Hrvatska šalje vojsku na granicu sa Srbijom/U Baranju stižu “Sokolovi” i vozila Bradley

Vrijeme:1 min, 28 sec

 

Ministarstvo obrane Hrvatske je započelo proces obnove vojarne u Belom Manastiru u Baranji, blizu granice sa Srbijom, s ciljem raspoređivanja borbene tehnike M2A1 ODS “Bradley”. Prvi kontingent od 22 vozila stigao je iz SAD u riječku luku početkom prosinca prošle godine.

Prema informacijama Balkanske sigurnosne mreže, mehanizirana bojna “Sokolovi” iz Našica će se premjestiti u Beli Manastir, zamjenjujući borbeno vozilo pješadije M-80A jugoslovenske proizvodnje američkim vozilima M2A1 ODS “Bradley” u skoroj budućnosti.

Potpredsjednik Vlade Hrvatske i ministar obrane Ivan Anušić izjavio je u Hrvatskom saboru 15. siječnja da je projekt povratka vojske u Baranju već pokrenut. Planira se dovršetak obnove vojarne u Belom Manastiru do kraja 2026. godine, gdje će biti smješteno između 650 i 850 pripadnika elitne bojne “Sokolovi”.

Odluka o premještanju bojne obrazložena je “sigurnosnim razlozima”, s posebnim naglaskom na zaštitu granice od prijetnje migracija. Demografski razlozi također igraju ulogu u odluci, s ciljem zadržavanja stanovništva u Baranji. Očekuje se da će prisustvo vojske poboljšati ekonomsku situaciju tog područja.

Iako su politički motivi manje izraženi u javnosti, važno je napomenuti da je Baranja bila osjetljiva tema tijekom rata 1991. godine. Nakon političke nagodbe između Beograda i Zagreba, Baranja je procesom mirne reintegracije vraćena Hrvatskoj do 1997. godine.

Prema posljednjem predratnom popisu stanovništva iz 1991. godine, Beli Manastir je imao 10.146 stanovnika, dok je u popisu iz 2021. godine taj broj smanjen na 7.973.

Vojarne u Belom Manastiru su tijekom JNA i ratnih događanja bile smještaj za različite vojne postrojbe. Sadašnji plan uključuje uređenje infrastrukture i postupni povratak vojske, s očekivanim potpunim raspoređivanjem bojne do kraja 2026. godine, uz tranziciju na vozila “Bradley”. Hrvatska vojska ima već postavljene garnizone u Slavoniji, uključujući mehanizirane bojne, tenkovsku bojnu, artiljerijsko-raketnu diviziju i inženjersku bojnu u različitim gradovima.

 

hms.ba / Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)