DODIK/Nema snijega, ali će svatko sljedećih dana pokazati trag, komu je cilj EU, a komu izgovor

Vrijeme:2 min, 48 sec

 

Predsjednik Republike Srpske i lider SNSD-a Milorad Dodik kaže da će se u narednim danima vidjeti tko je spreman služiti svom narodu, a tko “sudbinu svog naroda stavlja u ruke gospodara služeći njemu.”

– Čudno neko vrijeme! Veljača je, a u BiH nema snijega! Unatoč tome, u danima koji dolaze svatko će pokazati svoj trag. Vidjet će se jasno, kao na dlanu, tko je spreman biti gospodar svoje sudbine koji služi svom narodu, a tko sudbinu svog naroda stavlja u ruke gospodara služeći njemu – poručio je Milorad Dodik na društvenoj mreži X..

Dodik navodi da će se u narednim danima vidjeti kome je cilj Europska Unija, a kome izgovor.

– Vidjet će se tko gleda naprijed, a tko u retrovizor. Netko je prije 30 godina postavio pogrešnu dijagnozu bolesti od koje boluje BiH. I mi smo se ljutili na EU zato što njihova terapija ne djeluje, a oni su se ljutili na nas jer nismo discipliniran pacijent, napisao je Dodik.

Dodik navodi da ukoliko tražimo i želimo početak pregovora s EU, moramo se ponašati europski.

On kaže da su EU njene članice izgradile funkcionalnom tako što su definirale okvir, principe i pravila koja svi jednako tumače i pridržavaju ih se, čak i kada nisu potpuno zadovoljni.

– Naš okvir je Daytonski sporazum, ali ga neki žele tumačiti kako im odgovara, iako je precizno definirao nadležnosti, prava i obveze. Snaga EU počiva na sposobnosti da se postigne dogovor koji se poštuje, kod nas se dogovor smatra slabošću. Snaga se dokazuje svađom i izigravanjem dogovora – ističe Dodik.

Predsjednik RS je naveo da će se vidjeti postoji li spremnost da se to promijeni.

– BiH nikad nije bila funkcionalna, kako u prvim godinama nakon Daytona, tako i danas. Što je više nadležnosti s razine entiteta prenošeno na državnu razinu, ona je sve lošije funkcionirala, gubila je smisao dejtonske i postajala nikakva – rekao je Dodik.

Dodik ističe da je razlog to što neki nisu bili posvećeni provođenju nadležnosti, već kako od entiteta oduzeti nove i nove.

– Politika bazirana na neostvarivim ciljevima vodila je u ćorsokak. Vidjet ćemo jeli se to promijenilo. Ustav odražava realnu potrebu balansa interesa tri naroda i dva entiteta i podsjeća na pravila SAD ili EU i već sam nekoliko puta rekao – nije problem u ustavnom okviru, već u motivima i namjerama – rekao je Dodik.

Poručio je da će se vidjeti postoje li iskreni motivi.

– Ne može se dogovor i kompromis praviti na isključivosti. Ako nije kako hoću, onda ste protiv BiH. To je vraćanje na pozicije koje su dovele do tragedije. Srbija želi u EU, Hrvatska je u EU, mi Srbi želimo Republiku Srpsku i BiH u EU s mehanizmima zaštite kao EU. Ti mehanizmi nisu uvijek svima po volji, ali oni jamče europsku solidarnost. A ona nije koliko će se kome dati. Nego bez obzira tko je koliki, ima jednaka prava – istaknuo je Dodik.

Naveo je da želi zemlju koja funkcionira poput Europske unije u EU, zajedno sa Srbijom.

– Nama Srbima EU je šansa da živimo u prostoru bez granica nakon veoma teškog 20. stoljeća. Mi tu šansu nećemo ispustiti. Ali je nemamo čime iskoristiti ako je cijena toga odustajanje od Republike Srpske, našeg prava na uređivanje svoje kuće. BiH može biti jedna funkcionalna zajednička kuća Bošnjaka, Srba i Hrvata. Zajednica dva, odnosno tri entiteta. Ne može biti kuća jednih, u kojoj smo mi podstanari – zaključio je Dodik.

 

hms.ba / Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)