HAZU BIH pisao domaćim i međunarodnim dužnosnicima: Hrvatski narod se vrijeđa, obespravljuje i ponižava

Vrijeme:3 min, 43 sec

 

Predsjedništvo Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU) BiH sa sjednice u petak uputilo je pismo namjere javnosti, domaćim i međunarodnim dužnosnicima u kojem ih pozivaju da se postojeće nepodnošljivo stanje žurno mijenja jer, kako ističu, ne samo da obespravljuje nego vrijeđa i ponižava hrvatski narod.

“Ne uplićemo se u dnevno – politička pitanja, ali obvezni smo pred savješću i pred javnošću postaviti neka konkretna pitanja koja su dojadila i dosadila i, traže jasan, razgovijetan odgovor najviših dužnosnika, međunarodnih i domaćih, a prije svih Ureda Visokog predstavnika, naravno i drugih koji su zaduženi za stabilnost, sigurnost, razvoj BiH i njezin europski put. Dakle, zar su četiri puta drugi trebali birati Hrvatima člana Predsjedništva da bi se nakon brojnih sastanaka uvidjelo, a što je bilo jasno od početka, da je to providna izborna smicalica, nemoralan postupak, prozirno lukavstvo i očita prijevara, te bezobzirno i drsko obezvrjeđivanje izborne volje hrvatskih birača?”, pitaju članovi ove najviše hrvatske ustanove u znanosti i umjetnosti.

Brojni sastanci, ističu, pokazalo se, bili su farsa, licemjerje, zavaravanje i obmanjivanje te pitaju kako je moguće da kandidat koji dobije preko 95 posto hrvatskih glasova ne predstavlja hrvatski narod, ne bude izabran, nego onaj s dva do tri posto glasova hrvatskih birača?.

Nadalje, članovi HAZU pitaju postoji li ovakav ili sličan slučaj ne samo u Europi nego i u svijetu te kako je moguće da na izborima u domove naroda drugi biraju Hrvatima vijećnike i to one koji uopće nisu Hrvati nego se od izbora do izbora izjasne tobože Hrvatima kako bi dobro unovčili mjesta koja pripadaju Hrvatima i onda sve činili protiv naroda kojega navodno predstavljaju.

Hrvati su, podvlače, već više godina usmjerili napore i želje za povratak oduzetog im izbornog prava, a u međuvremenu su se provodila preglasavanja i donosile odluke kojima su se sve više obespravljivali i ponižavali.

” Izgubili su gotovo sve mehanizme zaštite hrvatskog interesa. Oduzet im je paritet u Vladi Federacije, nemaju pravo na televizijski kanal na hrvatskom jeziku, a hrvatski se sve više potiskuje u upravi i u administraciji. Ohrabruju se oni koji uporno i glasno osporavaju konstitutivnost naroda iako je to ustavna odredba. Javno i pretjerano se razglašava tzv. građansko uređenje BiH što je također protuustavno djelovanje i otvoreno pozivanje na rušenje postojećeg društvenog poretka”, navodi se u pismu HAZU-a.

Raspirivanje mržnje i stvaranje razdora među ljudima i narodima, svakodnevno zastrašivanje i prijetnje naša je, zaključuju se, neugodna stvarnost.

“Sve se to događa pred očima brojnih međunarodnih dužnosnika koji su zaduženi za mir, stabilnost, sigurnost i provedbu Daytona. A što je ostalo od izvornog Daytona, izuzev imena, gotovo ništa, jer samovoljnim odlukama Visokih predstavnika temeljito je promijenjen, potpuno izobličen, na štetu malobrojnijeg naroda”, smatraju u HAZU.

Krajnje je, ocjenjuju, vrijeme pogledati istini u oči, kritički ostvariti uvid u činjenično stanje pa s riječi preći na djela.

“Prijeko je potrebno mijenjati uzroke koji su stvorili i održavaju ovakvo konfliktno, neodrživo stanje, nefunkcionalnu zemlju koja se sve više udaljava od Europske unije. Vrijeme je za temeljitu obnovu u protivnom ovaj će međunarodni eksperiment dublje tonuti i propadati”, zaključuje se u pismu koje su, kako navode, napisali u najboljoj namjeri.

Odviše je, dodaje se u pismu, onih koji spletkare, raspiruju mržnju, unose razdor, svakodnevno uzvikuju protuustavne parole, upućuju prijetnje.

“Članovi Predsjedništva HAZU BiH, svjesni oštre podijeljenosti, nepomirljive oprečnosti, zavađenosti, netrpeljivosti i svekolikih problema, pozivaju odgovorne na razboritost i stišavanje međusobnih optuživanja, smirivanje izjava koje otežavaju uspostavljanje povjerenja, međusobno uvažavanje, neophodan dijalog i dogovaranje. Politička situacija, kao i opće prilike u svijetu, je ozbiljna pa je neodgovorno, nekorektno i nepristojno zazivati sukobe, nasilje i nazivati izdajnicima naroda sve one koji žele konačno razmrsiti ovo neodrživo stanje kako bi BiH postala poželjna domovina svih njenih konstitutivnih naroda“, ističu u pismu.

S postojećim potrošenim povijesnim paradigmama, i tzv. građanskim ustrojstvom i neostvarivim zamislima, navode, ne može se graditi uspješna i perspektivna BiH.

“Prijeko je potrebno glasno reći: Izborni zakon i postojeći politički ustroj je posve nepravedan. Naše razlike su civilizacijska vrijednost koju društva poštuju, njeguju i štite, a u BiH se žele silom brisati. Unitarizacija je neostvariva, utopija koja rastače i zaustavlja razvoj BiH kao i sve glasnije prijetnje izdvajanjem iz BiH. Bosni i Hercegovini treba iskrena pomoć međunarodne zajednice, a ne navijača koji će ignorirati nepravdu, ohrabrivati i poticati utopijske želje pojedinih političkih programa, te njihovih iluzornih ideja, nerealnih i nerazumnih ambicija. Takvi navijački postupci pojedinih visokih dužnosnika ostavili su pogubne posljedice, kompromitirali i sramotili ugled meĎunarodne zajednice”, zaključuju na kraju pisma članovi Predsjedništva HAZU BiH.

 

hms.ba / Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)