HODORKOVSKI/Ovo je 12 Putinovih laži u intrvijuu s američkim novinarom

Vrijeme:2 min, 51 sec

 

Nekadašnji ruski oligarh, najbogatiji čovjek Rusije i suradnik Vladimira Putina, a sada njegov prognani kritičar, Mihail Hodorkovski, objavio je na mreži X objašnjenja svih laži koje je ruski predsjednik izrekao u intervjuu s Tuckerom Carlsonom, prenosi N1.

1. Putin tvrdi je da je Rusija postala najveća europska ekonomija.
Istina: Rusija se nalazi na 32. mjestu u Europi po BDP-u (PPP) po glavi stanovnika.

2. Putin je još jednom iznio staru laž o obećanjima SAD da se NATO neće širiti na istok.
Istina: Nikada nije postojao takav sporazum. Čak je i Gorbačov to rekao, a u svakom slučaju, zemlje pristupaju NATO-u svojom slobodnom voljom. Ako Putin nije želio da NATO raste, ne bi trebao objavljivati rat svojim susjedima, komentira Hodorkovski.

3. Putin je negirao da je ikada rekao da se SAD sprema napasti Rusiju.
Istina: U stvari, on je to rekao, tri dana prije invazije na Ukrajinu, za koju je rekao da će biti „uporište“ za napad NATO-a.

4. Rekao je da su prosvjedi na Majdanu postali nasilni, iako je Janukovič odbio upotrijebi bilo kakvu silu protiv prosvjednika.
Istina: Janukovičeva interventna policija Berkut brutalno je rastjerala prosvjednike, a njeni snajperisti su za tri dana u veljači 2014. godine ubili 76 ljudi.

5. Rekao je da je Kijev započeo sukob u Donbasu koristeći svoje zrakoplovstvo protiv civila.
Istina: Sukob je počeo 12. travnja 2014. kada je časnik FSB-a Igor Girkin poveo separatiste da zauzmu grad Slavjansk. Ukrajina je prvi put upotrebila svoju avijaciju kao odgovor, 26. svibnja, u bici za aerodrom Donjeck.

6. Tijekom govora o alternativnoj povijesti na početku intervjua, Putin je rekao da je Ukrajina umjetni entitet stvoren na inicijativu Josifa Staljina.
Istina: Ukrajina je dodana Sovjetskom Savezu 1922., pod Lenjinom. Ali Ukrajinska Narodna Republika je proglašena 1917. – prije boljševičkog preuzimanja – i bila je priznata od strane ruske privremene vlade.

7. Rekao je da je Poljska ‘primorala’ Hitlera da objavi rat 1939. tako što je bila ‘nekooperativna’ u njegovim planovima.
Istina: Hitlerovi planovi uključivali su istrebljenje poljskih Slavena i Židova i njeno ponovno naseljavanje Nijemcima. Takozvana poljska provokacija korištena je kao izgovor za invaziju.

8. Govoreći o Zelenskom, Putin je rekao da je jednom pitao ukrajinskog predsjednika zašto bi on, kao sin veterana Drugog svjetskog rata, surađivao s neonacistima.
Istina: Otac Volodimira Zelenskog rođen je 1947. godine, nakon završetka Drugog svjetskog rata.

9. Putin je rekao da NATO ima „opcije“ da prizna rusku aneksiju dijelova Ukrajine.
Istina: Nema. UN je aneksije proglasio nezakonitim po međunarodnom pravu, a čak i da želi, NATO nema više pravo osporavati tu odluku.

10. Putin tvrdi da se Ukrajinci i dalje smatraju Rusima.
Istina: Putin je suštinski pogrešno razumio ukrajinski nacionalni identitet i lažno vjerovao da Ukrajinci sebe vide kao Ruse, što je ključna greška koja je dovela do katastrofalne invazije. Anketa iz 2022. godine pokazala je da 93 posto Ukrajinaca podržava neovisnost, a samo tri posto ih podržava spajanje s Rusijom.

11. Putin je rekao da je Zelenski zabranio mirovne pregovore s Rusijom.
Istina: Zelenski je posebno zabranio pregovore s Putinom i rekao da je Ukrajina „spremna za dijalog s Rusijom, ali s drugim predsjednikom“.

12. Rekao je da je novinar Wall Street Journala Evan Gerškovič uhićen zbog prikupljanja tajnih informacija o ruskoj vojsci u ime američkih obavještajnih službi.
Istina: Prije uhićenja Gerškovič je radio kao novinar u Rusiji od 2017. Drži ga protuzakonito kako bi natjerao SAD da pristane na neku vrstu ustupaka.

 

hms.ba / Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)