DODIK/Ovo ni Nadrealisti nisu mogli zamisliti, svijet je u vrtlogu sukoba, a Amerika se bavi BH Gasom

Vrijeme:1 min, 44 sec

 

Kako je moćna Amerika došla na ove grane? Svijet je u vrtlogu sukoba, vri na svakom dijelu planete, a državni tajnik SAD bavi se BH gasom, njegov pomoćnik Sebijom, veleposlanik respiratorima i poslovnicima o radu. Pored njih, Ramo Isak djeluje kao diplomatski gigant. Ovo ni Nadrealisti nisu mogli zamisliti, komentirao je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik na platformi X.

Po njegovu mišljenju nastup O’Briena u Sarajevu demonstracija je bahatosti i odsustva ideja.

-Dok su mu puna usta suvereniteta BiH, podržava samozvanca koji je izravna negacija suverenosti.Govori o prijateljstvu prema narodima u BiH, a tretira te iste narode kao divlje horde iz kamenog doba kojima će on donijeti vatru. Svaka američka administracija bila je posvećena stanju i odnosima u BiH, ali je samo ova očigledno zainteresirana da to stanje pogorša i poremeti odnose, kaže Dodik.

Predsjednik RS kaže kako je nekadašnji veleposlanik SAD u BiH Thomas Miller govorio: “Bolji je i najlošiji dogovor domaćih političara, jer je dogovor, nego nametanje”.

-Danas nam dolaze diplomate koje nastoje da takve dogovore sruše, koje ih negiraju i omalovažavaju. Dogovor koji smo mi postigli ima za cilj da građani u BiH budu zadovoljni, da im bude bolje, da krenemo putem članstva u EU, a ne da njim bude zadovoljan O’Brien. Dejtonski sporazum je veliki uspjeh tadašnje administracije SAD. RS vodi politiku poštovanja Dejtonskog sporazuma. Paradoksalno je da mi branimo američki uspjeh od američkih diplomata, ističe Dodik.

Imam, navodi Dodik, suverenu odluku građana Republike Srpske na izborimada budem predsjednik. I zakleo sam se da ću poštovati Ustav i zakone. Svoje srce, riječ i život daću samo svom narodu i RS.

-Tu sam da poštujem njihovu volju, da se dogovaram s predstavnicima druga dva naroda, poštujući njihove interese. Tu sam da RS bude partner svima, ali podanik nikome, zaključio je Dodik.

 

hms.ba / Hrvatsko nebo