Fokus/“Tehničke izmjene Izbornog zakona su bacanje prašine u oči”

Vrijeme:2 min, 10 sec

 

Ima li smisla usvajati tehničke promjene izbornog zakona BiH bez uvažavanja načela zakonite političke zastupljenosti ustavotvornih naroda BiH i o drugim političkim temama, sinoć su u Fokusu urednika i voditelja Jurice Gudelja raspravljali Mario Karamatić, zastupnik u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH te novinar Kenan Kešmer, urednik portala Raport.ba.

Karamatić je kazao da će visoki predstavnik sigurno nametnuti tehničke izmjene Izbornog zakona.

“Tehničke izmjene se u principu odnose samo na sastave biračkih odbora tako da ja ne vidim neke prevelike razlike. Ne vidim razlike u legitimitetu izbornog procesa bira li sastav biračkih odbora HDZ, SDA i SNSD ili ih bira SIP”. rekao je Karamatić dodajući da ne vjeruje “ni jednima, ni drugima, ni trećima, ni četvrtima”.

Karamatić je mišljenja da se ovdje ne radi ni o kakvom unaprjeđenju izbornog procesa nego da se radi o “bacanju prašine u oči.”

“Mrtvi i dalje ostaju najpouzdanije biračko tijelo, samo je pitanje za koga će ovaj put glasovati”, rekao je Karamatić.

Odgovarajući na pitanje kakve bi bile implikacije nametanja tehničkih izmjena Izbornog zakona od strane visokog predstavnika, Karamatić kaže da se ne bi dogodilo ništa novo, ali bi se, kako naglašava, potvrdilo da je BiH “banana država”.

“Potvrdilo bi se ono što ja govorim godinama; da je BiH ‘banana država’, da od suvereniteta nema ni s, da imamo jednog stečajnog upravitelja koji se zove visoki predstavnik koji kao spiritualist tumači duh Daytonskog sporazuma”, rekao je Karamatić pojašnjavajući da u tom sporazumu sve piše crno na bijelo te da “nema nikakvih duhova”.

Predsjednik HSS-a kaže da su političke implikacije djelovanja visokog predstavnika takve da BiH ne može nigdje, a kamo li u EU.

Kešmer: Teško da će doći do dogovora

Kešmer je kazao da tehničke izmjene izbornog zakona nisu dovoljne kako bi se osigurao demokratski izborni proces.

– S obzirom na to da znamo kako izgledaju i kako se provode izbori u BiH, mislim da bi nam svaki korak u pravcu koji bi osigurao transparentniji i jasniji proces išao u prilog, kazao je Kešmer.

Urednik portala Raport kaže da nije zagovornik bilo kakvog nametanja rješenja sa strane sve do onog trenutka kada netko blokira političke procese zbog nekog svog interesa.

“Visoki predstavnik nije veleposlanik nego daytonska kategorija na kojega su pristali svi predstavnici naroda koji su bili u Daytonu”, rekao je Kešmer.

Kešmer dodaje da nije optimist da će doći do dogovora političkih predstavnika do veljače kako ne bi morao reagirati visoki predstavnik i nametnuti rješenje.

Novinar portala Raport kaže da do dogovora oko reforme izbornog zakona nije došlo kroz zadnjih dvadeset godina zbog megalomanskih zahtjeva svih strana koje sudjeluju u pregovaračkom procesu.

 

hms.ba / Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)