ČOVIĆ/Bojim se da ćemo teško promijeniti i zarez u Ustavu BiH

Vrijeme:1 min, 46 sec

 

– Komentirajući najave SDA i DF-a kako neće sudjelovati u razgovorima o ustavnim promjenama, na koje je pozvao SDP, predsjednik HDZ-a i HNS-a BiH Dragan Čović izjavio je u petak u Stocu kako će predstavnici stranke kojoj je on na čelu doći na sastanak.

Naravno da ćemo doći na sastanak i dati doprinos svojim stavom, ali bojim se da ćemo mi teško promijeniti i zarez u Ustavu zbog ovakvih odnosa kakve danas imamo na političkoj sceni, poručio je Čović, prenosi Fena.

– Kada smo dogovarali izmjene Izbornog zakona, koje se odnose na segment Predsjedništva BiH ponudio sam jedan prijedlog koji je većina u osnovi prihvatila ali su ostavili mogućnost da pokušamo promijeniti Ustav kako bismo mogli implementirati sve presude suda u Strasbourgu – istaknuo je Čović.

Čović je podsjetio kako su uputili dokument u kojem se nalaze izneseni stavovi sa sastanka predsjednika pet stranaka na kojem se razgovaralo o Izbornom zakonu.

– I to nije stav HDZ-a, što mnogi brkaju, nego izneseni stavovi na sastanku pet predsjednika stranaka na temu Izbornog zakona i tu smo definirali tri pravca oko Središnjeg izbornog povjerenstva, Predsjedništva BiH odnosno legitimnog predstavljanja i tehničkih preinaka – ponovio je Čović.

Na upit postoji li luksuz nedolaska na sastanke odnosno zajedničko komuniciranje, Čović ističe kako HDZ BiH nema taj luksuz i želi to prenijeti na sve kolege, i predstavnike bošnjačkog i srpskog naroda jer, kako je istaknuo, moraju razumjeti kako je ovo za BiH povijesno vrijeme.

Po njegovim riječima, ako se do kraja veljače ne provedu reforme BiH neće skoro dočekati novu prigodu da otvori pregovore o članstvu u EU.

– Ako 20. i 21. ožujka ne dobijemo ono što nam je ponuđeno, a imamo sve mogućnosti da to uradimo, onda se bojim da ćemo svojoj djeci i za 30 godina ostaviti iste probleme – kazao je Čović.

Također i hrvatski premijer Andrej Plenković, koji je zajedno s nizozemskim kolegom Markom Rutteom i predsjednicom Europske komisije Ursulom von der Leyen ovog tjedna bio u Sarajevu, pozvao je vlasti da u idućih šest tjedana izmijene nekoliko zakona, uključujući izborni kako bi u ožujku Europske vijeće odobrilo otvaranje pristupnih pregovora.

 

hms.ba / Hrvatsko nebo