Blinken opet na Bliskom istoku radi postizanja sporazuma između Izraela i Hamasa o primirju u zamjenu za oslobađanje talaca

Vrijeme:4 min, 9 sec

 

Američki državni tajni Antony Blinken stigao je u utorak u Kairo, gdje se sastao s predsjednikom Egipta kako bi pospješio posredničke pregovore u ratu između Izraela i Hamasa o prekidu paljbe u zamjenu za oslobađanje talaca, izvijestili su mediji. Blinken se sastao s egipatskim predsjednikom Abdelom Fatahom Saedom Huseinom Halilom al-Sisije, a kada nakon toga otputuje u Dohu, razgovarat će o tomu s katarskim emirom Hamadom bin Khalifom al-Tanijem i s predsjednikom katarske vlade Mohamedom bin Abdulrahmanom al-Tanijem.

Ovaj posljednji u nizu Blinkenovih posjeta i mini-turneja po Bliskom istoku događa se „usred sve veće zabrinutosti u Egiptu zbog namjera Izraela da proširi borbena djelovanja u Gazi – na područje koje se nalazi na samoj granici sa Egiptom, a u kojoj trenutno boravi velik broj raseljenih Palestinaca“, navodi portal Glas Amerike.

Naime, izraelski ministar odbrane najavio je da će ofenziva Izraelskih obrambenih snaga (IDF) naposljetku stići do grada pograničnog grada Rafe, u blizini granice i jedinoga graničnog prijelaza prema Egiptu. Na širem području toga grada više od pola od ukupno predratnih 2,3 milijuna stanovnika Gaze, koliko se procjenjuje da ih je na tom uskom pojasu prebivalo, potražilo je utočište.

Egipat je upozorio da bi raspoređivanje izraelskih vojnih snaga duž granice ugrozilo mirovni sporazum koji su dvije zemlje potpisale prije više od četiri desetljeća. Zapravo je Egipat najviše zabrinut zbog toga što bi širenje borbi u blizini granice i prijelaza Rafa moglo da nagnati stotine tisuća palestinskih civila da masovno nadru preko granice, koja je sada otvorena samo za humanitarnu pomoć i mali broj onih koji ju prelaze, kao što su humanitarci i novinari. Egipat je odlučan spriječiti iseljavanje Palestinaca iz Gaze na Sinaj, rijetko naseljeno području nad kojim Egipat nema punu kontrolu zbog lokalnih oružanih pobuna muslimanskih terorističkih skupina koje vode borbu protiv njegove vlasti.

Blinken je više puta opetovao da Palestinci ne smiju biti prisiljeni napustiti Gazu odnosno biti iz nje iseljeni, no zbog nestašice osnovnih potrepština i fizičke nesigurnosti kritični trenutak spontane stihije izbjeglica sve je bliži.

Egipat i Katar pokušavaju inače posredovati u sporazumu između Izraela i Hamasa koji bi doveo do oslobađanja izraelskih talaca u zamjenu za nekoliko tjedana dugu stanku u izraelskim vojnim operacijama. Nacrte takva dogovora razradili su šefovi obavještajnih službi iz SAD, Egipta, Katra i Izraela krajem siječnja i oni su predstavljeni Hamasu, koji još nije formalno odgovorio.

Američki izvori rekli su da se Blinken nada kako će dobiti informacije o Hamasovu odgovoru na prijedlog u Kairu i u Dohi. On će zatim otputovati u Izrael kako bi sutra, u srijedu, izvijestio izraelskog premijera Benjamina Netanyahua i njegov ratni kabinet o odgovoru Hamasa i stajalištima posredničkih država, a i o američkom stajalištu. SAD nastoji da ne dođe do eskalacije i poziva Izrael da se pridržava međunarodnoga humanitarnog prava, ali za sada i dalje ne pokušava zaustaviti vojne akcije izraelske vojske.

Kao i na njegovim prethodna četirima prethodnim putovanjima na Bliski istok od početka rata u Gazi 7. listopada, Blink za drugi glavni cilj ima sprječavanje širenja sukoba. No tomu ne ide na ruku ni ponašanje Izraela, a još manje nastavljanje napada raketama i besposadnim letjelicama što ih izvode ekstremisti u široj regiji koje podupire, naoružava, a u velike i kontrolira Iran. Nakon što su američke i britanske snage izvršile akcije osvete, bombardiravši vojne položaje hutijevaca u Jemenu te, samo američke snage, proiranskih milicija u Iraku i Siriji i pripadnike obavještajnih snaga Iranske revolucionarne garde ondje raspoređenih, napadi na brodove u Crvenom moru i na lokacije američkih snaga u Iraku i Siriji nisu prestali. Naprotiv, proiranski i protuizraelski te protuamerički islamisti najavljuju daljnje napade na američke i druge brodove i vojne baze u toj regiji.

Tijekom jučerašnjeg ponedjeljka Blinken se već sastao s prjestolonasljednikom Saudijske Arabije – princom Muhamedom bin Salmanom al-Saudom (poznatim i po pokrati MbS). Saudijski dužnosnici izjavili su da je njihova zemlja i dalje zainteresirana za normalizaciju odnosa s Izraelom i postizanje dogovora o međusobnom diplomatskom priznanju. No oni nastavak približavanja, prekinut Hamasovim iznenadnim napadom na Izrael 7.listopada, uvjetuju time da Izrael pristane na vjerodostojan plan za stvaranje palestinske države. No trenutno takav plan nije na vidiku, budući da izraelski najviši dužnosnici daju izjave po kojima Izrael želi zadržati sigurnosni nadzor nad čitavim područjem između Sredozemnog mora i rijeke Jordan, dakle nad svim većinski palestinskim područjima na kojima postoji i djeluje Palestinska samouprava. Osim toga, oružani sukobi i dalje su u tijeku. Broj poginulih Palestinaca dostigao je po podatcima ministarstva zdravstva u Gazi, koje kontrolira Hamas, 27.585. EU, SAD i Velika Britanija proglasili su Hamas terorističkom organizacijom, što ima brojne međunarodne reperkusije na štetu Hamasa i Gaze.

Humanitarni promatrači UN-a izjavili su danas da izraelske naredbe civilnom stanovništvu Gaze da se preseli iz mjesta svojih prebivališta i iz izbjegličkih logora na jug Gaze sada obuhvaćaju dvije trećine gazanskog teritorija. Svakog dana nove tisuće i tisuće ljudi pomiču se bliže granici s Egiptom.

Povezano:

Zdravko Gavran/Bliski istok: Zebnja zbog mogućega američko-iranskog sukoba

 

VoA/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)