KONAKOVIĆ/Trojka za ponedjeljak sazvala sastanak svih parlamentarnih stranaka, o izmjenama Ustava BiH i Izbornog zakona

Vrijeme:2 min, 46 sec

 

Ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković izjavio je danas da je institucija na čijem je čelu uspjela u proteklih 12 mjeseci doći na sve važne adrese više puta, kako bi Bosnu i Hercegovinu vratili “za stol gdje se o nama odlučuje i prevenirali bilo kakve dezinformacije različitih interesnih centara”.

Na godišnjoj konferenciji za medije Konaković je naveo da je ostvareno i 11 službenih posjeta ministara vanjskih poslova u BiH za 12 mjeseci, a da je održano više od 130 sastanak s visokim stranim dužnosnicima.

Istakao je da je BiH značajno približena članstvu u Europskoj uniji, posebno kad je u pitanju usklađivanje vizne politike s EU što je imperativ iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

Konaković je naveo da su Ujedinjeni Arapski Emirati, Iran i Argentina ukinuli vize bh. građanima čime je i bh. putovnica dobio na vrijednosti.

Dodao je da je posebno ponosan na uspješnu evakuaciju bh. državljana iz Gaze što nije uspjelo ni nekim velikim svjetskim silama, te da je pokrenuta procedura evakuacije četiri obitelji iz Sudana.

Konaković je poručio vlastima Srbije da ih njihovi postupci vode u međunarodnu izolaciju zbog slučajeva poput zadržavanja glumca Feđe Štukana i pjevačice Selme Bajrami, i da BiH neće uzvraćati istom mjerom jer poštuje svačiju slobodu govora.

Potvrdio je pojedine medijske navode da je ministarstvo kupilo vozilo u kojem se on vozi za 130.000 KM, te da je to učinjeno kroz transparentan i javan proces.

U vezi pisma koje je dobio od šefa Ureda članice Predsjedništva BiH Željke Cvijanović o glasanju veleposlanika BiH pri UN-u Zlatka Lagumdžije, Konaković je naglasio da ne može biti kompromisa o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju niti o apsulutnom usklađivanju BiH sa stavovima EU.

Najavio je da u narednom razdoblju planira posjetiti Dansku, Nizozemsku i Njemačku koje su iskazale skepticizam o članstvu BiH u EU kako bi im predstavio nove informacije o procesima u BiH.

Konaković je rekao da su predstavnici “Trojke” za naredni ponedeljak zakazali sastanak sa svim parlamentarnim strankama na razini BiH o izmjenama Ustava BiH kako bi stvorili pretpostavke za izmjene izbornog zakonodavstva u skladu s presudama međunarodnih sudova.

Također, smatra neprimjerenim što premijer Hrvatske Andrej Plenković jučer nije želio prisustvovati sastanku u Predsjedništvu BiH, ali i da je neprimjereno da predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić njega naziva “Putinom”.

Konaković je kazao da nema potrebe za skupljanjem jeftinih političkih poena izjavama o “NATO-u na Drini” kad je jedva dovedemo predstavnike tog saveza u posjetu u BiH i kad su nas s puta ka članstvu u NATO-u vratili na “suradnju”.

Kazao je da je predstavnicima EU nedavno u Sarajevu rečeno da su spustili kriterije za članstvo Ukrajini i Moldaviji koje čak ne kontroliraju svoju teritoriju, ali da je ipak optimista kad je u pitanju pozitivan odgovor za BiH u ožujku.

Konaković je podsjetio da je u Ministarstvu zatekao zapušteno stanje i brojne neregularnosti, od kojih su neke proslijeđene nadležnim tužiteljstvima.

Pojasnio da je u odnosu na važeću sistematizaciju u ministarstvu nedostajalo oko pola potrebnih kadrova, što su nadomjestili povrtakom dijela osoblja iz DKP mreže.

Konaković je dodao da je po prvi put u BiH upućen u proceduru Zakon o ministarstvu vanjskih poslova BiH, te najavio skoro pokretanje e-portala u čitavoj DKP mreži i on-line apliciranja za bh. vize, te nove stranice ministarstva i portala za ekonomsku diplomaciju.

 

hms.ba / Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)