Njihovo ne je ne ideji državotvornosti i dugoročnom građenju povjerenja

Vrijeme:2 min, 36 sec

 

NIKŠIĆ O OPORBENOM BOJKOTU SASTANKA O PROMJENAMA USTAVA

Stranke “Trojke” sazvale su za danas u 13 sati u Sarajevu sastanak predstavnika svih političkih stranaka koje imaju zastupnike u Parlamentarnoj skupštini BiH radi razgovora o izmjenama Ustava BiH.

Uoči današnjeg sastanka na svom facebook profilu oglasio se predsjednik SDP-a i premjer FBiH Nermin Nikšić.

Naveo je da je namjera Trojke na principima otvorenog dijaloga voditi razgovor o najtežim političkim pitanjima koja opterećuju političke prilike u Bosni i Hercegovini.

– Organizacijom sastanka želimo pokazati našu opredijeljenost da u važna pitanja kao što su izmjene Ustava uključimo sve relevantne političke činitelje, kako iz vlasti, tako i iz oporbe, napisao je Nikšić.

Osvrnuo se i na to da je dio oporbe odbio sudjelovati u raspravi o izmjenama Ustava Bosne i Hercegovine “i tako na konstruktivan način doprinijetiovom procesu.”

– Naravno da je njihovo pravo ne sudjelovati. Uostalom to smo i mi kao oporba radili kad smo smatrali da nije problem ustavnih promjena samo u Federaciji pa na te sastanke nisu pozivane stranke iz Republike Srpske. Ovaj put su pozvani svi, ali je očito da neki nemaju hrabrosti, a možda ni vizije, a pogotovo želje da prihvate jedan državotvoran, integrirajući pristup. Njihovo “ne” je “ne” ideji da državotvornost i dugoročno građenje povjerenja budu vodilja političkih procesa u kojim se svi izdižemo iznad sujeta i jednokratnog politikantstva, poručio je Nikšić.

“Problem za njih predstavlja i činjenica što bi ovom prilikom i osobno posvjedočili i uvidjeli da su lažne priče o izdaji države i navodnim štetnim ustupcima koje smo kao uradili, u stvari upravo to – samo laž”, dodao je

– Uvijek u svim procesima smo isticali da je za nas apsolutni prioritet provođenje presuda Europskog suda za ljudska prava, kao naša ustavna, moralna i civilizacijska obveza i uvjet za pristupanje EU. Mogao bih sada nabrajati što su oni sve obećavali, pa čak i potpisivali, ali mislim da se njima i o tome šta su radili ne trebamo baviti. Svatko od nas neka nosi svoj teret odgovornosti za ono što je radio, što radimo ili ćemo raditi. Jedini sudac će biti vrijeme i krajnji rezultat. Naša je želja da organiziramo sastanak da razgovaramo i da se dogovaramo. Moramo biti spremni čuti i one s kojima se ne slažemo, dodao je on.

Istaknuo je da je želja stranaka Trojke da razgovaraju i da se dogovraju te da moraju biti spremni čuti i one s kojima se ne slažu.

– Upravo zato želimo čuti sve strane i sve argumente, jer se tako komunicira i rješavaju problemi u suvremenim demokracijama. Naravno možemo i sjediti svako u svom uredu, svađati se, ispucavati zapaljive parole koje neće donijeti ništa dobro građanima Bosne i Hercegovine koji bez obzira kojem narodu pripadaju odlaze iz svoje zemlje, upozorio je Nikšić

– Naši principi i prioriteti su jasni i od njih ne odustajemo, ali smo spremni i želimo tražiti rješenja koja će našoj državi i svim njenim građanima ponuditi perspektivu i učiniti da se osjećaju ugodno, zaštićeno, ravnopravno i poštovano u Bosni i Hercegovini. Što je loše u tome? Zar to ne bi trebao biti cilj svih nas, poručio je predsjednik SDP BiH Nermin Nikšić.

 

hms.ba / Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)