Iran balističkim raketama i dronovima napao Pakistan

Vrijeme:49 sec

Nova eskalacija na širem području Bliskog istoka. Iran je balističkim raketama i dronovima napao baze militantne skupine Džaiš al-Adl u provinciji Balučistan na jugozapadu Pakistana. Pakistan, koji ima nuklearno oružje, tvrdi da je u iranskom napadu poginulo dvoje djece, a troje je ranjeno. Prijeti da će će Teheran snositi odgovornost za posljedice napada, prenosi BBC.

Iran je rekao da je gađao dvije baze povezane s militantnom grupom Džaiš al-Adl, prema novinskoj agenciji povezanoj s vojskom te zemlje. Skupina Džaiš al-Adl preuzela odgovornost za niz napada na iransku vojsku i policiju u pograničnom području.

Pakistan je to odbacio, nazvavši to “ilegalnim činom” koji bi mogao dovesti do “ozbiljnih posljedica”. Naglasio je da se radi o “očitom kršenju pakistanskog suvereniteta” i da će “odgovornost za posljedice pripasti izravno Iranu”.

Raketni napad Irana na Pakistan gotovo je bez presedana. Pakistan je treća zemlja, nakon Iraka i Sirije, koja se posljednjih nekoliko dana našla na udaru iranskog napada.

 

vijesti.hrt.hr/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)