ČOVIĆ/Nikad više mogućnost da u ime hrvatskog naroda netko bira predstavnike

Vrijeme:4 min, 9 sec

 

Predsjednik HDZ BiH Dragan Čović ponovo je iskazao optimizam da je do kraja tjedna moguće postići suglasnost vladajuće koalicije oko zakona, čije je usvajanje neophodno da bi Europsko vijeće u ožujku dalo zeleno svjetlo za otvaranje pregovora o članstvu BiH u Europskoj uniji.

-Upravo smo došli iz Sarajeva kolegica Filipović i ja, razgovarali smo sa svim našim predstavnicima koji danas djeluju oko ova tri zakona o kojima se radi, znači primarno, izbornog zakona gdje kolegica Filipović radi, ali isto i o zakonu sudu, odnosno sudovima Bosne i Hercegovine i zakonu o sukobu interesa gdje radi gospodin Čolak. I ako bi radili mi ovakvom dinamikom naredna dva dana mogli bi kazati da smo spremni, ili bi, da ja ne budem preoptimističan, trebali biti spremni da Vijeće ministara može zakazati jedno žurnu sjednicu i usvojiti te zakone.

Čović je potvrdio da u nekim stvarima još postoje razmimoilaženja.

-Naravno ima razlike oko nekih dijelova, čujete stalno kako se nadmudrujemo oko Izbornog zakona i pitanja Predsjedništva BiH pa i oko drugih stvari,  ali čini mi se da smo napravili jedan snažan iskorak, ako bi se to dogovorilo onda ne bi trebalo biti dvojbe da eventualno vrlo brzo potvrdimo zakon o sprječavanju pranja novca u Domu naroda i time bi onda mogli kazati da smo mi svoj posao završili, kazao je Čović za RTV Herceg Bosne.

Veleposlanstvo SAD se oglasilo kad je riječ o izmjenama Izbornog zakona koje je predložio HNS BiH. Ponovo tvrde da je najbolji put izmjena Ustava. Bošnjački član Predsjedništva BiH Denis Bećirović također se usprotivio prijedlog hrvatske strane

Čović se slaže da je najbolji put promjena Ustava, za što je međutim potrebno osigurati dvotrećinsku većinu u Parlamentu BiH.

-S tim se slažem, mi smo to podržali. Kada su kolege iz SDP-a odnosno Trojke pokrenuli takvu inicijativu oni su svjesni da mi danas nemamo parlamentarnu većinu za takvo nešto i zbog toga nećemo robovati stavovima svih kolega i međunarodnih institucija i domaćih da zbog tog što ne možemo promijeniti Ustav, a mi dajemo potpunu potporu svim našim predstavnicima u Domu naroda i Parlamentarnoj skupštini BiH kao i u Vijeću ministara za izmjenu Ustava, nećemo zbog toga ostaviti status quo jer bojim se da neki od kolega na političkoj sceni u BiH žele zadržati sadašnje stanje. Rekao sam nikad više mogućnost da u ime hrvatskog naroda netko bira predstavnike, bez obzira je li to dom naroda ili domovi naroda u BiH ili Predsjedništvo BiH. I s te strane poruka njima, ako stvarno volite BiH, nemojte na taj način razmišljati, idemo uraditi sada ono što nam treba za ’26-tu godinu da se zaštitimo, da odvratimo malo one koji razmišljaju da BiH drže stalno u 19. stoljeću. Želimo razmišljati europski. U tom smislu je i naš prijedlog izmjene Izbornog zakona i kad je pitanje Predsjedništvo, ali i u svim drugim elementima, tehničkim izmjenama, odnosno, onim izmjenama koje trebamo napravit čak vezano i za Središnje izvorno povjerenstvo, kazao je Čović.

Upitan o Dodikovim optužbama na račun Trojke da koči europski put, da ne poštuju ono što je dogovoreno Čović je kazao:

-Pa nažalost, evo neću te riječi koristiti jer smo u fazi dogovaranja pa želim biti ohrabrenje kolegama iz trojke, ali moraju preuzeti odgovornost. Uistinu se mora preuzeti odgovornost. Ne možemo doći u Parlament i glasat izvan jednog konteksta dogovora koji imamo bez obzira da li se glasuje u Domu naroda ili u Zastupničkom domu. Vjerujem da će oni imati tu dovoljnu hrabrost koja nam treba još ovaj i idući tjedan da dovršimo ove poslove. Izborni zakon koji smo s njima vrlo jasno raspravili u svim elementima pa i oko člana Predsjedništva, jednako tako i oko sudstva odnosno suda u BiH i tu smo imali dva ili tri problema od sjedišta Apelacijskog suda pa do nekih vrlo jasnih normi unutar samog zakona, ali isto tako i oko sukoba interesa. Čini mi se da ta tri zakona su danas prevaga koja mora prije svega u Sarajevu dobiti adekvatnu potporu, a da ne idemo više s nadmudrivanjem. Danas se svaki dan netko obraća s nekim drugačijim pristupom. Ako smo jednom nešto dogovorili, na to se osvrnuo kolega Dodik, onda to treba provesti. Razumijem da neke stvari nije lako iznijeti iz ambijenta u kojem se nalazite, ali rekao sam, alternative za naš europski put nema i svi koji nisu spremni podržati evidentno žele stati uz status quo, status koji u konačnici, nikome neće donijeti dobro, kazao je Čović.

Predsjednik HDZ BiH upitan je i hoće li biti sjednica Doma naroda Parlamenta BiH do kraja tjedna.

-Ne znam, mi smo dali svoj odgovor vrlo jasno, osobno sam ga potpisao kao supresjedatelj i prvi zamjenik u ovom trenutku u Domu naroda. Spremni smo doći na tu sjednicu samo se mora organizirati tako da bude poslovnički sazvana i da se osigura kvorum koji može raspravljati i donositi odluke. U osnovi bi se trebalo u žurnoj proceduri usvojiti taj zakon i ja osobno mislim kad se organizira ta sjednica da će to biti usvojeno, zaključio je Čović.

 

hms.ba / Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)