Objavljene poruke koje je Turudić razmjenjivao s Rimac, nižu se reakcije

Vrijeme:2 min, 44 sec

 

Ivan Turudić i Josipa Rimac razmijenili su više stotina poruka i telefonskih poziva i više se puta sastali, objavio je Jutarnji list. Tvrde da su u posjedu stotinjak poruka koje su njih dvoje razmjenjivali na WhatsAppu od 2016. do 2020.

“Di si radosti”, napisala je Josipa Rimac tadašnjem predsjedniku Županijskog suda u Zagrebu Ivanu Turudiću. “Di si lipa”, odvratio joj je Turudić, navodi dnevnik.

Poruke koje su razmjenjivali pokazuju da je imao blizak odnos s njom iako je on to u nekoliko navrata negirao.

Bivša kninska gradonačelnica uhićena je u svibnju 2020. zbog afere vjetroparka Krš Pađene.

Turudić je od 2017. bio predsjednik zagrebačkog Županijskog suda, a sada je kandidat za glavnog državnog odvjetnika. O njegovu imenovanju u Hrvatskom bi se saboru trebalo glasati u srijedu.

Oporba složna: Turudić ne smije biti glavni državni odvjetnik

Objava je izavala mnoge reakcije. Oporba poručuje da je to dokaz da je Turudić lagao kad je govorio da nije bio u prisnim odnosima s nekadašnjom državnom tajnicom. Za njih nema sumnje – Turudić ne smije biti glavni državni odvjetnik.

–  Većina stvari o kojima smo jučer slušali i čitali su u dobrom dijelu bile poznate i prije. I meni je potpuno neshvatljivo da ako znaš da imaš osobu koja je povezana s krim miljeom, bilo s Mamićima, bilo s Rimčevom ili bilo kime, da ti imaš obraza, a govorim o Plenkoviću, da takvu osobu predložiš za glavnog državnog odvjetnika, poručio je Peđa Grbin, predsjednik SDP-a.

Predsjednik stranke Centar Ivica Puljak održao je konferenciju za novinare na kojoj se osvrnuo na prijedlog da se Ivana Turudića imenuje glavnim državnim odvjetnikom koji je, kaže, sada već dokazano povezan s kriminalnim miljeom.

–  Dokaze je predočio predsjednik države i što rade Plenković i Vlada – omalovažavaju cijeli taj slučaj i imaju ozbiljnu namjeru za glavnog državog odvjetnika izabrati čovjeka koji je povezan s kriminalnim miljeom i tako šalju poruku svima onima koji su umočeni u kriminal da će ih ova HDZ-ova država zaštititi. Sad zamislite što bi se dogodilo običnim građanima da se sukobe s nekim kriminalcima koji su povezani s HDZ-om, tad ih država sigurno ne bi zaštitila, rekao je Ivica Puljak, splitski gradonačelnik.

– To je dokaz da je lagao. Takav gospodin, takav čovjek nikad i nikako ne smije biti izabran za državnog odvjetnika, ali ja nažalost u Saboru očekujem da ga HDZ i njegovi poslušnici izaberu, ali kao što sam rekao, važnije je da se svi zajedno potrudimo da se Plenković ne izabere na sljedećim izborima, dodao je Puljak.

Objavljene poruke kompromitiraju Turudića, ali još više premijera Andreja Plenkovića ako i dalje bude ustrajao da upravo Ivan Turudić postane novi glavni državni odvjetnik, smatra predsjednik zagrebačkih Socijaldemokrata Davor Bernardić koji je jutrošnju redovitu konferenciju za novinare održao na Jakuševcu.

– Skandalozno, to zapravo duboko kompromitira izbor Plenkovićevog prijedloga za glavnog državnog odvjetnika i po meni puno više kompromitira Plenkovića ako bude inzistirao na tom prijedlogu nego samog Turudića. Jasno je da je u tom procesu bilo laži, a osoba koja dolazi na čelo DORH-a mora biti čista. Turudić je po mnogo čemu kontroverzan, povezivalo ga se s HDZ-om, osoba koje su na neki način u procesu, ali činjenica je da je isto tako osudio Sanadera, Polančeca, rekao je Davor Bernardić, predsjednik Socijaldemokrata Grada Zagreba.

 

vijesti.hrt.hr / Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)