LJUBIĆ/Schmidt nema potrebe nametati rješenja, jer su lideri vladajuće koalicije blizu dogovora

Vrijeme:1 min, 45 sec

 

Predsjednik Glavnog vijeća Hrvatskog narodnog sabora Bosne i Hercegovine, zaključio je da visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt “nema potrebe nametati rješenje” jer su lideri vladajuće koalcije “blizu dogovora” u vezi izborne reforme.

Ljubić je ocijenio da bi najbolje bilo da “Schmidt pričeka” jer je najbolje rješenje ono koje donesu sami političari kroz dogovor.

Kakav god scenarij bio na kraju, Ljubić je, u izjavi za N1, poručio je da će “HNS u vezi s tim zauzeti stav”.

Nakon jučerašnjeg sastanka u Laktašima najavljuje se finalizacija dogovora o Izbornom zakonu tijekom narednog mjeseca. Upitan je li to realan rok, Ljubić je odgovorio:- Mislim da ovaj jučerašnji sastanak daje određeni optmizam da ćemo doći do određenih reformi koje su potrebne na europskom putu i koje su bitne za stabilnost zemlje. Najbolje je da damo povjerenje ovim pregovaračima, članovima vladajuće koalicije, što će njima biti dodatna obveza da ispoštuju rok.

-Smatram da rok do kraja veljače nije predug i stoga mislim da bi Schmidt trebao pričekati. Najbolje rješenje je domaće. Vidjeli smo da su lideri vladajućih stranaka jednoglasni u tome da su blizu dogovora, kazao je Ljubić.

EU je poslala upozorenje i visokom predstavniku i OHR-u da bonska ovlaštenja koristi samo u slučajevima krajnje nužde. Upitan koliko su tehničke izmjene Izbornog zakona uopće političko pitanje i zašto se svu u BiH politizira do krajnjih granica, predsjednik GV HNS BiH je kazao:

Je li krajnja nužda određuju oni koji daju mandat visokom predstavniku, a to je PIC. Nama su potrebne izmjene Izbornog zakona koje će riješiti i tehnička pitanja. Sljedeće važno pitanje je izbor legalnog i legitimnog SIP-a i treće je izbor legitimnih predstavnika. To su ta tri pitanja koja su bitna za osiguravanje izbornog integriteta.

Ukoliko Schmidt ipak nametne tehničke izmjene Izbornog zakona kako će se HNS pozicionirati prema toj odluci, bilo je sljedeće pitanje Ljubiću.

-HNS će u vezi sa tim zauzeti stav. U ovom momentu ne bih govorio hipotetski, tim više što očekujem da će lideri političkih stranaka usaglasiti svoje stavove. Tada ne bi bilo razloga da visoki predstavnik bilo šta nameće.

 

hms.ba / Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)