SDA/Pozivamo Konakovića da objasni na kakav HDZ-ov prijedlog izmjena Izbornog zakona BiH je pristao

Vrijeme:1 min, 45 sec

 

“Optužbe Elmedina Konakovića da je Stranka demokratske akcije „spremna srušiti europsku priču zarad stranačkih interesa“ očajnički je pokušaj skrivanja vlastite odgovornosti i odgovornosti vladajuće koalicije za činjenicu da nisu u stanju ispuniti ni minimum uvjeta neophodnih za otvaranje pregovora Europske unije s Bosnom i Hercegovinom”, priopćeno je danas iz KO SDA.

“Umjesto što lažima pokušava prebaciti odgovornost, Konaković bi se trebao usuglasiti s partnerima iz vladajuće koalicije, barem približno efikasno kako su se usuglasili oko raspodjele fotelja, i usvojiti zakone koje je Europska unija postavila pred Bosnu i Hercegovinu kao uvjet za donošenje odluke o otvaranju pregovora.

Predsjednik Naroda i pravda vjerojatno na ovaj način pokušava sakriti i činjenicu da su delegati njegove stranke i partnera iz SNSD-a i HDZ-a, na temelju dogovora iz Laktaša, na posljednjoj sjednici Doma naroda PSBiH odbili po hitnoj proceduri usvojiti Prijedlog izmjena Izbornog zakona BiH koje se odnose na integritet izbornog procesa, što je jedan od ključnih uvjeta na europskom putu”, priopćili su iz SDA.

Dalje, kako navode u priopćenju, iskazuju podršku SDA svim zakonima koji BiH vode ka EU.

“Pozivamo vladajuću koaliciju da konačno preuzmu odgovornost i da u Parlamentarnoj skupštini BiH hitno usvojimo Zakon o sprječavanju pranja novca i financiranja terorizma, Zakon o sukobu interesa i Zakon o sudovima. Podrška SDA svim zakonima koji Bosnu i Hercegovinu vode ka EU i koji su usuglašeni s europskim standardima nikada nije izostala niti će izostati”, navode iz SDA

Za kraj su pozvali ministra Konakovića da objasni javnosti na kakav HDZ-ov prijedlog izmjena Izbornog zakona je pristao.

“Također pozivamo Konakovića da objasni javnosti na kakav HDZ-ov prijedlog izmjena Izbornog zakona BiH je pristao da bi zasjeo u ministarsku fotelju i zašto otežava europski put pristajanjem na pregovore o sveobuhvatnim izmjenama u okolnostima kada te izmjene uopće nisu uvjet za otvaranje pregovora. Propuštanje ove prilike za iskorak na europskom putu, ukoliko se tri zacrtana zakona ne usvoje, bit će isključiva odgovornost vladajuće koalicije i potvrda da su im osobni i stranački statusi prioritet u odnosu na strateški vanjskopolitički cilj Bosne i Hercegovine”, priopćeno je iz SDA.

 

hms.ba / Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)