Schmidt pozdravlja “domače napore za unaprijeđenje izborne reforme” i insistira na poštivanju međunarodnih standarda

Vrijeme:2 min, 12 sec

 

Visoki predstavnik Christian Schmidt pozdravlja intenzivnije napore domaćih političkih aktera, uključujući i Parlament BiH, da zajedničkim naporima, nakon njegovog poziva u prosincu, usvoje neophodne izmjene Izbornog zakona kako bi se osigurao integritet izbora, navodi se u priopćenju OHR-a koje prenosi Hrvatski Medijski Servis.

Dužnost je odgovornih političara u BiH da, nakon skoro 15 godina debate, ostvare konkretan rezultat. Nema sumnje da to očekuju i građani i europski partneri. Pravo građana da budu sigurni da se njihov glas računa mora se striktno poštovati. Ovo bi trebalo biti na snazi za općinske izbore u listopadu ove godine, napominje Schmidt.

Visoki predstavnik potvrđuje da njegova očekivanja ostaju nepromijenjena.

-Bez obzira na ishod parlamentarne procedure, imperativ je da svako usvojeno rješenje sadrži preporuke međunarodnih tijela, uključujući GRECO, OSCE, ODIHR i Venecijansku komisiju. Ove preporuke služe kao ključne smjernice za standarde koji osiguravaju transparentan, pošten i vjerodostojan izborni proces, ističe Schmidt.

Ističući hitnost i važnost ovih reformi, visoki predstavnik naglašava da je primarni cilj vratiti povjerenje birača u izborni proces. Usvojene reforme ne bi trebale biti usmjerene ka širenju utjecaja političkih stranaka, već bi, prije svega, trebale osnažiti birače i dati im mogućnost da biraju kandidate unutar izbornog procesa u koji imaju povjerenje. Suverenost u demokratskim zemljama pripada biračima, a ne političkim strankama.

-Fokus mora biti na stvaranju izbornog okvira koji podstiče povjerenje i osigurava da volja naroda bude iskazana onakva kakva jeste. Integritet i napristrasnost Središnjeg izbornog povjerenstva i njenih članova, kao i mogućnost da ispunjavaju svoje zakonske obaveze, trebaju biti zajamčeni, navodi se u priopćenju visokog predstavnika

Iz OHR-a napominju kako će Schmidt nastaviti konsultacije o ovoj temi.

-S tim u vezi, visoki predstavnik naglašava da pažljivo prati rad svih uključenih političkih stranaka. Ova aktivnost je sastavni dio napora kako bi se osiguralo da akcije koje se provode budu usklađene s principima navedenim u Aneksu 3 Općeg okvirnog sporazuma za mir (GFAP), posebno s principima transparentnosti, odgovornosti i najboljeg interesa građana Bosne i Hercegovine. Povećanje izbornog praga ne bi trebalo utjecati na mogućnost predstavljanja malobrojnijih konstitutivnih naroda, navodi Schmidt.

Dodaje kako politički akteri trebaju izbjegavati povezivanje tehničkih mjera izbornog integriteta s implementacijom ključnih sudskih presuda, koje se moraju provesti, ali zahtijevaju široke konsultacije i podršku.

-Ako se sveobuhvatna i održiva rješenja za ova ključna ustavna pitanja ne mogu postići u kratkom vremenu koje je na raspolaganju prije donošenja odluke o europskim integracijama, onda bi se Izborni zakon trebao izmijeniti tako da obuhvati druga pitanja, kao što su uvođenje tehnologija koje uključuju elektronsko brojanje glasačkih listića i prijenos rezultata, ili kvalifikacije i integritet članova biračkih odbora i pravila koja garantiraju pravično natjecanje na izborima, stoji u Schmidtovom priopćenju.

 

hms.ba / Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)