoplova prema Avdiivki, dodaje se u objavi.

Ruske snage napredovale su s nekoliko strana, objavio je američki Institut za proučavanje rata (ISW) u svojoj analizi u četvrtak. Ruski vojnici napreduju sa sjevera kod velike tvornice koksa u Avdiivki.

Ruske snage već su zauzele važan utvrđeni obrambeni sustav Ukrajine na jugu grada.

– Ruski vojnici moći će okružiti neke ukrajinske snage ako ukrajinski vojnici ne pokrenu uspješne protunapade, rekli su analitičari.

Ukrajinska vojska objavila je u četvrtak da se dio njezinih snaga povlači s nekih prednjih položaja, a brigadni general Tarnavskij rekao je da pojačanja još uvijek pristižu u ugrožena područja. No, rekao je i da su u pripremi nove pozicije.

– Cijenimo svaki komadić ukrajinskog tla, ali najveća vrijednost i prioritet za nas je spasiti živote ukrajinskih vojnika, naglasio je u objavi na Telegramu.

 

vijesti.hr / Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)